Startpagina Actueel

Landbouw wil niet de dupe zijn van het GRUP Zolder - Lummen Zuid

Het Gewestelijk Ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Zolder - Lummen Zuid is erg controversieel. Industrie palmt er zowel landbouwgebied als natuur in. Boerenbond Limburg diende daarom op 5 augustus bezwaar in in het kader van het openbaar onderzoek. “De landbouwsector is de enige sector die louter verliest aan een project waarbij ze eigenlijk niet betrokken is.”

Leestijd : 4 min

Het betreffende GRUP heeft betrekking op delen van het grondgebied van de gemeente(n) Hasselt, Lummen, Heusden-Zolder. De Vlaamse Regering heeft dit plan voorlopig vastgesteld op 15 mei 2020. Het werd de voorbije maanden onderworpen aan een openbaar onderzoek. Tot en met 7 augustus kan men opmerkingen, bezwaren en adviezen indienen.

Het GRUP heeft betrekking op delen van het grondgebied van de gemeente(n) Hasselt, Lummen, Heusden-Zolder.
Het GRUP heeft betrekking op delen van het grondgebied van de gemeente(n) Hasselt, Lummen, Heusden-Zolder. - Beeld: Departement Omgeving

Boerenbond niet akkoord met GRUP

Boerenbond reageerde al eerder op de situatie maar diende nu ook een bezwaarschrift in. De organisatie duidde dit in een persbericht .

Van landbouw wordt gevraagd planologisch gronden af te staan aan natuur, omdat natuur planologisch gronden moet afstaan ten voordele van industrie. Daarnaast komt het agrarisch gebied nadrukkelijk in beeld bij de vereiste natuur- en boscompensaties. Opvallend hierbij is echter dat de plan-MER zelf stelt dat de natuur- en boscompensaties nooit het verlies kunnen compenseren en dat er zelfs geen voorstel van milderende of compenserende maatregelen wordt uitgewerkt.

Boerenbond wijst er op dat in heel het GRUP er op geen enkele manier aandacht is voor de gevolgen van deze beslissingen voor de agrarische structuur én voor de individuele bedrijven in het bijzonder. Evenmin is er, ondanks de mogelijks zware impact op de landbouwsector, sprake van een flankerend beleid voor eigenaars en gebruikers. “Er is in de nota aan de Vlaamse regering wel opgenomen dat het geïntegreerd planningsproces parallel zal lopen, maar er is hiervoor geen enkele garantie ingebouwd dat dit effectief parallel loopt met de GRUP-procedure.”, zegt Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. “Om al deze redenen kunnen wij ons dan ook niet akkoord verklaren met voorliggend GRUP.”

Bezwaar

In zijn bezwaar vraagt Boerenbond Limburg onder andere dat:

· de planologische natuurcompensatie wordt uitgewerkt met een volwaardige ruimtelijke visie ten aanzien van het behoud van de agrarische structuur.

• de boscompensatie gerealiseerd wordt in groengebied, natuurontwikkelingsgebied, parkgebied, buffergebied, bosgebied, bosuitbreidingsgebied, recreatiegebied, of in gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen.

• de boscompensatie maximaal in rekening wordt gebracht in functie van de instandhoudingsdoelstellingen (IHD-doelstellingen) en dus bijdraagt aan de Europese natuurdoelen.

• op vlak van locatie voor boscompensatie verder wordt gekeken dan Hasselt. Het GRUP Zolder - Lummen-Zuid is een Vlaams planningsinitiatief, waardoor de boscompensatie elders in Limburg en zelfs elders in Vlaanderen kan gerealiseerd worden.

• boscompensatie pas in allerlaatste instantie kan gebeuren in agrarisch gebied en onder de uitdrukkelijke voorwaarde

- dat steeds het advies van het departement Landbouw wordt gevraagd,

- dat er een landbouwimpactstudie of een landbouweffectenrapport wordt opgemaakt ingevolge waarvan de impact van boscompensatie op de land- en tuinbouwsector op een objectieve wijze kan worden afgewogen en de boscompensatie kan plaatsvinden met de minste impact op de land- en tuinbouwsector.

• het geïntegreerd planningsproces absoluut parallel moet lopen met het GRUP zodat wanneer er toch gekozen wordt om agrarische percelen te bebossen, deze binnen het GRUP kunnen worden opgenomen ter herbestemming.

• het geïntegreerd planningsproces zich beperkt tot de aanduiding van percelen die voorzien worden voor de boscompensatie en tot het herbevestigen van agrarische gebieden in de omgeving van het GRUP en de Herkenrodebossen. Dit in het kader van een flankerend beleid voor landbouw om alzo de aanwezige landbouw naar de toekomst toe meer rechtszekerheid te geven.

Andere opties mogelijk volgens Groen

Ook de partij Groen reageerde op dit nakende GRUP. Volgens berekeningen van Vlaams parlementslid Johan Danen (Groen) heeft Limburg alleen al meer dan 100 ha aan de kanalen die onderbenut zijn. “Hallucinant dat waardevol groen - De Groene Delle - zou verdwijnen omdat minister Demir en minister Crevits niet grondig onderzoeken welke alternatieve terreinen beschikbaar zijn. We laten toch geen waardevol groen verdwijnen vanwege slordig bestuur?”, zegt Danen.

Danen stelde via informatie op the-locator.eu - een database die met overheidsgeld bedrijventerreinen in kaart brengt - vast dat 97,7 ha grond braak ligt, onmiddellijk beschikbaar is en ingekleurd werd om te gebruiken voor watergebonden economie. “Al snel wordt duidelijk dat er in Limburg nog heel wat watergebonden percelen beschikbaar zijn, waardoor er geen enkele reden overblijft om bijkomend gebied aan te snijden”, stelt Danen. Naast de terreinen die ingekleurd zijn als watergebonden, zijn er volgens Groen nog gronden langs het Albertkanaal die direct beschikbaar zijn. “Die zijn niet als watergebonden terreinen gelabeld, maar nergens wordt duidelijk gemaakt waarom dat zo is. Is het een kwestie van administratie of is er meer aan de hand?”, vraagt Danen. “Ik vraag dus aan de ministers om wat creativiteit aan de dag te leggen en de gebieden toch als watergebonden in te vullen.”

Anne Vandenbosch / Belga/ Boerenbond

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken