Startpagina Akkerbouw

Sector verwacht lagere appeloogst en hogere perenoogst in België

De eerste oogstramingen voor het seizoen 2020-2021 geven aan dat we in Europa voor zowel appelen als peren afstevenen op een normale oogst. Voor België is het beeld enigszins anders. Ten opzichte van vorig jaar zullen er in België 31% minder appelen en 9% meer peren geoogst worden, zo meldt het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen (VBT).

Leestijd : 3 min

Jaarlijks komt het departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid samen met het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen (VBT), producentenorganisaties en Boerenbond om een oogstraming te maken van het Belgisch hardfruit.

Minder appelen, meer peren

De ramingen zijn gebaseerd op een enquête bij 200 fruitteeltbedrijven, verdeeld over alle Belgische provincies. Het resultaat van deze enquêtes toont dat we geconfronteerd zullen worden met een lagere appeloogst met name 167 miljoen kg, of 31% minder dan de normale appeloogst van vorig jaar. De perenoogst daarentegen wordt geraamd op ongeveer 362 miljoen kg, of 9% meer dan vorig jaar.

De lagere opbrengsten voor appelen in België zijn vooral toe te schrijven aan de daling van het appelareaal met 313 ha (5.475 ha) en de gevolgen van de zware oogst en de droogteperiode tijdens het vorige seizoen. Het areaal peren stijgt verder naar 10.658 ha (+ 293 ha). Gecombineerd met een hogere productie per ha zorgt dit voor een verwachte stijging van de oogst van peren met 9%.

Normale Europese oogstramingen

De resultaten van deze enquête vormen de basis voor de Europese oogstramingen die gisteren voorgesteld werden op het internationale congres Prognosfruit 2020, dat dit jaar voor het eerst digitaal georganiseerd met 160 deelnemers uit 26 landen waarvan 9 van buiten de EU.

Uit de presentaties getoond op Prognosfruit kon worden vastgesteld dat op basis van de laatst gekende cijfers op Europees niveau het areaal peren sterk daalt van 123.000 ha in 2013 naar 114.000 ha in 2018. In België zien we de omgekeerde tendens. Dit maakt dat België ondertussen de vierde grootste perenproducent van de EU geworden is, na Italië, Spanje en Portugal.

Het areaal appelen in 2020 in de EU bedraagt 530.000 ha wat een stijging betekent van 10.000 ha ten opzichte van het vorige jaar. In de appelteelt is België een veel kleinere speler. We komen slechts op de vijftiende plaats met Polen als de meest bepalende speler met 33% van het Europese appelareaal.

Op Europees vlak wordt een eerder normale appeloogst van 10,71 miljoen ton (-4% ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde) en normale perenoogst 2,19 miljoen ton (+1% ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde) verwacht.

Beter evenwicht tussen vraag en aanbod

Uit de in Prognosfruit getoonde productieprognose ziet het er dus naar uit dat er een beter evenwicht tussen vraag en aanbod zal zijn. Bovendien is de kwaliteit van het fruit dit jaar uitstekend. Gecombineerd met de afwezigheid van een overlap van de stocks, zal dit zich hopelijk manifesteren in een betere prijsvorming voor de producent, noodzakelijk voor de verdere leefbaarheid van onze bedrijven.

Als sector moeten we blijven zoeken naar afzetopportuniteiten op nieuwe markten en verdere modernisering (nieuwe variëteiten, oogstprotectie, diversificatie…) van de fruitbedrijven. Van cruciaal belang is echter ook de steun en engagement van de Belgische grootdistributie en de consument in hun bewuste keuze voor appels en peren van Belgische bodem.

Omwille van de coronapandemie nemen de Belgische fruittelers en hun Europese collega’s alle mogelijke voorzorgsmaatregelen om de oogst zo veilig en vlot mogelijk te laten verlopen. Hopelijk slaagt men hierin want de oogst tijdig binnen krijgen is een absolute must om kwaliteitsfruit in de winkel te krijgen.

VBT

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken