Startpagina Economie

Groot Duits boerenprotest bij informele landbouwraad

Duitse boeren organiseren tijdens de informele landbouwraad in Koblenz een grote protestactie. Ze vragen boeren elders in Europa om zich aan te sluiten. De European Milkboard (EMB) zal er alvast bij zijn. Vooralsnog hebben de grote Belgische landbouworganisaties zich nog niet aangesloten bij de manifestatie.

Leestijd : 2 min

De informele landbouwraad vindt plaats van maandag 31 augustus tot en met dinsdag 1 september. Op de 31ste maken de aanwezige landbouwministers een excursie naar het wijnbouwgebied in Winningen, aan de oevers van de Moezel. Een dag voor de start van de bijeenkomst van landbouwministers uit de EU, begint het protest. U ziet de uitnodiging van de Duitse boeren mee te doen hier.

De EMB is er dus bij, met als Belgische leden het Flemish Milk Board (FMB) en de Milcherzeuger Interessengemeinschaft (MIG). De EMB wil een sterker gereguleerde Europese melkmarkt, die een betere prijs moet opleveren. Voorzitter Hendrik Vandamme van Algemeen Boerensyndicaat (ABS) zegt dat zijn organisatie de insteek van de protesten nog moet bestuderen. “We zeggen vandaag geen ja of nee.” Ook Boerenbond staat vooralsnog niet op de lijst van protesterende organisaties.

De informele landbouwraad dient niet om grote besluiten te nemen, maar kan wel dienen om de prioriteiten van het voorzitterschap te bepalen. Het voorzitterschap van de Europese Raad roteert elke 6 maanden. Duitsland is sinds juli de voorzitter. Op de agenda staan onder meer de Europese ‘Green Deal’, waarbinnen de landbouw ook een belangrijke rol krijgt toegewezen in het ‘vergroenen’ van het continent. Namens België is federaal landbouwminister Denis Ducarme aanwezig. Vlaams landbouwminister Hilde Crevits onderzoekt of deelname politiek dan wel qua coronapandemie opportuun is.

Duitse aanleiding

Duitse boeren zijn woedend vanwege een verstrenging van de mestverordening, die veel bedrijven in de problemen brengt. Daarnaast wil men dat regels bedoeld voor het beschermen van insecten de in de ijskast verdwijnen, omdat ze niet zouden zijn onderbouwd met wetenschappelijke feiten. Ook is men tegen handelsovereenkomsten zoals die met Canada en Zuid-Amerikaanse landen, omdat de productie daar niet voldoet aan EU-standaarden.

De boeren zijn ook onder meer voor het stimuleren van binnenlandse landbouwproductie, die de zelfvoorziening garandeert en tegen een mogelijke vleestaks. De boeren beloven met trekkers en boten ervoor te zorgen dat landbouwminister Julia Klöckner ertoe aan te zetten over een koersverandering te spreken met haar collega’s.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken