Startpagina Economie

Nederland sluit alle nertsenbedrijven in maart 2021

De Nederlandse regering wil alle nertsenhouderijen in het land voor 21 maart 2021 sluiten. De aanleiding is een groot aantal bevestigde coronabesmettingen. Een Nederlands parlementslid eist onderzoek: volgens hem worden nertsen mogelijk bewust besmet zodat boeren versneld en voor een hogere vergoeding kunnen stoppen. De sector verwerpt deze claim.

Leestijd : 2 min

De overheid zou 180 miljoen euro uittrekken om de nertsenhouders uit te kopen. Dat melden diverse Nederlandse media op basis van gelekte stukken. Later vandaag zal de ministerraad hierover formeel beslissen. Volgens het Nederlandse statistiekbureau CBS telt Nederland circa 110 nertsenhouderijen. Bij 41 bedrijven is corona gevonden.

Het aantal coronabesmettingen is hoog want nertsenland bij uitstek Denemarken bijvoorbeeld, telt 1250 bedrijven en maar een handvol besmettingen. Het Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot van de links-liberale regeringspartij D66 vindt het hoge aantal besmettingen in Nederland “wel erg toevallig”, zo zegt hij tegen dagblad Trouw. De politicus heeft geen bewijs van frauduleus handelen maar wil een onderzoek dat uitwijst of corona bewust is verspreid onder nertsenbedrijven.

De boeren krijgen volgens hem immers nu een ruime schadeloosstelling. De nertsensector zelf reageert woedend op de suggestie. De Groot is overigens in de Nederlandse landbouw een controversiële figuur, omdat hij eerder opriep tot een gedwongen halvering van de totale veestapel. Alleen zo kan Nederland volgens hem voldoen aan Europese mestregels. In 2025 zou de halvering wat hem betreft gerealiseerd moeten zijn.

Wat in elk geval kan hebben bijgedragen aan de verspreiding van corona onder nertsenbedrijven, is de grote omvang van een gemiddeld nertsenbedrijf in Nederland, plus het feit dat ze dicht bij elkaar liggen. Naar moederdieren gekeken wordt een derde van de 800.000 nertsen die Nederland telt gehouden in het Zuidoosten van de provincie Noord-Brabant.

In België zijn momenteel 14 bedrijven geregistreerd, waarvan er 13 ook daadwerkelijk nertsen hebben. Onlangs maakte de FAVV bekend dat gewerkt wordt aan een ministerieel besluit voor verscherpte controle van nertsenbedrijven. Er worden bij alle bedrijven straks bloedstalen afgenomen.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken