Startpagina Actueel

Greenyard doet overname in Polen

Het Belgische groenteverwerkend bedrijf Greenyard neemt Mykogen Polska over, een Poolse producent van kwaliteitsvol champignonsubstraat - de grondstof voor de productie van champignons.

Leestijd : 1 min

Greenyard betaalt voor de overname ongeveer 93 miljoen euro, staat in een persbericht, "gefinancieerd uit bestaande lijnen". Daarnaast worden ook een aantal niet-strategische activiteiten verkocht, wat 25 miljoen euro in het laatje zou moeten brengen.

Mykogen heeft vier fabrieken, in Polen en in Oekraïne, en telt meer dan 300 personeelsleden. De omzet groeide de jongste vier jaar met gemiddeld 8 procent.

Voor de Belgische groenteverwerker biedt de overname een aantal voordelen, klinkt het. Door de betere toegang tot hand- en mechanisch geplukte champignons, verbetert Greenyard zijn positie in de champignonmarkt. Er kunnen ook synergieën gecreëerd worden tussen de verschillende divisies van de groep. Ook hebben de groeiende productievolumes van de substraten een positieve impact op de verdere groei van Greenyard. Tot slot vermindert ook de winstvolatiliteit. "De toevoeging van Mykogen past perfect binnen onze doelstelling om een verticale keten te creëren, afgeleid uit Greenyard's 'fork to field'-strategie, waarbij we ernaar streven consumenten te laten genieten van verse kwaliteitsproducten", staat in het persbericht.

De overname moet wel nog de goedkeuring krijgen van de concurrentieautoriteiten. Ze zou in de tweede jaarhelft kunnen worden afgerond. De overname zou vanaf het eerste jaar moeten bijdragen aan de winst.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken