Startpagina Akkerbouw

Grootst aantal subsidiedossiers voor broedende vogelsoorten in kustregio

Vooral landbouwers in West-Vlaanderen vragen subsidies voor de bescherming van vogelsoorten die broeden op landbouwpercelen aan. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA), die Vlaams parlementslid Joke Schauvliege (CD&V) opvroeg. Voor de bruine en grauwe kiekendief bedraagt het gemiddeld bedrag circa 50 euro per dossier.

Leestijd : 2 min

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) werkt jaarlijks een ad-hocsubsidie uit voor de bescherming van 5 vogelsoorten die broeden op landbouwpercelen die niet in natuurbeheer zijn.

“Het gaat dit jaar over de bruine kiekendief, de grauwe kiekendief, de kwartelkoning, de grauwe gors en de velduil”, aldus Joke Schauvliege, Vlaams parlementslid voor CD&V. Zoals bekend is het maaien en oogsten van de velden een groot risico voor de nesten en de jongen.

Later oogsten of maaien

“Vlaanderen voorziet een subsidie wanneer de landbouwer later oogst of maait, en daardoor inkomen mist. Er is hierover een ruime communicatie”, stelt Vlaams Omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA).

Naast de eigen communicatiemiddelen van het Agentschap Natuur en Bos (onder andere de media) wordt ruim gecommuniceerd naar allerhande overheden, administraties, doelgroepen en intermediaire instanties (regionale landschappen, Agrobeheerscentrum Eco² (nu Boerenatuur)..) die het bestaan van de subsidie verder opnemen in hun communicatie (nieuwsbrieven, website...). Hierbij wordt beoogd om zowel landbouwers als natuurliefhebbers te bereiken.

“Vrijwillige vogelkijkers ontdekken immers vaak de nesten, waarna in onderling overleg met de landbouwer en in voorkomend geval met behulp van subsidie, het nest wordt beschermd”, duidt Vlaams minister Zuhal Demir.

Per jaar

- 2015: geen dossiers.

- 2016: 1 dossier voor bruine kiekendief, totaal uitbetaald 50 euro.

- 2017: 4 dossiers voor bruine kiekendief, totaal uitbetaald 200 euro.

- 2018: 2 dossiers voor kwartelkoning, 11 dossiers voor bruine kiekendief en 1 dossier voor grauwe kiekendief, totaal uitbetaald 3.787,5 euro.

- 2019: 1 dossier voor velduil, totaal uitbetaald bedrag 1.320 euro.

De bedragen van de subsidie lopen sterk uiteen en hangen af van de soort en de teelt waarin het nest wordt gevonden.

Voor de bruine en grauwe kiekendief bedraagt het gemiddeld bedrag 50 euro per dossier, voor velduil 1.320 euro en voor kwartelkoning 1.594 euro.

Per provincie

- West-Vlaanderen 17 dossiers (Veurne 6, Diksmuide 3, Lo-Reninge 2, Koekelare 1, Nieuwpoort 1, Oudenburg 1, Gistel 1, Alveringem 1 en De Panne 1).

- Antwerpen 2 dossiers (Zandhoven 2).

- Oost-Vlaanderen 1 dossier (Beveren 1).

Lieven Vancoillie

Lees ook in Akkerbouw

Fruitboeren vrezen voorspelde nachtvorst

Akkerbouw De lagere temperaturen van de afgelopen dagen en de voorspelde nachtvorst kan tot grote schade leiden bij de fruitkwekers in Limburg. Zowel woensdag- als donderdagnacht (17 en 18 april) zullen de fruitkwekers alle middelen bovenhalen om te voorkomen dat de temperatuur in hun plantages onder het vriespunt zakt. “Al vanaf -1°C kan er schade optreden”, zo zegt Danny Bylemans van PC Fruit in Velm (Sint-Truiden).
Meer artikelen bekijken