Startpagina Akkerbouw

De teelt van uien is in Vlaanderen aan een sterke opmars bezig

De uienteelt biedt heel wat kansen en is in ons land aan een sterke opmars bezig. “Het is relatief de sterkst groeiende groenteteelt”, weet Bart Debussche, sectoradviseur openluchtgroenten van het departement Landbouw & Visserij. Telers woonden een boeiende demodag over uien in Poeke bij.

Leestijd : 3 min

In het Oost-Vlaamse Poeke, een deelgemeente van Aalter, en op de grens met West-Vlaanderen, werd op proefvelden van een uienteler een interessante inkijk - én volledig coronaproof - aangeboden in de uienteelt in Vlaanderen. Het demo-platform van de Uienkijkdag werd georganiseerd door het departement Landbouw & Visserij, het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen, het onderzoeks- en adviescentrum Inagro, de telersvereniging industriegroenten Ingro, Vegras en Boerenbond, in samenwerking met de private bedrijven Bejo - De Groot en Slot, Hazera, Seminis, Syngenta en Takii Seed.

Uienteelt zit in de lift.
Uienteelt zit in de lift. - Foto: LV

De uienteelt is relatief de sterkst groeiende groenteteelt in ons land. “Op 10 jaar tijd verdrievoudigde het areaal uien in België tot 4.760 ha dit jaar”, weet Bart Debussche, sectoradviseur openluchtgroenten bij het departement Landbouw & Visserij. “Sinds 2014 neemt het areaal uien elk jaar sterk toe. Ook dit jaar werd een raming opgemaakt waarbij er weer een uitbreiding van bijna 10 % wordt gerealiseerd.” Van het totaal areaal uien in België wordt ongeveer 70 % in Vlaanderen geteeld, verspreid over verschillende regio’s.

Rassenkeuze

Het Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG) legde een vergelijkende rassenproef zaai- en plantuien aan. “Tussen het uitgebreide aanbod zaaiuien zit er voor elke afzet en elke teler zeker een ras met de beoogde productkwaliteit.” Volgens PCG-medewerker Robrecht Winnepeninckx staat het vast dat een goede rassenkeuze de basis is van een geslaagde teelt.

De keuze wordt in de eerste plaats bepaald door het gebruiksdoel en het aanvoertijdstip. Verder is de grondsoort belangrijk: niet elk ras doet het even goed in een bepaalde bodem. Bij de zaaiuien werden zowel uien met Spaans bloed als Rijnsburgers opgenomen naast enkele typekruisingen. Uit de voorlopige resultaten blijkt Bonus (Takii) het productiefste ras in de opzet naast SV4774 (Seminis), Medusa (Takii) en SV6646 (Seminis). Al deze rassen hebben Spaans bloed.

Droge teeltomstandigheden

“De een bewaart al langer dan de ander en het is dus belangrijk om hier rekening met te houden. Hytune (Bejo – DGS) bevestigt als Rijnsburger de goede proefresulaten uit het verleden en blijkt goed om te kunnen met droge teeltomstandigheden. Ook Rockito, Packito en Centro (allen Hazera) bevestigen hun kwaliteiten. Rockito is een geschikte variëteit voor de lange bewaring. Motion (Syngenta) deed het dit jaar terug heel goed, dit ras gaf in het verleden sterk wisselende resultaten. Hysinger (Bejo – DGS) is een variëteit met Spaans en Rijnsburgerbloed en komt heel beloftevol uit dit eerste proefjaar: “Een goede opbrengst en mooie maatsortering”, stelt Robrecht Winnepeninckx.

Enkele rassen blijven na de eerste proefrooing beneden de verwachting: met Hybelle (Bejo), Promotion (Syngenta), Fasto en Dormo (Hazera) had het PCG in het verleden betere resultaten. Verder lagen nog enkele rassen met een meerwaarde in deze proef: Hylander (Bejo-DGS) heeft een meeldauw resistentie en Hysky (Bejo – DGS) is redelijk weerbaar tegen fusarium. SV3557ND (Seminis) werd als gepileerd zaad geleverd en gaf een heel uniforme en goed verdeelde maatsortering.

Resultaten plantuien

Naast de zaaiuien werden ook de resultaten van de plantuien besproken. Voorlopige beste: Jetset (Bejo-DGS). Ook Carballo (Bejo-DGS) en Contado (Hazera) geven een goede opbrengst en een goed aandeel opmaatse uien. Alle resultaten worden op de wintervergadering meegedeeld.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken