Startpagina Akkerbouw

Druppelirrigatie doet opbrengst van uien sterk stijgen

Na een eerdere proef in Oudenaarde is het ook in Poeke bewezen: door toepassing van druppelirrigatie stijgt de productie van uien bijzonder sterk. “Een duidelijke win-win”, stelt Luc De Reycke van het Proefcentrum voor de Groenteteelt.

Leestijd : 2 min

De 4 voorbije zomers waren heel droog en door de klimaatverandering worden er meer droge en warme zomers verwacht. Om de productie en kwaliteit van uien op peil te houden is irrigeren meer en meer noodzakelijk aan het worden. Voldoende water ter beschikking hebben is veelal het knelpunt. Daarom wordt er gezocht naar methoden waarbij irrigeren zo efficiënt mogelijk kan gebeuren met zo weinig mogelijk waterverbruik.

Grotere kalibers

Druppelirrigatie is een van de mogelijkheden. In 2019 werd een proef opgezet (op terreinen van de Werktuigendagen in Oudenaarde) waarbij druppelirrigatie zorgde voor een opbrengstverhoging van 78%. “Op het uienplatform in 2020 in Poeke werd een strook geïrrigeerd via druppelbevloeiing. Dit gebeurde met een beperkte hoeveelheid water (26 l/m²) en gedurende een korte periode (van 20 juli tot 13 augustus). Deze beperkte hoeveelheid water zorgde voor een opbrengstverhoging van 24%”, stelt PCG-medewerker Luc De Reycke.

DSC_0055

Door te irrigeren worden vooral grotere kalibers bekomen, wat voor nog meer rendement zorgt. “Een bijkomend voordeel is dat men via druppelirrigatie kan bemesten (fertigeren), wat meestal zorgt voor een lager resultaat van de reststikstof. Nadeel van druppelirrigatie is dat er bij het zaaien of een aantal weken na het zaaien, als het gewas 10-15 cm groot is, druppelslangen moeten gelegd worden. Dan is men nog niet zeker of er zal moeten geïrrigeerd worden. De totale kost aan materiaal is ongeveer 1.000 euro/ha, inclusief de afschrijvingen van investeringen voor pomp, filter, hoofdleidingen...”

Wanneer deze kosten vergeleken worden met irrigeren met haspel en kanon, zal beregenen meestal iets goedkoper zijn maar zal het water- en energieverbruik groter zijn.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken