Startpagina Economie

Europa wil duurzaamheid in de cacaosector verbeteren

De Europese commissie start een dialoog tussen belanghebbenden op om de duurzaamheid in de cacaosector te verbeteren. Vertegenwoordigers van Ivoorkust en Ghana, de twee belangrijkste cacaoproducerende landen, zitten samen met Europese vertegenwoordigers, cacaotelers en middenveldspelers.

Leestijd : 2 min

Bedoeling is om concrete aanbevelingen te ontwikkelen voor duurzame cacao, aangezien handel niet alleen gaat over groei en winst, maar ook over de sociale en ecologische impact van Europees beleid. Er wordt gezocht naar een nieuw internationaal kader voor duurzame cacao.

Kinderarbeid, lage inkomens en ontbossing

In het najaar van 2021 wordt de balans opgemaakt en zullen in een openbaar rapport aanbevelingen worden geformuleerd. De dialoog komt ook overeen met de politieke prioriteiten van de EU in het kader van de Green Deal en de ‘zero tolerance’-benadering van de commissie ten aanzien van kinderarbeid.

Ivoorkust en Ghana zijn ‘s werelds grootste exporteurs van ruwe cacao, goed voor ongeveer 60 % van de wereldwijde export. Cacao levert een belangrijke bijdrage aan de exportopbrengsten en vormt ook de belangrijkste bron van inkomsten voor tot wel 6 miljoen boeren in Ivoorkust en Ghana.

Indirect draagt cacao bij aan het levensonderhoud van nog eens 50 miljoen mensen. Maar de cacaoproductie brengt ook enkele risico’s met zich mee in verband met kinderarbeid, lage inkomsten voor lokale boeren, ontbossing en bosdegradatie.

Vlaanderen: ruim 1 miljard handelsoverschot in cacao

De Europese Unie is ‘s werelds grootste importeur van cacao, goed voor 60 % van de wereldimport. Ivoorkust en Ghana zijn belangrijke leveranciers van cacao op de EU-markt, waartoe zij door hun respectieve economische overeenkomsten met partners belasting- en quoavrije toegang hebben.

Ook cacao is niet onbelangrijk in Vlaanderen. Cacaoproducen staan op de tweede plaats bij de exportproducten en noteert een handelsoverschot van ruim 1 miljard euro (waarde export 2,8 miljard euro, waarde import 1,6 miljard euro).

Lieven Vancoillie

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken