Startpagina Bedrijfsnieuws

Fonterra schrijft na moeilijke jaren weer zwarte cijfers

Fonterra heeft in 2019 het resultaat na belastingen flink weten te verbeteren. Boekte de Nieuw-Zeelandse zuivelreus in 2018 nog een verlies van meer dan 350 miljoen euro, nu boekt het een winst van gelijke orde. De leden kregen bovendien een melkprijs die inclusief een dividend steeg met omgerekend circa 1,70 euro per 100 kg. De verbetering volgt op enkele jaren met dieprode cijfers en een groot reorganisatieprogramma.

Leestijd : 2 min

Fonterra behoort tot de grootste zuivelbedrijven wereldwijd. De coöperatie haalt circa 80% van alle melk in Nieuw-Zeeland op, wat neerkomt op zo’n 17 miljard liter melk per jaar. Het bedrijf kan met afgewerkte producten als ijs, yoghurt of babyvoeding niet op tegen bedrijven als Nestlé, Danone, Lactalis of FrieslandCampina, maar het bedrijf is een meester in de export van bijvoorbeeld poeders. Onder een Canadese en dan Nederlandse topman probeerde men de mondiale markt te veroveren.

Fonterra investeerde de afgelopen 10 jaar bijvoorbeeld circa 800 miljoen euro in de ontwikkeling van Chinese melkveehouderijen, met als doel een sterke zuivelketen op te zetten in een land met 1,4 miljard mensen. Winstgevend werden de melkveehouderijen nooit. Fonterra betaalde voor het avonturisme een hoge prijs. De schuldenberg werd te hoog, het bedrijf werd te weinig wendbaar en te log. Een hele serie bedrijfsonderdelen werd noodgedwongen afgestoten. Zo verkocht het bedrijf ijsmaker Tip Top en een belang van 50% in het Nederlandse DFE Pharma, dat diverse hulpstoffen voor medicijnen maakt.

Topman Miles Hurrell spreekt van een geslaagde operatie. Ondanks Covid-19, zo stelt hij vast, zijn de gestelde doelen toch bereikt. Voor het jaar 2020-2021 rekent Fonterra met een melkprijs die ruwweg ligt tussen de 25 en 30 euro per 100 kilo. De markt is volgens Hurrell goed in balans maar door corona lijken prijzen toch matig te blijven.

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken