Startpagina Economie

Brede weersverzekeringen erkend voor premiesubsidie in 2021

Net zoals dit jaar voorziet de Vlaamse overheid ook volgend jaar in een premiesubsidie bij het afsluiten van een erkende brede weersverzekering in de land- en tuinbouwsector. Het Departement Landbouw en Visserij heeft de brede weersverzekeringen erkend die in 2021 in aanmerking komen voor een premiesubsidie.

Leestijd : 2 min

Met de brede weersverzekering verzekeren ondernemers met een open teelt, zoals fruitteelt of akkerbouw, zich bij een private verzekeraar tegen schade aan gewassen door extreme en ongunstige weersomstandigheden. Een erkende brede weersverzekering dekt minstens de fenomenen storm, hagel, vorst, ijs, regenval en droogte. Wanneer er door ongunstige weersomstandigheden schade is aan de teelten, wordt deze, conform de polisvoorwaarden, afgehandeld tussen de landbouwer en de verzekeraar.

Landbouwers die een erkende brede weersverzekering afsluiten, kunnen in 2021 een subsidie ontvangen die maximaal 65% van de jaarlijkse verzekeringspremie (exclusief verzekeringstaks) bedraagt.

Waarop letten?

Landbouwers kunnen zich volgens het Departement best goed informeren, want er zijn grote verschillen tussen de verschillende erkende verzekeringspolissen. Lees dus steeds goed de voorwaarden en details van de verschillende verzekeringspolissen. Ga na welke verzekering het beste aansluit bij de behoeften van uw bedrijf. Vraag tijdig offertes aan, zodat er voldoende tijd rest om de voorwaarden zorgvuldig te bekijken en te vergelijken.

Meer informatie over de erkenningsvoorwaarden en waarop te letten bij de keuze van een erkende verzekeringspolis vindt u op de website van het Departement.

Al een brede weersverzekering?

Had u het afgelopen jaar reeds een brede weersverzekering gesloten met een verzekeraar, neem dan de polis nog even ter hand en bekijk zorgvuldig de opzegtermijn. Vaak worden verzekeringspolissen stilzwijgend met een jaar verlengd als er niet tijdig opgezegd wordt.

Welke brede weersverzekeringen komen in aanmerking?Om in aanmerking te komen voor subsidie, moet u een erkende brede weersverzekering afsluiten die door de Vlaamse overheid is erkend. Voor 2021 zijn onderstaande verzekeringspolissen erkend als brede weersverzekeringen:

Verwekeringspolissen

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken