Startpagina Actueel

Jaarlijks gemiddeld 30 overtredingen tegen de jachtwetgeving in Vlaanderen

De voorbije 5 jaar zijn jaarlijks gemiddeld 30 overtredingen tegen de jachtwetgeving vastgesteld. In die 5 jaar werden ook 165 jachtvergunningen ingetrokken en 171 jachtvergunningen geweigerd. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA), die Piet De Bruyn (N-VA) opvroeg.

Leestijd : 1 min

“Met de komst van wolven in Vlaanderen en meer bepaald met het illegaal doodschieten van wolvin Naya in 2019 werd duidelijk dat de jachtwetgeving niet altijd wordt nageleefd”, stelt Piet De Bruyn, Vlaams parlementslid voor N-VA, in een schriftelijke vraag aan zijn partijgenote en Vlaams minister Zuhal Demir. Dat aantal overtredingen blijft heel beperkt, zo blijkt uit haar cijfers.

Hieronder vindt u een overzicht van de vastgestelde overtredingen. Onder stroperij bij jacht wordt verstaan: jagen zonder jachtverlof, jagen op andermans grond, jagen in gesloten tijd en jagen met verboden tuigen. Vanaf 2017 is de Natuurinspectie overgestapt van een provinciale naar een regionale structuur/

- Inspectieregio Midden-Vlaanderen: provincie Antwerpen en gerechtelijk arrondissement Halle-Vilvoorde.

- Inspectieregio Oost: provincie Limburg en gerechtelijke arrondissement Leuven.

- Inspectieregio West: provincies Oost- en West-Vlaanderen.

jachtverloven

Tenslotte nog een overzicht van het aantal ingetrokken jachtverloven in de voorbije 5 jaar (2015-2020).

- Antwerpen: 50 intrekkingen/116 weigeringen.

- Limburg: 71 intrekkingen.

- Oost-Vlaanderen: 16 intrekkingen/15 weigeringen.

- Vlaams-Brabant: 8 intrekkingen.

- West-Vlaanderen: 19 intrekkingen/40 weigeringen.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken