Startpagina Veeteelt

Afrikaanse varkenspest rukt op in Duitsland

In Duitsland is buiten het restrictiegebied een wild wijn geschoten dat besmet was met Afrikaanse varkenspest. Dat meldt de overheid van de deelstaat Brandenburg. Daarmee is het virus nu op circa 60 km gevonden van de besmettingshaard. Deelstaatminister Ursula Nonnemacher spreekt van een “nieuwe werkelijkheid”. Er wordt direct een tijdelijk elektrisch hekwerk van zo’n 20 km voorzien rond de plek.

Leestijd : 2 min

Het zwijn werd op 27 september geschoten in het dorp Bleyen. Een dierenarts in dienst van het district of ‘Landkreis’ Märkisch-Oderland stelde de aanwezigheid van het virus vast. De diagnose is gisteren bevestigd door het Duitse Friedrich-Loeffler-Instituut. Op 10 september werd voor het eerst in Duitsland Afrikaanse varkenspest vastgesteld, vlakbij de grens met Polen. In Polen komt het virus helaas op veel plaatsen voor. “In West-Polen is de aanwezigheid van Afrikaanse varkenspest hoogst dynamisch”, zoals Nonnemacher zegt.

Het nieuwe geval staat volgens de autoriteiten vermoedelijk los van de eerst gevonden gevallen. Wel zijn beide dichtbij de grens met Polen vastgesteld. In totaal is Afrikaanse varkenspest nu gevonden in 38 wilde zwijnen. Het virus kwam ondanks de aanwezigheid van een hekwerk langs een deel van de grens.

Nonnemacher vindt dat er zo snel mogelijk een vast hekwerk langs de hele Duits-Poolse grens wordt geplaatst, om de insleep van het virus via wilde zwijnen tegen te gaan. Maar, zo geeft Nonnemacher toe, dat is geen garantie dat het virus niet toch in Duitsland terecht komt. Het virus kan immers ook door personen worden binnengebracht en er zijn veel Polen die al dan niet tijdelijk in Duitsland werken en zich regelmatig over de grens bewegen.

Afrikaanse varkenspest is geen gezondheidsrisico voor mensen, maar kan wel de varkensstapel raken. China sloot al haar grens voor Duits varkensvlees. Brandenburg is de deelstaat die Berlijn omringt.

Lees ook in Veeteelt

Pieter Obin is de nieuwe voorzitter van DGZ

Actueel Tijdens de algemene vergadering van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) op 17 april werd een nieuwe voorzitter officieel bekrachtigd. Na 16 jaar in het bestuur legt Franky Annys zijn functie neer. Hij wordt opgevolgd door rundveehouder Pieter Obin. Tegelijk werden een aantal nieuwe leden van het bestuursorgaan en de Algemene Vergadering verkozen.
Meer artikelen bekijken