Startpagina Varkens

Duitse varkensprijs gehandhaafd op laag niveau

De prijzen voor vleesvarkens zijn deze week gehandhaafd op een laag niveau. VEZG, een producentenorganisatie, betaalt voor de periode van 1 tot en met 7 oktober 1,27 per kilo geslacht gewicht. Ook 2 van de grootste slachthuizen van Duitsland – Tönnies en de Duitse divisie van Vion – hanteren deze prijs. Er worden door VEZG net als vorige week geen prijsklassen gehanteerd.

Leestijd : 2 min

Door de Afrikaanse varkenspest in Duitsland hebben onder meer China, Japan en Zuid-Korea de invoer van Duits varkensvlees stilgelegd. Juist deze landen zijn grote afnemers. Het product blijft dus dichter bij huis, met prijsdruk in heel Europa tot gevolg. Ter vergelijk: eerder dit jaar werd voor vleesvarkens nog ruim 2 euro per kg geslacht gewicht betaald. De reden van hoge prijzen was overigens - in belangrijke mate - ironisch genoeg de aanwezigheid van Afrikaanse varkenspest in China.

In Denemarken, dat nog wel uitvoert naar China, hield Danish Crown de prijs gelijk op 1,38 euro. Belgie mag vanwege Afrikaanse varkenspest in Wallonië al langer niet naar China en andere Aziatische landen uitvoeren. Prijzen liggen daarom duidelijk onder de 1 euro. In Nederland betaalt Vion momenteel 1,47 euro.

VEZG meldt dat het aantal varkens dat werd aangeboden voor de slacht deze week met 9% is gestegen tot 285.600. Het gemiddelde slachtgewicht bedraagt 98 kg. Dit is een stijging van 0,2 kg slachtgewicht ten opzichte van de vorige week. De Duitse biggenmarkt blijft zeer problematisch, met extreem lage prijzen. De prijs voor een big van 25 kg (geleverd in een groep van 200) bedraagt 27 euro per stuk. Ten opzichte van vorige week is de biggenprijs niet veranderd. Ook de prijs voor slachtzeugen blijft gelijk op een laag niveau.

Jan Cees Bron

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken