Startpagina Actueel

Nederlandse tuinbouwers kiezen voor Belgische veilingen

De voorbije jaren hebben hebben steeds meer Nederlandse tuinbouwers gekozen voor een Belgische veiling om hun groenten en fruit te verkopen. Ze krijgen op een Belgische veiling een betere prijs voor hun producten, bevestigt het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen (VBT) vandaag.

Leestijd : 2 min

De Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad brengt maandag het verhaal van de Koninklijke Coöperatieve Telersvereniging Zuidoost Nederland, kortweg ZON. De veiling uit Venlo, in Nederlands-Limburg, heeft het al jaren moeilijk, onder meer omdat vele telers uit de regio overstappen naar een Belgische veiling.

"Veel telers uit de regio stapten over naar Belgische veilingen, die betere voorwaarden boden. Of ze gingen zelf op zoek naar vaste afnemers", zegt directeur Michel Van Ginkel in de krant. Zijn coöperatie had in 2008 ongeveer 460 leden, maar daar blijft nu minder dan de helft van over. "Het afgelopen decennium is er voor 100 miljoen euro aan omzet verdwenen naar België."

Philippe Appeltans, algemeen secretaris bij het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen, bevestigt de trend. "Ik kan bevestigen dat steeds meer groenten- en fruittelers, die 'samen naar de markt gaan', gecharmeerd zijn door de manier waarop we werken." Enerzijds is er de transparantie, anderzijds de "mix van verkoopssystemen", klinkt het. "Wij combineren de contractuele verkoop, dus afspraken met de afnemer, met de dagverkoop met de klok, waarbij we de Europese vraag koppelen aan het aanbod."

Die aanpak leidt volgens VBT tot betere prijzen. "Voor dezelfde kwaliteit van groente en maatsortering, liggen de prijzen die wij uit de markt halen bij ons in België over een langere periode gemiddeld 10 procent hoger dan in Nederland", stelt Appeltans.

De trend van meer Nederlanders is "al enkele jaren bezig". Zij komen zich spontaan aanbieden en worden zo lid van de coöperaties (alle Belgische veilingen zijn coöperatieven, nvdr), klinkt het. Vaak gaat het om Coöperatie Hoogstraten of BelOrta uit Sint-Katelijne-Waver, aldus Appeltans.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken