Startpagina Actueel

Nog steeds weinig of geen bladluizen in maïs

Uit de waarnemingen van de afgelopen dagen is gebleken dat de bladluizendruk in de maïs nog steeds zeer beperkt blijft.

Leestijd : 1 min

Op de meeste telplaatsen vinden we geen bladluizen. Enkel in Lendelede, Breedhout en Zichem is een heel lichte druk waar te nemen. Het gaat vaak om jonge, kleine kolonies. Men is echter nog heel ver van de schadedrempels verwijderd. Bespuitingen zijn dus zeker niet aan de orde.

Vanaf het vijfde blad tolereert men per plant 4 tot 7 felgroene bladluizen (de schadelijke soort Metopolophium dirhodum), in het 6de blad: 7 tot 10; 7de blad:10 tot 20; 8ste blad: 20 tot 40; 9de blad: 40 tot 60 bladluizen per plant en vanaf het tiende bladstadium: 60 tot 100 bladluizen.

De maïs staat op vele plaatsen al niet ver meer verwijderd van het tiende bladstadium zodat het grootste gevaar voor schade door bladluizen geweken is. De schade die dit jaar veel meer aan de orde zal zijn is te wijten aan de aanhoudende hitte en droogte. Steeds meer percelen vertonen verkrulde bladeren als bescherming tegen het watertekort.

In zekere zin is het een geluk dat de droogte al vroeg in het seizoen optrad zodat de planten diepe wortels ontwikkelden. Maïs is van oorsprong een tropisch gewas zodat het wel enige droogte kan overwinnen. Het grote probleem is wel dat de bloeiperiode er binnenkort aan zit te komen. Met het oog op bevruchting en kolfvulling is neerslag nu meer dan welkom.

J. Depoorter (C.I.P.F.), namens LCV

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken