Startpagina Actueel

ABS vraagt open blik op watertekort

Het Algemeen Boerensyndicaat was er al snel bij om de huidige toestand als mogelijke landbouwramp te catalogeren. De organisatie ziet haar gelijk bevestigd. Ze wijst er op dat boeren al heel wat inspanningen doen om zuinig om te gaan met water en ziet heil in gezuiverd water of ontzild water uit de zee.

Leestijd : 2 min

Het Algemeen Boerensyndicaat vroeg minister van landbouw Joke Schauvliege reeds op 8 juni om het nodige te doen om het landbouwrampenfonds te activeren voor de extreme situatie die zich toen reeds duidelijk manifesteerde in bepaalde delen van Vlaanderen en vooral in de Westhoek. Het stemde het syndicaat wel tevreden dat de minister meteen de vraag stelde aan het KMI om na te gaan of de criteria op het vlak van weersomstandigheden voldaan worden.

Het ABS ziet het cumulatief neerslagtekort elke dag groter worden door het droge najaar 2016, de relatief droge winter en het uitzonderlijk droge voorjaar 2017. De mededeling van het KMI, los van hun analyse voor de erkenning als landbouwramp, dat de situatie onrustwekkend is ziet het ABS als bevestiging en versterking van hun vraag om tussenkomst. Het ABS kijkt uit naar een snelle activitatie van het landbouwrampenfonds.

Boeren doen reeds wat

Het ABS vraagt aan alle landbouwers, betrokken beleidsmakers en administraties om deze noodtoestand aan te grijpen om met open blik naar de toekomst te kijken. Het wijst er op dat land- en tuinbouwers reeds inspanningen leveren om bewust met water om te gaan: het hergebruiken van spoelwater als drinkwater voor vee, hergebruiken van waswater in de groenten, precisietoediening bij planten…

Gezuiverd water gebruiken

Voor de toekomst ziet het boerensyndicaat wel wat in het aanbod van Aquafin om gezuiverd water uit hun waterzuiveringsinstallaties in het waterlopenstelsel te laten vloeien zodat er meer bruikbaar water ter beschikking komt van land- en tuinbouw. “Voorwaarde is uiteraard dat er een gegarandeerde basiskwaliteit voor het geloosde water is”, maakt het syndicaat toch een kanttekening.

Ontzilten

Het Algemeen boerensyndicaat opperde vorige week bij het eerste overleg met de gouverneur het idee om in te zetten op het ontwikkelen van projecten voor de ontzilting van zeewater. “Het stemt ons tevreden dat dit idee ook opgepikt werd door verschillende leden van het Vlaams Parlement”, stel het ABS.

“Wanneer de Vlaamse Regering op gepaste wil omgaan met een gewijzigd neerslagpatroon kan ze ofwel steeds meer ruimte voorzien voor de opslag en buffering van water op land of ze kan investeren in technieken van de toekomst en de landbouwruimte voorbehouden waarvoor ze dient: voedselproductie.”

Lees ook in Actueel

Term ‘samengestelde landbouwer’ wordt afgeschaft

Wetgeving Het decreet over de inrichting van een gemeenschappelijke identificatie van landbouwers, exploitaties en landbouwgrond in het kader van het meststoffen- en landbouwbeleid (EPR-decreet) werd gewijzigd met het oog op de afschaffing van de constructie van de samengestelde landbouwer (SLB).
Meer artikelen bekijken