Startpagina Edito

Edito: voor eigen deur vegen

Eén op de negen rusthuisbewoners is besmet met antibioticaresistente ESBL. Dat blijkt uit een rapport over resistente bacteriën van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Antibioticaresistentie ontstaat wanneer antibiotica te veel en/of op een slechte manier gebruikt worden. Daardoor kunnen bacteriën waarop antibiotica geen vat meer hebben zich ongebreideld vermenigvuldigen en verspreiden. Jaarlijks sterven in de EU 25.000 mensen door infecties met dergelijke resistente bacteriën.

Leestijd : 2 min

Het aantal rusthuisbewoners met de ESBL-bacterie - die een groter risico hebben op antibiotica die niet ‘pakt’ - is op vijf jaar bijna verdubbeld.

Het is vreemd dat de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen in de eerste plaats met de beschuldigende vinger naar het antibioticagebruik in de veeteelt wijzen. In die kranten wordt het antibioticakenniscentrum AMCRA - dat als doel heeft het gebruik te doen dalen - gereduceerd tot “een georganiseerd vertragingsmechanisme van de Boerenbond.” Vooral vanuit de onderling ruziënde wereld van de dierenartsenorganisaties wordt er ongemeen hard geschoten op het initiatief dat de sector neemt.

Ongetwijfeld is er kritiek mogelijk op het AMCRA en de weg van de vrijwilligheid die alle betrokkenen erin hebben gekozen. De vooruitgang gaat (te) traag. Maar men kan het AMCRA moeilijk verwijten haar eigen missie te saboteren. Het tegendeel is waar: men is er zich terdege van bewust dat haar bestaansrecht wordt afgemeten aan de vooruitgang die ze boekt.

Nog vreemder wordt het als men weet dat in bepaalde rusthuizen 45 % van de bewoners besmet is met ESBL en in anderen 0 %. Ook nul procent is dus met de huidige veeteelt mogelijk. In reactie bij de VRT wijst het Instituut naar de belangrijkste factoren in de ESBL-opmars: gebrekkige hygiëne in rust- en ziekenhuizen en het humane gebruik van antibiotica. AMCRA heeft zijn taak nog niet volbracht, maar andere sectoren en hun organisaties vegen best eerst voor eigen deur. IDC

Lees ook in Edito

Edito: Vegetarische woordarmoede is tekenend

Edito Een collega-journalist gebruikte voor zijn edito steevast de mooie omschrijving ‘de hamvraag’. Het betekent letterlijk ‘de beslissende vraag’. Die hamvraag moeten producenten van vegetarische voeding zich toch stilaan stellen bij het bedenken van een aantrekkelijke naam voor hun vlees-lookalikes, niet?
Meer artikelen bekijken