Startpagina Actueel

Prachtige graanvariëteiten te bewonderen bij Limagrain

Eerder deze maand nodigde Limagrain de officiëlen, landbouwscholen en vakpers uit om het demoplatform van Limagrain in Tiegem te bezoeken. De uitgezaaide variëteiten stonden er prachtig bij, zowel de ouwe getrouwen als de nieuwe vedettes.

Leestijd : 4 min

W at altijd leerrijk en boeiend om horen is, is het stuk teelttechniek dat de mensen van Limagrain meegeven, naast de noviteiten op zich.

Het volledige gamma stond op het demoplatform uitgezaaid. Tijdens ons bezoek was er aandacht voor ieder ras. In dit artikel leggen we de focus op de nieuwigheden en op de gekende ‘waardes’, door Limagrain zelf hun vedettes genoemd.

Vedettes

Cellule was zo de eerste vedette waar Ignace Ghekiere, productmanager Granen, bij stilstond. Het is een zeer vroege bebaarde wintertarwe die al meerdere jaren in ons land gekend is, waarvan we ondertussen de teelttechniek onder de knie hebben. Sanitair zit het met dit ras zeer goed volgens Ignace. Cellule vertoont resistentie tegen septoria en is zeker in het begin van het seizoen niet zo gevoelig aan gele roest. Opmerkelijk is verder nog het hoge hectolitergewicht, het grote opbrengstpotentieel en de legervastheid. Cellule inzaaien na een voorvrucht aardappelen, waarbij er nog veel stikstof in de grond zit, geeft geen probleem.

Benchmark is het ras waarvan Limagrain zegt dat het de hoogste opbrengst geeft van alle wintertarwerassen die ze hebben. Het ras komt van een Deense kweker en hier zit deels de verklaring voor het feit dat Benchmark met een kleine stikstofbemesting (140 eenheden) toekomt. Vermeldenwaardig, zeker in een jaar als het deze is het goede wortelstel, zodat ze makkelijker een droogte kan overwinteren. Waakzaamheid in het voorjaar is wel geboden naar het optreden van gele roest. Mogelijks is een T0-behandeling nodig.

Reform noemt Ignace Ghekiere de ontdekking van 2016 omwille van het zeer hoge hectolitergewicht en nog andere sterke punten. Hieronder moeten we verstaan de lage schotgevoeligheid en de A-kwaliteit, waardoor Reform gewild is bij de bloemmolens. Een ander sterk punt is de goede regelmaat in opbrengst. Vorig jaar scoorde Reform zelfs beter dan gemiddeld. De verklaring zou hem zitten in de fusariumresistentie

Anapolis zou het meest uitgezaaide wintertarweras van Limagrain zijn dit seizoen. Het is een laat ras en bloeide vorig jaar na de regen, waardoor het ras niet aangetast kon worden door Fusarium. “Gezien de weersomstandigheden en de fluctuaties van het klimaat durf ik zeggen dat Anapolis een constant en betrouwbaar ras is”, aldus Ignace Ghekiere.

Nieuwigheden

Hij legt ook uit dat vernieuwing belangrijk is, zodat de rasgenetica zich aanpast aan de weersomstandigheden. “Maar ook aan de mode. Want een oud ras wil men niet meer, ook al is het een goed”.

Milor is het eerste nieuwe ras dat werd toegelicht. Het is van Franse oorsprong en een zeer vroege variëteit. Op het demoplatform was het, het eerst opgericht, het eerst in aar en vermoedelijk gaan we het ook het eerst dorsen. Vorig jaar vielen de hoge opbrengst en de legervastheid op. Milor stoelt niet te sterk uit, toch geeft het stro en het ras is flexibel in zaai. Uitzaaien tot eind februari kan.

Gustav is een tweede nieuwigheid en viel vorig jaar op door zijn hoge opbrengst. In het moeilijke jaar 2016 bleek de fusariumresistentie zeer goed te zijn. Door de lage Don-waardes van het geoogste graan is Gustav een dankbaar ras om te vervoederen aan kippen en varkens.

Manitou is een nieuw ras en zou van al de nieuwelingen het hoogste opbrengstpotentieel hebben. Manitou heeft een zeer goede wintervastheid en kan je dus vroeg uitzaaien. Het is een stevig gewas dat wel aandacht vraagt naar de ziektebeheersing toe.

Diantha komt van dezelfde Deense kweker als Benchmark en zou de gezondste van de nieuwelingen zijn. Diantha toont zich zeer gezond in het blad en ook in de aar.

Wintergerst

Pierre Claerhout van het verkoopsteam van Limagrain stond stil bij de wintergerstrassen.

Rafaela is een variëteit waar hij heel fier op is, niet alleen omdat het in Tiegem geselecteerd is en internationaal een blitzcarrière maakt, maar ook omdat het ras tolerant is aan het dwegvergelingsvirus. Een zaadbehandeling met neonictinoïden is niet nodig, waardoor er een economisch en ecologisch voordeel is.

Rafaela kan vroeg, doch vanaf 20 september gezaaid worden en is zo de ganse groeiperiode beschermd tegen de bladluizen. Opgemerkt werd dat de bladluizen wel het dwergvergelingsvirus kunnen meebrengen, maar dat de ziekte zich niet ontwikkelt bij Rafaela. Het ras ontwikkelt sterk in het voorjaar met veel stoelen en halmen. Essentieel is om minstens één fungicide in te zetten in het stadium laatste blad-aar uit.

Cervoise is een wintergerstvariëteit die we vroeg kunnen dorsen. “Zo is het land vrij om gras, boontjes, en groenbedekker te zaaien en/of drijfmest toe te dienen”, bemerkt Pierre Claerhout.

Hedwig is het nieuwe ras binnen het aanbod wintergerstrassen van Limagrain. Het is een lang gewas, wat typisch zou zijn omdat het een Duitse oorsprong heeft. Hedwig laat zich vooral opmerken door zijn dubbele resistentie tegen het mozaïekvirus. Naast resistentie tegen type 1 is er dit ook tegen type 2. Dit laatste type is eerder sluimerend, verdoken aanwezig en is vooral van belang naar Wallonië toe, waar er een zeer enge vruchtafwisseling in de granen kan zijn. Volgens Pierre Claerhout is Hedwig verder een levenskrachtige wintergerst die topopbrengsten biedt mede dankzij de goede uitstoeling, de vele stoelen per vierkant meter en de diepgaandere wortels (belangrijk bij droogte).

T.D.

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken