Startpagina Actueel

Soja telen op Vlaamse bodem is een feit

Vandaag werd in de buurt van het Vlaams-Brabantse Landen onder een mooie persbelangstelling toegelicht dat men er in geslaagd is om soja op Vlaamse bodem te telen. Het feit dat dit gerealiseerd is, valt te danken aan een succesvolle samenwerking tussen publieke en private partners. Ondertussen zijn er vijf Vlaamse ‘pionierboeren’ die soja telen op hun akkers.

Leestijd : 3 min

Voor het welslagen van de Vlaamse sojateelt zetten het Ilvo, het Departement Landbouw en Visserij, samen met Alpro en Aveve de schouders onder een project om in Vlaanderen soja te telen voor de voedingssector. Minister Joke Schauvliege vond het alvast een fantastisch initiatief dat ze volmondig steunt.

“Met Vlaamse overheidsmiddelen van IWT heeft ILVO als trekker, i.s.m. KULeuven en Inagro, de jongste 4 jaar een grootscheeps onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden voor sojateelt in ons klimaat. De resultaten zijn zelfs beter dan verwacht. Het ogenblik om soja als nieuwe teelt in Vlaanderen uit te rollen, is aangebroken.”

Alpro is de afnemer van de Vlaamse soja en laat de bonen verwerken bij Aveve alvorens ze naar de fabriek van Alpro in Wevelgem gaan.

Vlaamse soja, een strategische keuze

Dieter Peeters, Sales Manager Aveve Land- en Tuinbouw geeft aan dat de sojateelt nieuwe kansen creëert voor de lokale landbouwers als interessant gewas in de teeltplannen, met zowel een financieel rendement als een meerwaarde naar bodemkwaliteit. “Bovendien leidt lokale sojateelt tot een kleine afstand van het veld naar het bord, wat een zeer gunstig effect heeft op de foodmiles”.

Ook Greet Vanderheyden, Sustainable Development Manager bij Alpro, is het daar mee eens. “We willen de ecologische voetafdruk van de voedingsproducten en dranken op basis van soja nóg verder verkleinen. Deze Vlaamse soja sluit perfect aan bij onze strategische keuze om niet genetisch gemodificeerde sojabonen te verbruiken.

In Frankrijk is Alpro al zover dat haar Franse vestiging nog uitsluitend Franse sojabonen verwerkt. In Alpro worden op dit moment 50% van de conventionele bonen en 100% van de biologische bonen uit Europa aangekocht, hoofdzakelijk uit Frankrijk en ook uit Italië, Oostenrijk en Nederland.

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw: “Dit project is een belangrijke stap in de uitvoering van het Tweede Vlaams Actieplan Alternatieve Eiwitbronnen dat vorig jaar werd voorgesteld: een lokale, kortere en geïntegreerde keten voor soja, onderbouwd en begeleid door wetenschappers en experts, met oog voor duurzaamheid en een faire meerwaardeverdeling.”

Iedere partner zorgt voor toegevoegde waarde

Johan Van Waes (ILVO) geeft aan dat tussen 2012 en 2017 verschillende proefvelden met soja werden aangelegd door het Ilvo. Daarbij ging veel aandacht naar het verfijnen van de teelttechniek. Soja is een subtropische plant die hier in principe te weinig zon krijgt om af te rijpen, en die als teelt te weinig opbrengt in vergelijking met b.v. graan of maïs. Via onderzoek kunnen we het één en het ander optimaliseren, zodat het telen van soja hier toch mogelijk wordt, zowel teelttechnisch als financieel.” Alleen zeer vroeg afrijpende rassen zijn geschikt voor de sojateelt in Vlaanderen. Naast het screenen van reeds bestaande rassen uit de Europese sojarassenlijst is het ILVO ook gestart met een veredelingsprogramma.

Groep Aveve is de schakel tussen boer en voedingsfabriek. De groep vertaalt het eerstelijnsonderzoek van het ILVO naar rassenkeuze en teelttechniek naar de praktijk. Groep Aveve staat bovendien in voor de toelevering van de zaden, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen, alsook de integrale opvolging van de teelt met advies van zaaien tot oogsten. Daarna ontvangt Aveve de geoogste sojabonen in silo’s, zorgt voor opschoning, stockage en transport naar voedingsfabrieken.

Impact op de landbouwers

In 2017 zijn er een vijftal boeren die 25ha soja hebben ingezaaid. Bedoeling is om in 2018 verder op te schalen naar 50ha in Vlaanderen. Om het risico voor de boer te beperken, zijn er financiële afspraken gemaakt binnen de opstartende sojaketen. De boeren krijgen een sterke omkadering door de voorlichters van Groep Aveve. Dit is onder meer het geval bij Vlaamse landbouwer Jimmy De Prins waar Sanac, een dochteronderneming van Groep Aveve, de teelt intensief begeleidt.

Jimmy Prins: “Ik zit met een zandleem bodem en daar gedijt de soja wel. De plant kan stikstof fixeren uit de lucht, wat maakt dat ik minder moet bemesten. Ook de volgteelt kan daarvan nog profiteren. Er is dus een positieve impact op de kwaliteit van mijn bodem. De afzet van mijn oogst is binnen het ketenoverleg geregeld, ook dat is voor mij een troef. Ik durf de kansen van sojateelt in België met deze aanpak zeker positief te bekijken.”

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken