Arvesta: een nieuwe naam en nieuwe koers voor Groep AVEVE

Economie

De Groep AVEVE gaat voortaan verder als Arvesta, met als motto "Experts in the field". De nieuwe naam past volgens topman Eric Lauwers bij de ambities en uitstraling van het bedrijf, dat een breed scala aan producten aan land- en tuinbouwers levert. De veertig merken die de Groep telt, behouden wel hun naam maar moeten op zoek naar meer synergie meer en beter samenwerken.

De Afrikaanse varkenspest werd eerder gevonden in Luxemburg, maar is nu ook in Limburg vastgesteld.

Afrikaanse varkenspest bij nog 3 everzwijnen

Varkens

Het Waals toezichtnetwerk voor wilde fauna heeft vrijdagochtend drie nieuwe gevallen bevestigd van everzwijnen die het virus van Afrikaanse varkenspest dragen. De dieren zijn aangetroffen in de buurt van de zes opgetekende gevallen in het zuiden van de provincie Luxemburg. Dat meldt het kabinet van Waals minister van Landbouw René Collin. Ondertussen moet een fokker in de provincie Luxemburg 400 biggen euthaneseren

Een witziekteproef in wortelen waarbij tot uiting komt dat behandelen loont.

Ook in september blijft het te droog

Akkerbouw

Na de grote droogte vanaf half april tot rond tien augustus is het nu ook in september opnieuw (te) droog. De volle groei waar we op hoopten vanaf dat we regen kregen, blijft uit door opnieuw een droogte.

Edition numérique des abonnés

Aveve wordt Arvesta

Nieuws van maatschappijen

Eric Lauwers, CEO van Aveve, presenteert een nieuw ‘dak’ op het huis van de merken van het bedrijf: Arvesta. De naam is een samentrekking van drie verschillende woorden: ploeg (arvus), oogst (harvest) en investeren. De groep maakt zich sterk de grootste investeerder in de Belgische landbouw te zijn.

Edition numérique des abonnés

Belgische varkensprijzen zien effecten AVP

Varkens

Zowel de biggenprijzen als de vleesvarkensprijzen laten voor deze week een scherpe daling zien. Dat terwijl de prijzen in Duitsland veel minder daalden. Oorzaak is de Afrikaanse Varkenspest.

Ongewijzigde Belgapomnotering bij verschillende marktstemmingen

Akkerbouw

Belgapom deed op vrijdag 21 september volgende prijsnotering voor Bintje, Challenger en Fontane.

Edition numérique des abonnés

Morgen flitsactie in de land- en tuinbouwsector

Wetgeving

De sociale Inlichtingen- en opsporingsdienst (SIOD) meldt dat zij morgen, vrijdag 21 september, een ‘flitsactie’ houdt in de land- en tuinbouwsector.

Boeren en verwerkers liggen regelmatig in de clinch met supermarkten over oneerlijke handelspraktijken.

Fevia en Agrofront pleiten voor aanpak oneerlijke handelspraktijken bij grote én kleine bedrijven

Economie

Vertegenwoordigers van de voedingsindustrie (Fevia), landbouw (Agrofront) en merkartikelfabrikanten (BABM) pleiten voor een Europees wetgevend kader dat eerlijke handelspraktijken in de agro-voedingsketen stimuleert. Daarbij moet wat de organisaties betreft anders dan de Europese Commissie nu voorstelt, geen onderscheid worden gemaakt tussen grote en kleine bedrijven. Ook pleiten ze voor ruimte voor nationale initiatieven, zoals het bestaande Belgisch Ketenoverleg.

Juncker’s bezoek aan Trump in juli kwam als een verrassing, maar was een succes.

Amerikaanse soja verdringt Braziliaanse soja

Economie

Niet Brazilië maar de VS is nu hofleverancier van soja in de EU. In de 12 weken tot en met midden-September was Amerikaanse soja goed voor 52% van de importen van de EU. Vorig jaar lag het marktaandeel van de VS amper op 25%. De groei volgt op specifieke soja-beloftes die de EU in juli deed aan de regering-Trump - maar is er niet per se een gevolg van. Ngo’s die kritisch zijn op soja uit landen waar ontbost wordt, kunnen tevreden zijn.

Bij een verdenking van Afrikaanse varkenspest, moet direct de FAVV worden gewaarschuwd.

Afrikaanse varkenspest: FAVV-instructies voor dierenartsen

Varkens

In het kader van de verhoogde waakzaamheid rond de Afrikaanse varkenspest (AVP) publiceert het FAVV vandaag een aantal instructies voor dierenartsen. AVP is een aangifteplichtige ziekte. Dit betekent dat elke ernstige klinische verdenking onmiddellijk door een dierenarts onderzocht en gemeld wordt aan. Maar AVP is ook een ziekte waarbij niet altijd een duidelijk en indicatief klinisch beeld opgemerkt wordt, zeker in de beginfase. In geval u een klinische verdenking van AVP heeft, moet deze door dierenartsen onmiddellijk worden gemeld aan het FAVV.

Oogst consumptieaardappelen 18% lager ingeschat door NEPG

Akkerbouw

De NEPG, Noordwest-Europese aardappeltelers, schatten dat de aanstaande oogst van consumptieaardappelen 18% lager zal zijn dan die van vorig jaar en 8% lager dan het 5-jarig gemiddelde. Nochtans is het totale areaal consumptieaardappelen de afgelopen 5 jaar met 8,4% gegroeid.

Maïskopbrand is een schimmel in de maïskolf onder de schutbladeren.  Soms is dit moeilijker zichtbaar. Ook kan verwarring ontstaan met builenbrand.

Syngenta vestigt aandacht op maïskopbrand

Akkerbouw

Eind vorige week namen de technische medewerkers van Syngenta ons mee naar het Nederlandse Megen om de ziekte maïskopbrand (Sphacelotheca reiliana) onder de aandacht te brengen.

Ramlam 4099-0283, Van Lier J,  Nieuwenrode.

Provinciale schapenprijskamp Vlaams-Brabant

Schapen

Onder een mooie ochtendzon verzamelden de Vlaams-Brabantse fokkers op het mooie domein van het Guldendal te Grimbergen voor de krachtmeting van het jaar.

De methaanuitstoot van koeien wordt door Ngo’s soms aangegrepen te pleiten voor een kleinere veestapel.

ILVO: methaanuitstoot melkkoeien kan met derde omlaag

Melkvee

Wetenschappers van het ILVO kunnen de methaanuitstoot van melkkoeien met een derde doen dalen. Dat blijkt uit onderzoek dat het instituut de voorbije vier jaar heeft uitgevoerd. De dieren krijgen een aangepast rantsoen, voederadditieven en hun levenscyclus wordt aangepast. "De resultaten zijn opmerkelijk", zegt woordvoerder Greet Riebbels. "Tegenover één liter melk staat er op termijn dus minimaal één derde minder methaanuitstoot van de koe."

Afrikaanse varkenspest is vooralsnog alleen gevonden bij everzwijnen.

Zesde everzwijn positief getest op Afrikaanse varkenspest

Varkens

Een everzwijn dat op 16 september gevonden werd in de buurt van Etalle is positief getest op Afrikaanse varkenspest. Dat werd bekendgemaakt door het kabinet van Waals minister van Landbouw René Collin. Het dier werd gevonden niet ver vanwaar de vijf andere positieve gevallen werden gedetecteerd.

Stormweer in afzet Belgisch varkensvlees

Varkens

Bij het afsluiten van de krant was van 11 landen buiten de EU bekend dat ze de invoer van Belgisch varkensvlees opschorten als gevolg van de ontdekking Afrikaanse varkenspest bij wilde everzwijnen in ons land. Maar nog erger is het gedrag van Europese en zelfs binnenlandse afnemers, aldus Michael Gore van sectororganisatie Febev.

Edition numérique des abonnés

Varkenssector is vrij van besmetting, volgens ministers van Landbouw

Varkens

De verschillende ministers van Landbouw Joke Schauvliege (Vlaams), René Collin (Waals) en Denis Ducarme (federaal) hebben woensdag in Namen overleg gepleegd over het dossier van de Afrikaanse varkenspest die was vastgesteld in de provincie Luxemburg. Volgens de ministers is de Belgische varkenssector “vrij van besmetting”.

Edition numérique des abonnés

Nog niet alle blauwalgen verdwenen van West-Vlaamse waterlopen

Actueel

Blauwalgen blijven nog altijd voor problemen zorgen op het Kanaal Roeselare-Leie en op een deel van het Kanaal Ieper-IJzer. Dat bevestigt beheerder De Vlaamse Waterweg.

Edition numérique des abonnés

Aantal landen dat geen Belgisch varkensvlees meer invoert, stijgt

Varkens

Al elf landen buiten de Europese Unie hebben de invoer van Belgisch varkensvlees opgeschort. Dat is woensdag vernomen van het kabinet van minister van Landbouw Denis Ducarme. Reden is de ontdekking van Afrikaanse varkenspest bij wilde everzwijnen in Etalle (provincie Luxemburg).

Edition numérique des abonnés

Engels bier erkend als twaalfde trappist

Actueel

Engeland heeft nu ook zijn trappistenbier. Tynt Meadow, enkele maanden geleden gelanceerd door de monnikenorde van Mount Saint Bernard in het graafschap Leicester, is door de Internationale Vereniging van Trappisten (IVT) erkend als “authentieke trappist”. Zo krijgt het trappistenbier een steeds internationaler aura: naast de zes Belgische trappisten zijn er twee Nederlandse, een Oostenrijkse, een Amerikaanse, een Italiaanse en dus nu ook een Engelse.

Afrikaanse varkenspest is gevonden bij everzwijnen, maar nog niet in de varkenshouderij. Toch sloten al diverse landen hun grenzen voor Belgisch varkensvlees.

Nationale coördinatrice Afrikaanse varkenspest

Varkens

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft dinsdag Drs. Myriam Logeot aangeduid als nationale coördinatrice in het kader van de bestrijding van het Afrikaanse varkenspestvirus. Op 13 september werd een haard van het virus ontdekt in de provincie Luxemburg.

Meest recent

Meest recent