Voeding bevat minder suiker dan 5 jaar geleden

Economie

In 2016 gingen de federatie van de voedingsindustrie Fevia en de organisatie van de Belgische distributiesector Comeos een convenant aan met minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Afgelopen maandag presenteerden ze haar hun resultaten. Die stemden tot tevredenheid, al is er nog werk voor de boeg, vindt de minister.

De behandeling van pensdrinkers is moeilijk, daarom wordt de focus gelegd op preventie en controle.

Hygiëne en controle voorkomen pensdrinken bij kalveren

Vleesvee

Wanneer kalveren een episode van diarree doormaken, denken we onmiddellijk aan tal van infectieuze agentia die hiervoor verantwoordelijk zouden kunnen zijn. Voederfouten kunnen echter ook een belangrijke oorzaak zijn van diarreeproblemen op jonge leeftijd, maar deze worden zelden gediagnosticeerd.

Op 22 augustus gaat in het Nederlandse Westmaas de tweejaarlijkse Aardappeldemodag terug door.

Sterke schakels verbinden de aardappelsector

Akkerbouw

Elke twee jaar organiseren Wageningen University & Research, locatie Westmaas en de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO) de Aardappeldemodag. Dit jaar gaat het evenement door op 22 augustus, terug in Westmaas (NL).

Edition numérique des abonnés

Kom gratis naar de 1e editie van Demo Days powered by Matexpo

Publireportage

Actueel

Op 8 en 9 september vindt de 1e editie van DEMO DAYS plaats in een zandgroeve in Braine-l’Alleud. De focus ligt op werkende machines waarbij de bezoeker doorlopend demonstraties zullen zien en de machines ook zelf zullen kunnen testen.

Edition numérique des abonnés

Verkoop glyfosaat vanaf eind september verboden

Akkerbouw

Over ruim een maand wordt de verkoop van glyfosaat verboden. Dat stelt federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) maandag in La Libre Belgique, in een antwoord op de Waalse milieuminister Carlo Di Antonio (cdH). Die laatste betreurde onlangs dat, ondanks het door de drie gewesten opgelegde verbod op het gebruik van glyfosaat, het product wel nog altijd verkocht mocht worden.

Droogte en Turkse crisis doen veeprijs dalen

Vleesvee

Sinds de heropening van de veemarkt van Ciney begin augustus is de runderprijs gedaald met 10 tot 20  %. Dat meldt de Fédération nationale du commerce de bétail (FNCBV). Voor de Waalse boeren betekent dat een verlies dat kan gaan van 100 tot 400 euro per rund, afhankelijk van de soort.

Edition numérique des abonnés

De moestuin na half augustus

Liefhebberstuin

Rond de periode van half oogst, sedert mensenheugenis voor de landbouwers een ware feestperiode met verspreid over Vlaanderen talloze oogstfeesten, draait in de moestuin de oogst op volle toeren. Of zo zou het toch moeten zijn, want na de hete en vooral droge zomer laat de oogst in vele tuintjes te wensen over. Maar niet getreurd, de weersvoorspellingen voor de tweede helft van augustus zijn gunstig voor het opstarten van een tweede ronde in de moestuin.

Edition numérique des abonnés

Waterverbruik in West-Vlaanderen versoepeld, maar spaarzaamheid is geboden

Droogte

Het sproeiverbod wordt in West-Vlaanderen opgeheven. Het captatieverbod op de bevaarbare waterlopen met blauwalgenbesmetting blijft. Dit probleem is immers nog steeds aanwezig in het Kanaal Roeselare-Leie en het Kanaal Gent-Oostende, vanaf Beernem tot Oostende. Hier leest u het resultaat van het provinciaal overleg over het advies van de Droogtecommissie.

Ten opzichte van vorig jaar lag de gemiddelde opbrengst van de wintergerst dit jaar lager.

Opbrengstresultaten wintergerst 2018

Akkerbouw

In 2018 werden door het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen in het Vlaams Gewest vijf rassenproeven op zesrijige wintergerst aangelegd.

Het budgetmengsel onder de budgetmengsels is de  combinatie raapzaad en gele mosterd , aldus Coopman.

Na de regen komt de groenbedekker

Akkerbouw

Hoewel het zaaien van groenbedekkers al gestart is, is lang nog niet alles ingezaaid vanwege de droge grond. “Vanaf dat het geregend heeft, kan men nu beter starten met inzaaien”, aldus Bart Debussche van het Departement Landbouw en Visserij. Samen met Inagro tonen ze met verschillende commerciële, maar ook eigen mengsels, de opties.

Meest recent

Meest recent