Zo houdt intensieve melkveehouder Rob zijn koeien gezond

Melkvee

Rob houdt samen met z’n vader en broer 350 melkkoeien, die gemiddeld zo’n 9.800 kg melk per jaar geven. Terwijl vader Arie hoort uit te bollen en broer Jeroen zich in hoofdzaak bezighoudt met de akkerbouwtak, werkt Rob nauw samen met veearts Wilco om alle dieren gezond en productief te houden.

Gezelligheid en boeiende sprekers op de derde Pig Rentability Day in Tielt.

PRD werpt blik op varkensvleesmarkt

Varkens

Varkensboeren van bij ons zijn doorgaans erg goed in het produceren van kwaliteitsvol varkensvlees. Maar met wat er met het varken gebeurt eens dit het bedrijf verlaten heeft, is men veel minder mee bezig. Op de derde Pig Rentability Day (PRD) kregen varkenshouders hier meer zicht op.

Edition numérique des abonnés

Krone en Joskin DistriTECH beëindigen hun samenwerking

Mechanisatie

Deze middag kregen we wel een heel kort persbericht van Krone, wel geteld één zin lang. Dit om te zeggen dat op 31 juli hun samenwerking met Joskin DistriTech wordt beëindigd.

Edition numérique des abonnés

Belgische vleessector keurt nieuw charter goed

Vleesvee

De Belgische federatie voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels in vers vlees, Febev, keurt unaniem het charter “Vlees voor de toekomst” goed. Zo engageert de sector zich om een aantal grote stappen te ondernemen voor een duurzame, integere en veilige vleesketen. Wie het charter niet ondertekent, is vanaf 1 september 2018 niet langer welkom bij de federatie.

Over de jaren heen zijn de bemestingsnormen voor stikstof en voor fosfor een heel eind teruggeschroefd.

Plaatsspecifiek bemesten in aardappel voor een gezonder milieu

Aardappelen

Inspelend op het dossier precisielandbouw en de artikels over aardappelen, aanhoorden we Bart Debussche over de bemestingsproblematiek. Over de jaren heen zijn de bemestingsnormen voor stikstof en voor fosfor een heel eind teruggeschroefd. Daarnaast blijven pH, organische stof, en kalium cruciaal voor een goede oogst. Precisielandbouw kan soelaas brengen.

Diverse situatie in aardappelvelden

Akkerbouw

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt liet eind vorige week via haar nieuwsbrief weten een zeer diverse situatie te velden te zien. Zo zit er een stevig verschil tussen percelen: er zijn er die nog aan het opkomen zijn, waar op andere de bloei al ten einde loopt.

Toon Kerkhofs gaf toelichting bij nieuwigheden en recente introducties  van graanvariëteiten.

Tarwerassen toegelicht gecombineerd met fyto- en bemestingstechniek bij Aveve

Akkerbouw

Op haar proefplatform in Neerhespen (Landen, Vlaams-Brabant) heeft Aveve een uitgebreid tarweproefveld aanliggen. Enerzijds liggen er proeven om variëteiten te screenen, anderzijds demonstratieve proeven. Ook teelttechniek wordt er beproefd.

Boeren kunnen volgens de studie energie besparen, maar ook een maatschappelijke rol spelen in de energievoorziening.

Melkveehouders kunnen flink op energie besparen

Economie

Zowel voor bedrijven die nog niets aan energiebesparing doen als voor bedrijven die al actief energiemanagement voeren, is het zinvol een Energiescan te laten maken. Dat blijkt uit een onderzoek van het Innovatiesteunpunt vzw onder ruim 32 melkveehouders die leveren aan de fabriek van Danone in Rotselaar. Als een voorgestelde rits energiebesparingen wordt getroffen, kan een bedrijf al snel met 12% minder energie toe.

Edition numérique des abonnés

Zonder transacties, geen Belgapomnotering

Aardappelen

Belgapom deed op vrijdag 22 juni geen prijsnoteringen wegens een gebrek aan transacties voor Bintje, Fontane en Challenger

Edition numérique des abonnés

Op jaar tijd 18.500 hectare geschrapt uit jachtplannen

Akkerbouw

De totale oppervlakte van de jachtterreinen in Vlaanderen is op een jaar tijd geslonken met 185 vierkante kilometer, of 18.500 hectare. Dat meldt Vogelbescherming Vlaanderen donderdag na een analyse van de nieuwe jachtplannen.

Meest recent

Meest recent