Oogst wintertarwe gestart

Granen

Vorige week startte de oogst van de wintertarwe. Het was vooral zoeken naar de percelen die al goed waren om te dorsen, want er is ook veelvuldig gestopt met oogsten, omdat de vochtgehaltes te hoog waren.

De droogte doet de granen pijn.

Boerenbond roept landbouwers op bewijzen te verzamelen van schade

Maïs

De Boerenbond roept landbouwers die geconfronteerd worden met "uitzonderlijke verliezen" door de aanhoudende droogte, op om zoveel mogelijk bewijsmateriaal op te maken en te verzamelen. Die bewijzen zijn nodig om overmacht aan te tonen in het kader van bijvoorbeeld de mestwetgeving of om te gebruiken in de fiscale aangifte. Ondertussen stelt landbouwprovincie bij uitsterk West-Vlaanderen een oppompverbod in.

Edition numérique des abonnés

Trouw Nutrition met nieuw boerenplatform op zoek naar boerentips

Veeteelt

Via liefdevoorboeren.be wil de firma boeren bij elkaar brengen om elkaar te inspireren, ontmoeten en onderling tips uit te wisselen. “We willen de relatie tussen boeren versterken. Door kennis en expertise te delen, kunnen we gezamenlijk de slagkracht van de agrarische sector vergroten”, motiveert Gerjan van Alst, General Manager Trouw Nutrition Benelux.

De droogte stelt boeren voor hogere kosten en soms onherstelbare schade.

Open Vld: onderzoek erkenning droogte als landbouwramp

Economie

Vlaams Parlementslid Francesco Vanderjeugd (Open Vld) vraagt landbouwminister Joke Schauvliege om te onderzoeken of de aanhoudende droogte als landbouwramp kan worden erkend. “De droogte heeft nu al gezorgd voor een onherstelbare schade”, aldus de politicus. “Boeren die onherstelbare schade lijden moeten vergoed worden.”

Het bedrijf heeft ongeveer 7.000 paletten met producten in stock, wat een voorraad voor een kleine 40 dagen oplevert. Bemerk de verschillende kleuren van de bussen, wat voor de klanten een grote herkenbaarheid oplevert.

CID LINES : wereldwijde partner inzake hygiëne voor veehouderij en voedingssector

Publireportage

Actueel

Opgericht in 1988 door twee West-Vlaamse veehouders, is het Ieperse CID LINES de voorbije drie decennia uitgegroeid tot één van de grote spelers op de markt van reinigings- en ontsmettingsmiddelen. “Van de topbedrijven wereldwijd bekleden wij momenteel de derde plaats, maar het is onze ambitie om zo snel mogelijk hogerop te klimmen”, zo luidt het ambitieus.

Infrabel laat schapen afrekenen met invasieve plantensoorten

Schapen

Tijdens een vier jaar durend project gaat spoornetbeheerder Infrabel schapen en geiten inzetten om moeilijk bereikbare spoorbermen te "onderhouden". Zowat 150 dieren zullen in Mechelen en Dilbeek grazen langs afgesloten spoorbermen. Tegelijk wordt gehoopt dat ze bepaalde invasieve plantensoorten kunnen uitroeien door ze op te eten.

Precisielandbouwtechnieken toepassen in de bietenteelt loont volgens onderzoek van het KBIVB

Proefveldwerking inzake mechanisatie en onkruidbestrijding in suikerbieten

Bieten

Het Bieteninstituut (KBIVB) was de voorbije weken op meerdere proefvelden, o.a. dit van de Pibo-Campus in Tongeren of bij het Vlaams ministerie in Huldenberg en Nieuwenhove aanwezig om hun proefveldwerking in suikerbieten toe te lichten.

Landbouwminister Schauvliege wil alle landbouwmodellen bedienen.

CD&V neemt afstand van N-VA-pleidooi tegen grootschalige landbouw

Economie

CD&V wil de extra vrijheid bij het invullen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) niet gebruiken om één landbouwmodel te bevoordelen. Dat zegt landbouwminister Joke Schauvliege in reactie op een verklaring van Vlaams Parlementslid Jelle Engelbosch (N-VA). Engelbosch wil dat nieuwe vrijheid die de EU verschaft gebruikt wordt om vol in te zetten op bio, korte keten en een kleinere veestapel.

Edition numérique des abonnés

Geen vergoeding meer voor besmetting met wortelknobbelaaltjes

Akkerbouw

In overleg met de vertegenwoordigers van de aardappelsector zal het Plantenfonds in de huidige fytosanitaire situatie geen vergoeding meer toekennen voor aardappelen besmet met de wortelknobbelaaltjes Meloïdogyne chitwoodi Golden et al. en Meloïdogyne fallax Karssen.

Edition numérique des abonnés

Witziekte blijft zich ontwikkelen in bietenvelden

Akkerbouw

Het Bieteninstituut (KBIVB) meldt dat in een kwart van de percelen uit het netwerk van de waarnemingsvelden waargenomen deze week, witziekte de behandelingsdrempel bereikt heeft.

Meest recent

Meest recent