Eurocommissaris Thyssen verdedigt "goed gefinancierd" landbouwbeleid op Agridagen

Economie

Eurocommissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen heeft vrijdag bij de opening van de Agridagen in de Antwerpse gemeente Ravels de nood aan een "goed gefinancierd" Europees landbouwbeleid verdedigd.

De geboorteperiode is een intense periode op een schapenbedrijf.

Aandachtspunten tijdens het geboorteseizoen

Schapen

In een vorige bijdrage hebben we de periode vóór de geboorten behandeld en de laatste voorbereidingen om het geboorteseizoen goed te kunnen starten. In dit artikel gaan we dieper in op het geboortemoment zelf en de eerste levensweek van de lammeren.

Glunderende blikken bij v.l.n.r. Joris Relaes (ILVO), minister Joke Schauvliege, Sonja De Becker (Boerenbond) en ILVO-onderzoeker Karen Goossens bij de voorstelling van de ammoniakreducerende maatregel voor vleesvee.

Flinke ammoniakreductie met voeder

Vleesvee

Wat moeten vleesveehouders met een oranje brief? Tot voor kort hadden ze buiten deweinig praktijkgerichte weidegang in combinatie met leegstand geen alternatief. ILVO-onderzoek heeft nu een nieuw alternatief gevonden: een iets lager eiwitgehalte maakt ammoniakreducties mogelijk tot -40 %.

Leon Boer van Farm Frites denkt dat de fritesmarkt nog hard zal groeien.

Farm Frites ziet frietmarkt hard groeien

Actueel

De frietmarkt zal de komende jaren hard blijven groeien. Waar het zwaartepunt voor de afzet nu nog in Noord-Amerika en West-Europa ligt, ligt een verschuiving naar Azië, Zuid-Amerika en Afrika in het verschiet. Dat zei Leon Boer, directeur aardappelverwerving van Farm Frites, een Nederlandse frietfabrikant met twee fabrieken in Vlaanderen.

De raad van bestuur van de nieuwe vzw AB Register.

Nieuwe vzw streeft naar minder gebruik van antibiotica

Melkvee

De kwaliteitsborgingssystemen Belpork, Belplume en IKM Vlaanderen hebben de overkoepelende structuur AB Register vzw opgericht om het gebruik van antibiotica in varkens, pluimvee en melkvee te registreren en verder in te perken.

Weerstand tegen ziekten wordt een primordiaal criterium bij de rassenkeuze

Bieten

Het valoriseren van de rassentoleranties en -resistenties is meer dan ooit noodzakelijk in de huidige context van druk op het gebruik van plantenbeschermingsmiddelen en van een verhoogd risico op aantastingen als gevolg van de klimaatverandering.

DSC_0535

Belgapomprijs nog steeds dezelfde

Aardappelen

Belgapom deed op vrijdag 16 februari volgende prijsnoteringen:

DSC_0524

Vlaamse gemeenten gebruikten fors minder pesticiden

Groenvoorziening

Het gebruik van pesticiden door gemeenten in Vlaanderen is in de periode 2010-2016 verminderd van 9.179 tot 766 kilogram actieve stof. Ook bij de provinciebesturen was er in die periode een daling van 150,03 tot 59,3 kilo. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) op een schriftelijke vraag van Lydia Peeters (Open Vld).

Alliance brengt de nieuwe 363 VF band uit.

Nieuwe Alliance 363 VF band

Nieuws van maatschappijen

ATG (Alliance Tire Group) vroeg zijn eindgebruikers wat het werken in rijculturen nog efficiënter, sneller en comfortabeler zou kunnen maken. De belangrijkste punten die naar voren kwamen: meer rijkwaliteit, minder bodemverdichting en een gelijkmatigere rit.

Kurt Sannen (BioForum) en Stijn Bruers in gesprek op de landbouwstudiedag 2018 (UGent)

Milieu-activist verwerpt biolandbouw

Akkerbouw

De vakgroep landbouweconomie van de Universiteit Gent had naast de vertrouwde specialisten uit de biosector ook een eerder verrassende spreker uitgenodigd: Stijn Bruers, milieu-activist én overtuigd tegenstander van bio.

Meest recent

Meest recent