Belgische rundvleesketen verplicht verdoofd slachten

Vleesvee

Belbeef, de interprofessionele organisatie die de schakels uit de rundvleesketen verenigt, heeft maandag bekendgemaakt dat haar lastenboek verdoofd slachten voortaan verplicht voor gebruikers van de Belbeef-standaard. De sector wil zo structurele stappen nemen naar een hogere standaard voor meer dierenwelzijn en meer transparantie naar de slachtmethode. Rundvlees afkomstig van dieren die niet verdoofd geslacht werden, komen niet langer in aanmerking voor verkoop onder de Belbeef-standaard.

Samenwerking met boeren is cruciaal voor CVBB.

CVBB gaat voluit voor lokaal draagvlak

Akkerbouw

In een vorig artikel kon u lezen hoe de CVBB-medewerkers een specifieke aanpak voor een meetpunt kunnen uitrollen dankzij intensieve nitraatmetingen en een unieke terreinkennis. Die kennis is voor een groot deel te danken aan de lokale telers.

Snelle groei van vlekken kan zelfs leiden tot een vervroegd afsterven van het gewas.

Alternaria beredeneerd aanpakken

Aardappelen

In de teelt van aardappelen wordt het leeuwendeel van de fungiciden ingezet om twee ziekten onder controle te houden: in de eerste plaats Phythopthora infestans, dé aardappelziekte en zeer te duchten als vijand van het gewas, en daarnaast ook Alternaria - een schimmel die eerder in de fase van afrijping kan toeslaan.

In granen zet Bayer sterk in op de onkruid- en ziektebestrijding.

Bayer toont twee nieuwe productgamma’s

Nieuws van maatschappijen

Op haar proefplatform in Houtain-Le-Val legde Bayer een

ruime ‘etalage’ aan om de inzet van hun middelen te tonen, met de juiste positionering en dosering.

Diverse inwoners van Holsbeek hebben geklaagd over overlast door een kalverhouderij. Op de foto een willekeurige kalverhouderij.

Holsbeek vraagt schorsing milieuvergunning veebedrijf dat aan basis ligt van vliegenplaag

Vleesvee

De gemeente Holsbeek heeft de deputatie van Vlaams-Brabant gevraagd om de milieuvergunning te schorsen van het veebedrijf uit Sint-Pieters-Rode dat aan de basis ligt van een grote vliegenplaag in de omgeving. "Samen met de milieu-inspectie zijn we van oordeel dat er geen sprake kan zijn van een heropstart zolang er geen garanties zijn dat aan alle exploitatievoorwaarden voldaan is", zegt burgemeester Hans Eyssen (CD&V).

Besmette groenten van Greenyard eisten afgelopen drie jaar negen levens in Europa

Economie

De afgelopen drie jaar zijn negen Europeanen gestorven nadat ze groenten hadden gegeten uit een Hongaarse fabriek van het Belgische groentebedrijf Greenyard. Nog eens 38 mensen zijn ziek geworden. Dat meldt De Tijd vrijdag op haar site. In de groenten zat de listeriabacterie. De slachtoffers vielen in Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk, zegt het Europees voedselagentschap EFSA. In België zijn er geen slachtoffers gemeld. De listeriabacterie is in 2017 ook in ons land aangetroffen in twee stalen diepvriesmais.

In combinatie met een mooie pot zorgen kruiden voor een zomerse sfeer op het terras.

Zomers tuinieren: kruiden in potten

Liefhebberstuin

De zomer van 2018 wordt nu al vergeleken met de droge hete zomer van 1976. Ook toen was het extreem droog en warm en leverden onze sportieve landgenoten - de overwinning van Lucien Van Impe in de tour - een onvergetelijke prestatie. Maar er zijn ook verschillen: een pintje kostte toen 13 frank en de barbecue was nog niet doorgedrongen tot in de Vlaamse tuintjes.

Newcastle disease vormt een grote bedreiging voor pluimveehouders.

Geval van ziekte van Newcastle in Beerse, maatregelen in Zinnik en Verviers opgeheven

Pluimvee

Bij een hobbyhouder in Beersel, in Vlaams-Brabant, is vrijdag een nieuw geval van de ziekte van Newcastle vastgesteld. Dat meldt het federaal Voedselagentschap (FAVV). Deze besmetting komt bovenop de 13 al gekende besmettingen die sinds 26 april 2018 werden vastgesteld, aldus het FAVV.

Op Tullamore Farm grazen koeien en schapen samen.

Ierland: vleesvee en schapen, melkvee zonder stal

Melkvee

Het Irish Farmers Journal schrijft niet alleen over boeren, maar is als eigenaar van een bedrijf met vleesvee en schapen en mede-eigenaar van een melkveebedrijf ook een landbouwbedrijf. Het ene bedrijf moet bewijzen dat je economisch effectief vleesvee en schapen kunt houden, terwijl in het tweede bedrijf volledig zonder jongvee en stallen wordt gewerkt.

Waar kan wordt momenteel volop beregend.

Ander droogtebeeld dan vorig jaar

Akkerbouw

De droogte en warme temperaturen vallen niet uit het nieuws te bannen. We vallen misschien zelfs in herhaling met vorig jaar, toen het ook zo droog was. Maar nu is het droogtebeeld anders. Het grote verschilpunt is dat we vorig jaar een droge winter achter de rug hadden en dat ook de voorjaarsmaanden droog waren.

Meest recent

Meest recent