Opbrengstresultaten wintergerst 2018

Akkerbouw

In 2018 werden door het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen in het Vlaams Gewest vijf rassenproeven op zesrijige wintergerst aangelegd.

Het budgetmengsel onder de budgetmengsels is de  combinatie raapzaad en gele mosterd , aldus Coopman.

Na de regen komt de groenbedekker

Akkerbouw

Hoewel het zaaien van groenbedekkers al gestart is, is lang nog niet alles ingezaaid vanwege de droge grond. “Vanaf dat het geregend heeft, kan men nu beter starten met inzaaien”, aldus Bart Debussche van het Departement Landbouw en Visserij. Samen met Inagro tonen ze met verschillende commerciële, maar ook eigen mengsels, de opties.

Pascal De Clerck zag hoe Adriaens het afgelopen jaar stand hield, maar ook hoe er soepeler met de Belbeef-norm werd omgesprongen.

“Een oneerlijke strijd, maar we gaan door”

Vleesvee

De strijdlust is zeker nog niet verdwenen bij slachthuis Adriaens in Velzeke (Zottegem), maar het ongenoegen is er wel. “Iedere schakel in de keten moet Belbeef zijn; boeren en slachthuis moeten daartoe aan extra eisen voldoen. Maar Delhaize kan daar blijkbaar zomaar rond fietsen.”

Edition numérique des abonnés

Milcobel verhoogt nog ietsje

Melkvee

Milcobel heeft beslist om de melkprijs voor de juli-leveringen 2018 nog iets te verhogen met 0,5 euro/100 liter tot een standaardprijs van 31,5 euro/100 l, hetzij 33,86 euro/100 l reëel uitbetaald voor een gestandaardiseerde levering.

Edition numérique des abonnés

Ziekte van Newcastle: FAVV heft verschillende zones op

Pluimvee

Het Voedselagentschap heeft de voorbije dagen meerdere zones opgeheven die werden afgebakend rond besmettingen met de ziekte van Newcastle. Het gaat om de zones Dentergem en Waregem (West-Vlaanderen), Zulte en Eeklo (Oost-Vlaanderen) en Meix-devant-Virton (Luxemburg).

Belgapom-prijs voor vroege aardappelen blijft stabiel

Aardappelen

Belgapom deed op vrijdag 17 augustus prijsnoteringen voor vroege aardappelen.

Zes beste ooilammeren:8503-5016/5155/5118 Destexche Bolland,  1051-0389 Baele M Horebeke, 4212-1701/1758 Werbrouck W&G Gits.

Interprovinciale schapenprijskampen Strijtem

Schapen

De traditionele schapenkeuring van 21 juli werd door het Schapencomité Aalst en de Landelijke Gilde Roosdaal voor de 5de maal naar de prachtige locatie in Strijtem gehaald. Midden de hete zomerdagen werd toch een draaglijke dag getroffen voor mens en dier.

Tractoren van Belgische makelij zoals deze Gardner-Van de Zande op foto staan in de kijker op het 30ste Oldtimer Festival.

Belgische tractoren en motoren blikvangers op Oldtimer Festival

Mechanisatie

Komend weekend staan op het vliegveld van Weelde-Ravels Belgische tractoren en motoren in de aandacht tijdens het dertigste Oldtimer Festival van de Historische Machineclub Kempen.

Edition numérique des abonnés

Zoetere peren en appels dankzij vele zonneschijn

Akkerbouw

De pluk van Conferenceperen, de populairste peer bij de Vlaamse telers, is vandaag gestart. Na verschillende tests op het fruit bepaalde het Vlaams Centrum voor de Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT), onlangs dat Conferenceperen het best geplukt worden tussen 16 augustus en 31 augustus.

Het is van belang dat er voldoende materiaal aanwezig is, zodat alle varkens er toegang toe hebben.

Verrijkingsmateriaal varkens verplicht vercijferen

Varkens

De meeste varkens op onze varkensbedrijven hebben een gecoupeerde staart. De Europese Commissie wil die veralgemeende overtreding van de Europese Richtlijn aanpakken en heeft nu een beoordelingsmethode voor het verrijkingsmateriaal opgesteld. Vanaf 1 september 2018 moet de varkenshouder de methode toepassen en de gegevens beschikbaar houden voor de inspectiediensten.

Meest recent

Meest recent