Thomas More-studenten verwennen koeien op Dankoe-festival

Melkvee

Het VLAM organiseert donderdag een festival om koeien te bedanken voor hun zuivelproducten. Tijdens het "Dankoe"-festival bij Thomas More in Geel krijgen de dieren een verwenbeurt met massages, pedicures en voeder op een "gouden" dienblad.

Bron: Belga

Omheiningen langs gewestweg in provincie Luxemburg tegen varkenspest

Varkens

Langs de N891 in de provincie Luxemburg worden vanaf vandaag afsluitingen geplaatst in het kader van de strijd tegen de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest, zo heeft de Waalse overheidsdienst voor de wegeninfrastructuur zaterdag aangekondigd.

De kleurrijke blaadjes die de natuur nu nog volop kleuren vormen straks een kleurrijk tapijt onder de kale bomen.

Afgevallen bladeren: een schat voor de tuin!

Liefhebberstuin

Ondanks de zomerprik van vorig weekend, warmteonweders incluis, lijkt de herfst nu toch definitief zijn intrede te maken. De voorspellingen van het KMI luiden vanaf nu “normale temperaturen voor de tijd van het jaar, die op het einde van de week zelfs teruglopen onder het gemiddelde”. En vanaf dan kan het vlug gaan. De kleurrijke blaadjes die de natuur nu nog volop kleuren, vormen dan weldra een dik tapijt van mooi gekleurde bladeren.

Pastorale wil de Vlaamse consument overtuigen om te kiezen voor Vlaams lamsvlees, rechtstreeks van bij de producent.

Graag eigen lamsvlees eerst

Schapen

De Commissie Pastorale van de vzw Vlaamse Schapenhouderij (VSH) presenteerde een vierde receptenboekje ter ondersteuning van de productie en de consumptie van Vlaams lamsvlees.

Victor Joskin opende voor hem de poorten van de landbouwmechanisatie met een Fendt Farmer 3S.

Victor Joskin blikt terug op vijf decennia van werk, innovatie en succes

Mechanisatie

De firma Joskin viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag. Daarom hadden we met Victor Joskin een exclusieve ontmoeting om terug te kijken op het buitengewoon traject dat hij heeft afgelegd en op de historiek van zijn onderneming.

‘t Hoppecruyt blijft groeien in een kleine wereld

Akkerbouw

‘En de boer, hij ploegde voort.’ Zo zou men een verhaal kunnen beginnen over een hopboer. De vraag is: voor hoe lang? Want er zijn steeds minder hopboeren in het land en de ondersteuning lijkt minimaal. “Jammer”, laat landbouwster Benedikte Coutigny zich uit. “In deze tijd zoekt men naar authenticiteit in producten, ook in bier. Belgen zijn trots en willen brouwen met Belgische hop.”

Ondanks de sterke opbrengstverbetering in suikerbiet wil Cosun die nog optrekken,  naar 16,2 ton per ha in 2020.

Nieuwe markten aanboren met suikerbiet

Bieten

Dirk de Lugt is voorzitter van suikerbietencoöperatie Cosun, die de Nederlandse bietentelers een prijs betaalt waar de Belgische alleen maar van kunnen dromen. Dat neemt niet weg dat ook zij de gevolgen van het opheffen van de suikerquota voelen.

Edition numérique des abonnés

Bedrijven uit de Gentse Kanaalzone investeren andermaal in Landschapsfonds voor extra buffergroen

Actueel

In 2010 werd in de Gentse Kanaalzone een Landschapsfonds opgericht in de schoot van de Koning Boudewijnstichting. Bedrijven uit de Gentse haven stortten hierin een bijdrage die gebruikt werd om op private gronden met een agrarische bestemming extra buffergroen aan te planten en te onderhouden. Nu, acht jaar later, is bij een tweede rondvraag opnieuw een mooi bedrag verzameld om dit project verder te kunnen zetten.

Help mee zoeken naar oude witloofzaden voor de witloofbibliotheek van KU Leuven.

“Belgisch grondwitloof mag niet verloren gaan”

Groenten

In België waren ooit 7.000 grondwitlooftelers. Nu zijn het er nog 120. Nauwelijks de helft kweekt zijn eigen rassen, met zaden uit eigen witloofbloemen. “Het originele Belgische grondwitloof is uniek”, zegt professor Bram Van de Poel (KU Leuven). “Om het te bewaren richten we een witloofbibliotheek op, samen met de Nationale Proeftuin voor Witloof.”

Edition numérique des abonnés

98 everzwijnen besmet met Afrikaanse varkenspest

Veeteelt

In ons land zijn nu al 98 everzwijnen aangetroffen die besmet zijn met de Afrikaanse varkenspest. Dat heeft Waals minister van Landbouw René Collin gisteren gezegd in het Waals Parlement.

Belgapomnotering daalt voor Bintje

Akkerbouw

Belgapom deed op vrijdag 19 oktober volgende prijsnotering voor Bintje, Challenger en Fontane.

Edition numérique des abonnés

Milcobel zet stijgende trend verder

Melkvee

Voor de vierde maand op rij heeft Milcobel de melkprijs verhoogd. De coöperatie betaalt voor de augustus-leveringen een standaardprijs van €33 per 100 liter. Dit leidt tot een reëel uitbetaalde melkprijs van €35,40 euro per 100 liter voor een gestandaardiseerde levering. Dat is 77 cent meer dan een maand eerder.

Edition numérique des abonnés

Start bouw dakserre nog dit jaar van start

Actueel

Dat landbouw en industrie geen concurrenten hoeven te zijn op het vlak van ruimtegebruik bewijzen Inagro en REO Veiling in een innovatief project. De partners slaan de handen in elkaar voor de bouw van een toekomstgerichte onderzoekseenheid voor glasgroenten op het dak van de kistenloods van de REO Veiling in Roeselare. De bouw zal starten in december 2018. In juni 2020 moeten de werken klaar zijn.

CD&V wist in veel plattelandsgemeenten stand te houden.

Verkiezingen: hoe deden enkele boeren-kandidaten het?

Actueel

Een globaal overzicht van alle kandidaten met een land- en tuinbouwachtergrond in Vlaanderen hebben we niet. Wel contacteerden we de kandidaten opnieuw die u in vorig nummer aan bod zag komen.

Edition numérique des abonnés

Reeds hoge aantasting van bladluizen

Akkerbouw

Het Landbouwcentrum Granen (LCG) meldt dat er reeds een hoge bladluisdruk is in wintergranen.

Geval van gekkekoeienziekte in Schotland

Veeteelt

Op een boerderij in het Schotse Aberdeenshire is een geval van gekkekoeienziekte (BSE) vastgesteld. Dat meldt de BBC.

Edition numérique des abonnés

"Zwerfvuil in Vlaanderen kost een miljard euro"

Actueel

Er wordt in Vlaanderen elk jaar ongeveer 164 miljoen euro uitgegeven om zwerfvuil op te ruimen, maar de maatschappelijke kost ervan ligt veel hoger. "Op ongeveer 1 miljard euro", zegt Recover, een samenwerkingsverband tussen elf afvalintercommunales en de stad Antwerpen.

Edition numérique des abonnés

Stemde u op ‘de goei’?

Actueel

Landbouwleven vond en interviewde vijf landbouwers die opkwamen met de verkiezingen. Andere lokale politiekers durven minder aandacht te hebben voor landbouwthema’s. Hoe hebt u dat ervaren? Speelde het mee bij uw keuze?

Edition numérique des abonnés

Sojaburgers van Belgische biologische soja

Akkerbouw

Colruyt verkoopt in samenwerking met boer Simon Colembie uit Kruishoutem sojaproducten met lokaal geteelde, biologische soja. De oogst van één hectare (2,5 ton sojabonen) zal in de eerste helft van volgend jaar in de rekken komen te liggen bij Bio-Planet onder de vorm van sojaburgers en sojaspreads. Onderzoeksinstellingen ILVO en Inagro nemen het onderzoek naar de teelt voor hun rekening.

In de buitenste van de drie zones moeten everzwijnen verplicht bejaagd worden.

Handelsembargo’s Belgisch varkensvlees versoepelen

Varkens

De pogingen van de Belgische diplomatie om handelembargo’s tegen Belgisch varkensvlees te versoepelen, lijken resultaten op te leveren. Na Maleisië heeft ook India beslist het embargo op Belgisch varkensvlees op te heffen.

Edition numérique des abonnés

5 boerinnen winnen ‘Innovation Award for Women Farmers’

Actueel

Eerder deze week zagen vijf dames zich bekroond met de ‘Innovation Award for Women Farmers’. Europese ‘boerenbond’ Copa organiseerde die voor de vijfde keer, met steun van het Oostenrijkse voorzitterschap, DG Agri en diergeneesmiddelenfederatie AnimalhealthEurope.

Meest recent

Meest recent