Begin 2019: aanvragen opstartsteun nieuwe erkende producenten-organisaties

Actueel

Begin 2019 kunnen nieuwe producentenorganisaties steun aanvragen voor hun opstart. Enkel erkende producentenorganisaties komen in aanmerking voor steun. Het Departement Landbouw en Visserij raadt daarom geïnteresseerde organisaties aan hun aanvraag tot erkenning als producentenorganisatie nu al in te dienen.

Edition numérique des abonnés

India heft embargo op Belgisch varkensvlees op

Varkens

India heeft het embargo op Belgisch varkensvlees opgeheven dat werd ingevoerd nadat in ons land verschillende everzwijnen werden aangetroffen die besmet waren met de Afrikaanse varkenspest. "Na de beslissing van Maleisië vorige week, is dit opnieuw een positief signaal voor onze operatoren die naar dit land uitvoeren", reageert minister van Landbouw Denis Ducarme.

Edition numérique des abonnés

Universiteit Antwerpen start leerstoel rond dierenrechten

Veeteelt

De Universiteit Antwerpen gaat een leerstoel rond het principe "dierwaardigheid" oprichten. "We gaan op zoek naar een leidend principe over onze omgang met dieren dat in regels kan worden toegepast", zegt Frederik Swennen, decaan van de faculteit Rechten.

Edition numérique des abonnés

Terugbetaling van de inhouding voor financiële discipline uitgevoerd

Actueel

Op 12 oktober 2018 werd de terugbetaling van de inhouding voor financiële discipline uitgevoerd. In totaal werd een bedrag van € 2.596.768 verdeeld over 16.362 landbouwers.

Goed ploegen vergt goed materiaal, de juiste techniek en concentratie.

Plannen maken en problemen oplossen

Mechanisatie

In 2018 vormden de uitgestrekte polders van het West-Vlaamse Oudenburg het decor van het Belgisch Kampioenschap Ploegen. De zaterdag moest de wedstrijd worden afgelast omdat de regen het ploegen onmogelijk maakte. Zondag scheen de zon op de zware polderklei en gingen Niels Marien (wentelploegen), Tom Smits (rondgaand ploegen) en Cedric Devestele (recht ploegen) met de prijzen lopen.

Tot een miljoen euro schadevergoeding voor varkenshouders

Actueel

De federale regering zou ongeveer een miljoen euro vrijmaken voor schadevergoedingen voor boeren die varkens hebben moeten slachten om de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest tegen te gaan. Die schadevergoeding zou er nog komen voor het einde van het jaar, zo wenst minister van Landbouw Denis Ducarme. Dat schrijft L'Avenir dinsdag.

Edition numérique des abonnés

Belgische export zuivelproducten evolueert positief

Melkvee

Sinds 2014 voert VLAM, met steun van de Europese Unie, actief promotie in landen buiten de EU (derde landen). In wat volgt bekijken we de evolutie van onze Belgische export. Aan de hand van de Belgische exportcijfers beschrijft VLAM de export naar de EU-28 en naar derde landen. Vervolgens zoomen we specifiek in op de regio’s waar VLAM met de Europese campagne ‘White Gold, from the heart of Europe’ aanwezig is.

Mestrobot Delaval RS450(S) van Hooibeekhoeve .

Stalknechten: ervaring met de mestschuif en mestrobots op de Hooibeekhoeve

Melkvee

Het ‘mestvrij’ maken van de stalvloeren is een erg belangrijke hygiënemaatregel in de melkveestal. Er bestaan verschillende systemen voor het verwijderen van de mest op stalvloeren. Dit gaat van een ‘eenvoudige mestschraper’ waarmee je manueel de mest gaat wegschuiven een aantal keer per dag, tot een mestrobot die automatisch de ingestelde routes in de stal een aantal keer gaat afleggen met eventuele extra opties zoals bijvoorbeeld een watersproeier of liftfunctie.

Het team van Thomas De Brabander met de ZB kampioene jonge koeien Joria de l' Herbagère.

Prijskamp Holstein zwartbont en roodbont op fokveedag van Eeklo

Melkvee

De landbouwschool van Eeklo, aangevuurd door het geweldige enthousiasme van bedrijfsleider Jules Van De Velde, zorgde opnieuw in samenwerking met de Stad Eeklo voor een schitterend kader om een bruisend evenement ‘De Open Landbouwdag’ te organiseren op en rond hun praktijkhoeve.

'Queen Victoria', een rijkdragend, zelfbestuivend ras.

Over mirabellen, kwetsenen andere pruimen

Liefhebberstuin

Al eens iemand horen vertellen over die lekkere pruimen die ze vroeger in de tuin staan hadden? “Zo van die zoete, kleine witte pruimpjes” of “Van die vuistgrote, blauwe pruimen met geel vruchtvlees” of “Van die groene zoetzure die al in juli rijp waren”. Het assortiment pruimenrassen is inderdaad zeer uitgebreid, gaande van kleine, eetbare, botanische (wilde) soorten tot allerlei kruisingen tussen verschillende groepen pruimen.

Aandachtspunten bij het invullen van de forfaitaire belastingaangifte

Economie

Wie nog een papieren belastingaangifte ontving, weet inmiddels dat het jaarlijkse moment is aangebroken om alle nodige gegevens en documenten te verzamelen om deze aangifte tijdig te kunnen indienen.

Bij van Asten Group in Horst (NL) kijken ze naar mogelijkheden om de kringloop te sluiten.

Varkenshouder fermenteert voeder én mest

Varkens

Roland van Asten gelooft sterk dat varkens houden duurzaam kan, ecologisch maar vooral economisch. Hij ziet oplossingen voor kostenreductie in kringloopdenken. Intensief en circulair, dat is de strategie. Belangrijke elementen daarin zijn de biogasinstallatie en de fermentor voor varkensvoer op het bedrijf in Horst, aan de Duits-Nederlandse grens.

Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker is bezorgd dat de provincies worden afgeschaft.

Boerenbond pleit voor behoud provincies

Actueel

Het provinciaal bestuursniveau is voor de landbouw en breder nog het platteland een ‘onmisbare schakel tussen het gemeentelijk beleidsniveau en het Vlaamse en federale niveau’. Dat stelt voorzitter Sonja De Becker van Boerenbond in haar wekelijkse commentaar in ledenblad Boer & Tuinder.

Eender welk aardappelras dit jaar geteeld werd, de opbrengst blijft  achter.

Aardappelopbrengst blijft duidelijk achter

Akkerbouw

Het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) nam begin deze maand voor de laatste keer stalen op diverse praktijkpercelen met aardappelen voor de bepaling van de groeicurve.

Edition numérique des abonnés

Rabobank: omslag varkenshouderij nodig

Varkens

De varkenshouderij in Nederland gaat de komende vijf jaar drastisch veranderen, met minder bedrijven en minder dieren tot gevolg. Van de circa 3.500 varkenshouders op dit moment blijven er in 2030 nog 1.000 over die veelal werken met meerdere locaties. Alleen integrale samenwerking van alle betrokken partijen in de keten kan de vooraanstaande plek van de Nederlandse en in diens verlengde de Belgische varkenshouderij ook in de toekomst verzekeren.

ILVO zoomt in op voedselverlies en de rijkdom van Vlaamse appels op PIT

Actueel

PIT is een nieuw publieksevent over lekker eten, eigen kweek en korte keten dat dit jaar plaatsvindt van 12 tot 14 oktober in de Floraliënhal in Gent. Bezoekers kunnen er terecht voor informatie, nieuwigheden en inspiratie. Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) is samen met het Departement Landbouw en Visserij en het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) aanwezig met een stand die in het teken staat van de strijd tegen voedselverlies, zoals het maximaal valoriseren van de Vlaamse fruitproductie.

Piet Vandermersch trekt in de provinciale verkiezingen de kaart van de landbouw.

"De provincie is nog interessanter geworden"

Verkiezingen

Verkiezingen op het moment dat de aardappelen en maïs binnenmoeten: ideaal is het niet. Maar Piet Vandermersch heeft toch tijd in de agenda gereserveerd om campagne te voeren voor de provincieraadsverkiezingen. “De provincies zijn afgeslankt, waardoor ze eigenlijk nog interessanter zijn geworden voor de boeren”, aldus Vandermersch.

Edition numérique des abonnés

Frankrijk gaat afsluiting plaatsen op grens met België

Afrikaanse varkenspest’

In de Franse departementen Meuse, Meurthe-et-Moselle en Ardennen zal een afsluiting worden geplaatst op de grens met ons land, met de bedoeling om de Afrikaanse varkenspest in te dijken. Ook de toegang tot de bossen wordt in een aantal gebieden verboden, zo is donderdag beslist.

Edition numérique des abonnés

Belgapom-notering blijft aanhouden

Aardappelen

Belgapom deed op vrijdag 12 oktober volgende prijsnotering voor Bintje, Challenger en Fontane.

De bietencampagne is begonnen. Gevreesd wordt dat opbrengsten door de droogte behoorlijk lager zullen uitvallen.

Südzucker worstelt met lage suikerprijs en kleinere bietenoogst

Economie

Südzucker, de Duitse moedermaatschappij van Tiense Suikerraffinaderij, heeft haar winst het afgelopen kwartaal bijna zien halveren tot €62 miljoen. De oorzaak ligt in de lage suikerprijs en de moeilijke markt voor bio-ethanol. De aan aandeelhouders toewijsbare winst daalde meet dan 80% tot €9 miljoen. Het bedrijf verwacht voorlopig nog geen beterschap.

Taverniers is al 10 jaar burgemeester.

‘CD&V blijft vooral een plattelandspartij’

Verkiezingen

Burgemeester Jean-Pierre Taverniers (CD&V) van de gemeente Hoegaarden kijkt in zijn achtertuin uit over een uitgestrekt, glooiend cultuurlandschap. “Haspengouw”, zegt hij met een glimlach. “Het is een zegen. Hoegaardiers bewerken de beste grond van België. Beter dat we dat zo houden. Dat is ook mijn inzet bij de aanstaande verkiezingen. Er moet ruimte zijn en blijven voor de landbouw, letterlijk maar ook in de geest.”

Meest recent

Meest recent