Voorlopige arealen landbouwteelten uit de verzamelaanvraag 2018

Akkerbouw

De indiening van de verzamelaanvragen voor de campagne 2018 is opnieuw vlot verlopen. Zo kan het Departement Landbouw en Visserij al een eerste analyse maken van de totale aangegeven oppervlakte van een selectie hoofdteelten.

Geiten met schijndracht hebben (meestal) een sterk opgezette buik en een gezwollen uier.

Schijndracht bij geiten op 85% van de bedrijven

kleinvee

Schijndracht, of ook wel pseudodracht of hydrometra, is een veel voorkomende aandoening bij geiten. In het geval van een schijndracht gaat de geit er (meestal) drachtig uitzien en zich ook zo gedragen, ze wordt namelijk niet meer bronstig.

Edition numérique des abonnés

Sprekers op Pig Rentability Day

Varkens

Op 25 mei wordt op de site van het slachthuis van de Debra-group in Tielt de Pig Rentability Day (PRD) georganiseerd. Eén week voor het groots opgezette evenement plaatsvindt, is het definitieve programma bekend.

Door de ondergrondse uitlopers en de vele gevormde knolletjes, kan de uitbreiding van het woekeronkruid zeer snel gaan.

Knolcyperus:bestrijden steeds moeilijker, voorkomen steeds belangrijker

Akkerbouw

In een eerder artikel werd de onkruidsoort al voorgesteld. Hier werd duidelijk dat knolcyperus door zijn snelle vermeerdering, snelle groei, groot concurrentievermogen en lage gevoeligheid aan bestrijdingsmiddelen een te duchten onkruid is. In de toekomst zal de bestrijding enkel nog bemoeilijkt worden door de genetische variantie binnen de knolcyperussoort.

Aan de VUB ontwikkelde Lien Smeesters een toestel dat kankerverwekkende stoffen kan detecteren en uitsorteren.

Met lasers kankerverwekkende stoffen uit aardappelen en granen halen

Aardappelen

Eos selecteert elk jaar vijf jonge wetenschappers die de maatschappij een enorme gunst bewijzen. En dat voor de Eos pipet prijs. Eén van hen is Lien Smeesters, een studente fysica die met haar doctoraatswerk een toestel ontwikkelde dat frieten of maïskorrels screent op kankerverwekkende stoffen en die uitsorteert. En daar heeft licht alles mee te maken.

Aardappelkwaliteit bepalend in markt met ruime voorraad

Aardappelen

Net als bij andere voorraadinventarisaties blijkt ook bij de peiling onder de Nederlandse VTA-leden (Verenigde Telers Akkerbouw), dat er een relatief grote voorraad consumptie aardappelen is.

Landbouwminister Joke Schauvliege verwacht een stevig debat over het GLB.

Schauvliege “niet vrolijk” van landbouwbudget EU

Actueel

Vlaams landbouwminister Joke Schauvliege is teleurgesteld dat de Europese Commissie een duidelijk lager budget voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) heeft voorgesteld. De besprekingen tussen de lidstaten over het budget beloven volgens de CD&V-politica “niet evident” te worden. Schauvliege pleit niet alleen voor meer geld maar zegt ook kritisch te staan tegenover de overdracht van landbouwgelden van de ene naar de andere lidstaat.

Edition numérique des abonnés

Terug Belgapomnotering voor Fontane

Aardappelen

Belgapom deed op vrijdag 18 mei volgende prijsnoteringen:

Sinds de overname van Smithfield Foods, is Wan Long één van de bekendste zakenmensen van China.

CEO Chinese varkensslachter verdient $291 miljoen

Actueel

De Chinese varkensvleesproducent WH Group betaalde haar CEO Wan Long vorig jaar $291 miljoen (€247 miljoen) aan salaris plus aandelen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de onderneming. Daarmee verdiende Wan een pak meer dan bijvoorbeeld de topman van technologiegigant Apple, Tim Cook, of Lloyd Blankfein van de machtige zakenbank Goldman Sachs. Veel geld dus voor een opperbaas in een sector waar veel boeren vechten om een klein inkomen.

Edition numérique des abonnés

Graanvelden vragen aandacht

Akkerbouw

Deze week werden door het Landbouwcentrum Granen (LCG) en partners op 23 waarnemingspercelen (rassenproeven, ziektebestrijdingsproeven en praktijkvelden) waarnemingen uitgevoerd in de wintertarweop het onbehandeld gewas.

Meest recent

Meest recent