Suikerproducenten krijgen suikerheffingen terug

Bieten

De Europese Landbouwraad heeft besloten dat bietenplanters en bietenverwerkers suikerheffingen terugbetaald krijgen. Het gaat om heffingen die tussen 1999 en 2001 bij nader inzien teveel betaald is. In totaal kunnen de producenten €195,3 miljoen terug verwachten.

Eurocommissaris voor Landbouw Phil Hogan en voorzitter Rumen Porodzanov bespreken de voorbije landbouwraad.

Niet noodzakelijk minder, maar meer gerichte inkomenssteun

Wetgeving

Op de tweede landbouwraad van dit jaar lieten alle Europese landbouwministers hun licht schijnen over de lijn van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Directe steun blijft een belangrijk onderdeel, maar vraagt een aanpak op maat. Op het budget is het wachten tot mei.

De Proeftuin werkt al decennia aan innovatie in de witloofteelt.

Onderzoek naar bewaring en ontdooiing witloof

Groenten

Het Proefcentrum van de Nationale Proeftuin Witloof, in Herent, heeft woensdag acht nieuwe koelcellen in gebruik genomen, waarmee het onderzoek gaat voeren naar bewaar- en ontdooimethodes van witloof.

Een poederfabriek van Fonterra in Heerenveen.

Fonterra-veiling: pas op de plaats

Melkvee

Zuivelprijzen zijn op de toonaangevende GDT-veiling van Fonterra op 20 februari nauwelijks veranderd. De prijsindex daalde met een half procent tot $1.055 en dat is toch zo’n 10% hoger dan aan het begin van het jaar. De prijs van volle melkpoeder steeg met 0,3% naar $3.245 per ton en dat is het hoogste niveau sinds mei 2017.

In Frankrijk wordt bij veel niet-biofruit residu van pesticiden aangetroffen.

Franse ophef over pesticiden in fruit

Actueel

Bijna drie kwart van het niet-biofruit en 41 procent van dito groenten in Frankrijk vertonen sporen van onkruidverdelgers, zo staat in een rapport dat de ngo Générations futures dinsdag heeft gepubliceerd.

Aardappel ‘Jackson’ toegevoegd aan Belgische rassenlijst

Aardappelen

Op de Belgische rassenlijst is een nieuw ras van aardappelen opgenomen. Uit de officiële proeven blijkt een goede weerstand tegen de aardappelplaag, een bovengemiddelde opbrengst en een uitstekende frietgeschiktheid.

DSC_0833

Ducarme verdedigt Belgische landbouwers tegen negatieve impact Mercosur-verdrag

Veeteelt

Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) heeft maandag, op een vergadering met zijn Europese collega’s, gewaarschuwd voor de negatieve impact van het op stapel staande handelsverdrag tussen de Europese Unie en de Mercosur-landen.

Veehouders die minder dan 70% van hun premierechten voor zoogkoeien gebruiken in 2018 verliezen ze het jaar daarop.

Toch minstens 70 % premierechten voor zoogkoeien nodig in 2018

Vleesvee

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving moet de veehouder ook voor de campagne 2018 minstens 70% van zijn premierechten voor zoogkoeien gebruiken. Indien de landbouwer minder dan 70% gebruikt, verliest hij het niet-gebruikte gedeelte onder de 70% definitief.

Nauwkeuriger werken en het betere inzicht in resultaten, noemen landbouwers als grote voordelen van precisielandbouw.

Grote interesse in precisielandbouw

Akkerbouw

57 procent van de Vlaamse land- en tuinbouwers past zelf of via een loonwerker precisielandbouwtechnieken toe op zijn bedrijf, of zal dat zeer waarschijnlijk doen binnen een termijn van vijf jaar.

Het actieplan voor meer diversiteit behelst verschillende fases.

Diversiteit op de werkvloer, een prioriteit voor werkgevers

Wetgeving

BECI, Boerenbond, VBO, UCM, Unisoc, Unizo, UWE en VOKA lanceren de eerste fase van een interprofessioneel plan voor meer diversiteit op de werkvloer.

Meest recent

Meest recent