Eindelijk grote drukte in het veld!

Akkerbouw

Het zijn drukke tijden voor land- en tuinbouwers. Het bemesten, maaien, planten en zaaien vraagt nu alle aandacht. Vergeet echter ook de andere zaken

zoals de gewasbescherming niet!

Vande Walle slacht lammeren van eigen kweek.

Slagerij én slachthuis Vande Walle gelooft niet in massaproductie

Actueel

Beenhouwerij Vande Walle combineert een slagerij met een klein slachthuis. Volgens eigenaar Ruben Vande Walle hebben steeds meer consumenten genoeg van eenvormig vlees en massaproductie. Hij kent de veehouders en de afnemers persoonlijk, en zelfs het beest dat onder zijn slagersmes terechtkomt. “Een dier zelf met respect verzorgen, slachten en uiteindelijk opeten. Dat is toch zoals het moet zijn.”

Edition numérique des abonnés

Bio-ingenieurs vinden steeds sneller werk

Onderwijs

De tewerkstelling van afgestudeerde bio-ingenieurs zit in stijgende lijn. In het afgelopen jaar was nog slechts 2,4% van de afgestudeerde bio-ingenieurs niet aan het werk, in vergelijking tot 6% drie jaar geleden.

In het Oosten van het land was het uitzaaien van de bieten begin deze week verder opgeschoten.

85% van het bietenareaal gezaaid op 22 april

Akkerbouw

Volgens de Tiense Suikerraffinaderij en Iscal Sugar zijn 85% van de suikerbieten gezaaid in België volgens een schatting gedaan op datum van 22 april.

De belangrijkste wijziging van het Bodemdecreet betreft de invoering  van een verplicht bodemonderzoeksmoment voor nog niet onderzochte gronden.

Verschillende wijzigingen Bodemdecreet van kracht

Wetgeving

Hoe Vlaanderen met mogelijke bodemverontreiniging omgaat wordt sinds 1995 geregeld in het Bodemsaneringsdecreet, dat in 2006 werd vervangen door het Bodemdecreet. Op 29 november 2017 keurde het Vlaams Parlement een wijziging van dit Bodemdecreet goed.

Bij Jeroen en Delfien van ‘de Seizoenschuur’ in Schellebelle

Schapen

Momenteel loopt er een demonstratieproject met de financiële steun van Vlaanderen en Europa met als titel ‘Marktkansen voor vlees van Kleine Herkauwers’. Het project richt zich op diverse aspecten van de korte ketenafzet van vlees van schapen, geiten en herten. Deze reportage kadert erin.

PERSBERICHT_april-2_IMG_0551

Rooidemoveld Aardappeldemodag wordt gepoot

Akkerbouw

Na de natte weersomstandigheden eerder deze maand kon er gisteren gestart worden met poten op het rooidemoveld van de Aardappeldemodag in het Nederlandse Westmaas.

Gesprekstafel bij een boerderijbezoek in België: timemanagement is nodig voor de levenskwaliteit.

Landbouwverbreding in de opleiding om meer perspectief te bieden

Onderwijs

Het Europees project EBAMA 2.0 is opgestart met als doel een inhoud samen te stellen om verbreding aan te bieden binnen het agrarisch secundair onderwijs. Het onderwijsaanbod zal immers in de toekomst moeten inspelen op de variatie aan activiteiten van de toekomstige landbouwers.

Edition numérique des abonnés

Veviba vraagt nieuwe vergunning aan FAVV

Wetgeving

Vleesbedrijf Veviba in Bastenaken heeft een nieuwe vergunning gevraagd bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Dat heeft Waals minister van Landbouw René Collin gisteren meegedeeld.

Door nieuwe spelregels bij openbare verkopen wordt het recht van hoger bod nu afgeschaft.

Nieuwe spelregels openbare verkoop

Wetgeving

Vanaf 1 mei 2018 treden een aantal wetswijzigingen in voege die het verloop van de openbare verkoop regelen. De wettelijke bepalingen over de openbare verkoop zijn terug te vinden in het Gerechtelijk Wetboek en waren in de eerste plaats bedoeld voor de gedwongen en gerechtelijke verkopen.

Meest recent

Meest recent