Ymke, Gina en Jolien studeren af als landbouwmechanieker

Mechanisatie

Ze groeiden op tussen de machines en spenderen elke vrije dag aan meewerken op het loon- of grondwerkbedrijf van hun ouders. Hun passie leidde hen naar een opleiding landbouwmechanisatie. Dat ze daar ook hun job van zullen maken, is evident, toch? Ymke, Gina en Jolien twijfelen geen moment: “Ik blijf in de sector waar ik van hou.”

Tijdens de opleiding ‘technieker landbouwmechanisatie’ ligt de nadruk op de praktijk.

“Al vraag naar afgestudeerden nog voor cursisten zich konden inschrijven”

Mechanisatie

Aan het Praktijkcentrum voor Land- en tuinbouw (PCLT) in Roeselare ging dit schooljaar een nieuwe opleiding door, namelijk deze van technieker landbouwmechanisatie. Het eerste jaar van de opleiding is ondertussen achter de rug en er wordt tevreden terug- geblikt op het initiatief.

Edition numérique des abonnés

Het effect van ‘Pano’-reportage ‘Boerenbedrog’

Economie

Vorige week zond Eén de reportage ‘Boerenbedrog’ uit. Het VRT-programma ‘Pano’ schetste daarin een falend veilingbeleid voor de Vlaamse fruit- en groenteboeren. De reacties op sociale media bleven niet uit en drukten onder meer Boerenbond in de verdediging.

De klok kan niet stoppen op een minimumprijs.

Veilingen onder vuur

Groenten

Pano beschadigde in een recente reportage het imago van de veilingen. Krijgt de landbouwer altijd slechte prijzen? Nee, volgens de veilingen zelf zeker niet. Is de prijszetting wisselvallig? Ja, maar dat is een gekend fenomeen. Prijzen onder de productiekosten zijn mogelijk, maar ook in slechte tijden is een lid van de veiling meestal beter af dan een niet-lid, klinkt het bij het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties.

FrieslandCampina vertrouwt op ruim 400 Belgische leveranciers, maar gunt ze vooralsnog geen lidmaatschap.

‘Belgische leveranciers willen lidmaatschap FrieslandCampina’

Actueel

Het plan van FrieslandCampina om haar leden aan te zetten tot productiebeperking, maakt de ruim 400 Belgische leveranciers uitzonderlijk bezorgd. Ze vrezen straks door het Nederlandse bedrijf buiten te worden gezet, aldus Hans De Ruyter, die de Belgische leveranciersvereniging voorzit. Na 26 jaar actief te zijn in België zouden de leveranciers lid moeten kunnen worden, aldus de melkveehouder.

Waarom Pano-journaliste ‘Boerenbedrog’ maakte

Groenten

VRT-journaliste Greet Pluymers kaartte in haar ‘Pano’-reportage ‘Boerenbedrog’ de lage prijzen aan die telers op de veiling krijgen voor hun groenten en fruit. Ze bereikte daarmee 525.000 kijkers, die zich niet onverschillig toonden. Ze reageert deze week in Landbouwleven op de hetze.

zwerfvuil

Limburgs statiegeldcongres voert debat rond statiegeld op blikjes en plastic flesjes

Wetgeving

Meer dan 570 Vlaamse en Nederlandse organisaties, steden en gemeenten zijn toegetreden tot de Statiegeldalliantie om te pleiten voor de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flesjes. Het debat rond de eventuele invoering van statiegeld wordt intussen volop gevoerd, want in mei moet er een politieke beslissing genomen worden.

Groenten_paprika

Meer fruit maar minder groenten thuis geconsumeerd in 2017

Groenten

De gemiddelde Belg kocht vorig jaar 38 kilogram verse groenten of één kilogram minder dan in 2016. Het thuisverbruik van fruit steeg licht van 46,6 naar 47 kilogram per hoofd. Dat blijkt uit een bevraging van het marktonderzoeksbureau GfK Belgium bij een panel van 5.000 Belgische gezinnen in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

Op internationale termijnmarkten wordt graan beter betaald, in de 
verwachting dat oogsten op diverse plaatsen tegen zullen vallen.

Graanprijzen gestegen

Actueel

Zowel internationale tarwe- als maïsnoteringen zijn de afgelopen periode gestegen. De tarwe-index van de International Grains Council, een belangrijke graadmeter die begin 2000 als uitgangspunt neemt, staat nu boven 190 punten, waar het jaar nog begonnen werd op 170 punten. De maïsindex van de internationale graanorganisatie steeg in dezelfde periode van 170 punten naar 207 punten. Gerst ging van 200 punten naar 225 punten.

Carrefour behoort tot de grootste supermarktketens van België.

Greenyard en Carrefour gaan meer samenwerken

Actueel

Groente- en fruitverwerker Greenyard breidt zijn samenwerking met supermarktketen Carrefour verder uit. Daardoor komen er bij Greenyard Fresh in Sint-Katelijne-Waver binnen een termijn van één jaar veertig jobs bij. Leveranciers van Greenyard kunnen mogelijk van de uitgebreide samenwerking profiteren.

Meest recent

Meest recent