Dossier

98 everzwijnen besmet met Afrikaanse varkenspest

Veeteelt

In ons land zijn nu al 98 everzwijnen aangetroffen die besmet zijn met de Afrikaanse varkenspest. Dat heeft Waals minister van Landbouw René Collin gisteren gezegd in het Waals Parlement.

Edition numérique des abonnés

Tot een miljoen euro schadevergoeding voor varkenshouders

Actueel

De federale regering zou ongeveer een miljoen euro vrijmaken voor schadevergoedingen voor boeren die varkens hebben moeten slachten om de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest tegen te gaan. Die schadevergoeding zou er nog komen voor het einde van het jaar, zo wenst minister van Landbouw Denis Ducarme. Dat schrijft L'Avenir dinsdag.

Edition numérique des abonnés

Frankrijk gaat afsluiting plaatsen op grens met België

Afrikaanse varkenspest’

In de Franse departementen Meuse, Meurthe-et-Moselle en Ardennen zal een afsluiting worden geplaatst op de grens met ons land, met de bedoeling om de Afrikaanse varkenspest in te dijken. Ook de toegang tot de bossen wordt in een aantal gebieden verboden, zo is donderdag beslist.

Edition numérique des abonnés

Het consortium Agrofront – BFA – FEBEV stelt zich burgerlijke partij bij de Afrikaanse varkenspest

Veeteelt

Aangezien de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest voor grote en langdurige schade zorgt binnen de Belgische varkenssector, stellen de drie leden van het Agrofront (Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat en de Fédération Wallonne de l’Agriculture) alsook de mengvoederfederatie BFA en FEBEV (de federatie van slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels) zich burgerlijke partij in het dossier.

Edition numérique des abonnés

Aantal met AVP besmette everzwijnen loopt op tot 70

Veeteelt

Het aantal everzwijnen dat met Afrikaanse varkenspest is besmet is opgelopen tot 70. Dat meldt de Waalse minister van Landbouw René Collin.

Jager speelt rol bij verspreiding van Afrikaanse Varkenspest

Veeteelt

De Europese Commissie stelt dat de jager een sleutelrol speelt bij de verspreiding van Afrikaanse Varkenspest. Zij kunnen zowel in goede als in slechte zin een verschil maken in de verspreiding van de ziekte of het tegengaan.

Edition numérique des abonnés

Teller staat op 44 everzwijnen positief aan AVP

Afrikaanse varkenspest’

Waals minister van landbouw, natuur en bos, René Collin, deelde pas een nieuwe staat mee over de Afrikaanse Varkenspest.

Als de Afrikaanse varkenspest mijn dieren bereikt, maak ik mij ernstig zorgen over het voortbestaan van mijn beenhouwerij , getuigt een verontruste André Magerotte.

“4.000 gezonde varkens doden? Pak eerst de everzwijnen aan!”

Veeteelt

Geconfronteerd met de dreiging, organiseert André Magerotte zich om zo goed mogelijk zijn varkens, die in open lucht worden gehouden, te beschermen tegen de Afrikaanse varkenspest. De veehouder vraagt zich echter ook af wat de efficiëntie is van de genomen maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Minister van Landbouw Joke Schauvliege heeft de gouverneurs van Antwerpen en Limburg gevraagd om beheeracties binnen hun provincie te coördineren.

Terreinbeheerders soms dwars in everzwijnjacht

Varkens

Er worden in Wallonië steeds meer everzwijnen gevonden die positief zijn op Afrikaanse varkenspest. De teller staat op moment van schrijven op 28. Ondertussen wordt er in Vlaanderen een tand bijgestoken om intensiever everzwijnen te bejagen, al werken niet alle terreineigenaars mee.

Edition numérique des abonnés

Hubertusvereniging pleit voor aanstelling van schepen van Jacht

Varkens

Gemeenten die kampen met een everzwijnenplaag of het beheer van wildsoorten belangrijk vinden, kunnen na de lokale verkiezingen van 14 oktober een schepen van Jacht aanstellen. Dat is het pleidooi van de Hubertus Vereniging Vlaanderen.

Afrikaanse varkenspest is in Europa nog altijd niet onder controle.

Afrikaanse varkenspest in China

Varkens

Voor het eerst is de Afrikaanse varkenspest (AVP) vastgesteld in China en wel in het Noordoosten. De regering heeft tijdens een noodbijeenkomst maatregelen vastgesteld die de Afrikaanse varkenspest zo snel mogelijk moet vernietigen, al is dat in Midden- en Oost-Europa eerder heel moeilijk gebleken. Er bestaat geen vaccin tegen de Afrikaanse varkenspest, al trok de EU onlangs €10 miljoen uit voor onderzoek hiertoe.

Edition numérique des abonnés

Afrikaanse varkenspest: aanbevelingen voor het jachttoerisme in Oost-Europa

Veeteelt

Het FAVV wenst enkele aanbevelingen te verspreiden voor jagers die op jachttoerisme gaan in Oost-Europa. Dit om een verdere verspreiding van het zeer besmettelijke Afrikaanse varkenspest te voorkomen.

Edition numérique des abonnés

Denemarken plant afsluiting van 70 kilometer tegen Afrikaanse varkenspest

Varkens

Denemarken wil een 70 kilometer lange afsluiting langs zijn grens met Duitsland bouwen in een poging de Afrikaanse varkenspest te bedwingen. De afsluiting is ontworpen om wilde zwijnen en evenzwijnen buiten te houden, die drager van de zeer besmettelijke virusziekte kunnen zijn. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen, maar kent bijna altijd een dodelijke afloop voor varkens.

De Vlaamse everzwijnenpopulatie groeit aan. Vooral in Limburg en  Antwerpen zien jagers everzwijnen. Bij infectie met Afrikaanse varkenspest kan dit problemen geven.

West-Europese coalitie wapent zich tegen Afrikaanse varkenspest

Varkens

Nu de Afrikaanse varkenspest steeds verder oprukt naar het westen, nemen regeringen in West-Europa hun voorzorgen. Het virus vormt geen bedreiging voor de mens, maar de economische schade bij een uitbraak is immens: het Federaal Voedselagentschap (FAVV) ruimt dan alle varkens binnen een straal van 500 m.

De jacht op wilde zwijnen speelt een rol bij de preventie.

Benelux-landen zetten samen schouders onder bestrijding Afrikaanse varkenspest

Varkens

De Benelux-landen, Frankrijk, de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen, Rijnland-Palts, Saarland, de Duitse federale overheid alsook een vertegenwoordiger van de Europese Commissie zijn gisteren bijeengekomen om van gedachten te wisselen over het beleid ter zake en om aanvullende maatregelen ter voorkoming en beheersing van de Afrikaanse varkenspest in overweging te nemen.

Edition numérique des abonnés

Landbouworganisaties bezorgd over Afrikaanse varkenspest

Varkens

De Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) zijn bezorgd over de gevallen van Afrikaanse varkenspest die recent aangetroffen zijn in enkele Oost-Europese landen. Terwijl de Boerenbond vertrouwt op de rol van het federaal voedselagentschap FAVV, vraagt het ABS dringend overleg met de handel- en transportsector.

Edition numérique des abonnés

Boerenbond waarschuwt voor de opmars van Afrikaanse varkenspest

Varkens

De Boerenbond waarschuwt voor 'de niet te stuiten opmars van de Afrikaanse varkenspest' en geeft haar volle steun aan de campagne die het Federaal Voedselagentschap (FAVV) lanceert naar personen en bedrijven die met de getroffen gebieden in contact komen. "Een haard bij ons zou heel zware gevolgen hebben voor onze varkenshouderij aangezien de export onmiddellijk in het gedrang komt", aldus de landbouworganisatie.

Voor de varkenshouderij is een nachtmerrie uitgekomen: Afrikaanse varkenspest in ons land.

Afrikaanse varkenspest duikt voor het eerst sinds 1985 op in België

Varkens

In de provincie Luxemburg is de Afrikaanse varkenspest vastgesteld bij twee everzwijnen. Het is de eerste keer sinds 1985 dat de virale ziekte opduikt in België, zo bevestigt het Voedselagentschap (FAVV). De ziekte is zeer besmettelijk voor varkens en everzwijnen, maar vormt geen enkel gevaar voor de mens. Het Algemeen Boerensyndicaat spreekt van een ‘tijdbom onder de varkensstapel’ en wil een algemeen afschot van everzwijnen.

De Belgische varkenshouderij is sterk afhankelijk van de export, die bij een uitbraak van Afrikaanse varkenspest in gevaar komt.

Afrikaanse varkenspest bedreigt export

Varkens

De vondst van Afrikaanse varkenspest (ASF) bij everzwijnen in het zuiden van België is een groot gevaar voor de varkenshouderij. Als het virus overslaat op de varkenshouderij, volgen ruimingen en beperkingen - genezing of vaccinatie is geen optie. De export is bovendien de levensader van de varkensketen, en kan in gevaar komen. Een derde van de exportcertificaten eist het vrij zijn van Afrikaanse varkenspest.

Het Algemeen Boerensyndicaat wil dat de jacht op everzwijnen wordt geopend, maar sommige wetenschappers vinden dat een slecht idee.

‘Juist jachtverbod nodig in strijd tegen Afrikaanse varkenspest’

Varkens

Het is geen goed idee om op het volledige Belgische grondgebied everzwijnen gecontroleerd af te schieten. Wie de Afrikaanse varkenspest wil tegengaan, roept eerder een jachtverbod af. Dat stelt Jelle Van den Berghe, docent natuurbeheer, soortenbeheer en biodiversiteit aan de PXL Hogeschool in Hasselt. Het Vlaams Agrarisch Centrum hoopt dat nu werk gemaakt zal worden van een vaccin.

Meest recent

Meest recent