Dossier

Stemde u op ‘de goei’?

Actueel

Landbouwleven vond en interviewde vijf landbouwers die opkwamen met de verkiezingen. Andere lokale politiekers durven minder aandacht te hebben voor landbouwthema’s. Hoe hebt u dat ervaren? Speelde het mee bij uw keuze?

Het perceel van Souliman is klein, maar hij kan ervan leven.

Souliman Diraä van Groen gelooft niet in grootschaligheid

Actueel

Souliman Diraä staat in het Limburgse Genk op plaats 2 van de lijst Groen. Diraä is bioboer bewerkt 1 hectare grond die vlak tegen het Nationaal Park Hoge Kempen ligt. De groenten die hij verbouwt, worden in pakketten verkocht aan mensen in de omgeving.

Piet Vandermersch trekt in de provinciale verkiezingen de kaart van de landbouw.

"De provincie is nog interessanter geworden"

Verkiezingen

Verkiezingen op het moment dat de aardappelen en maïs binnenmoeten: ideaal is het niet. Maar Piet Vandermersch heeft toch tijd in de agenda gereserveerd om campagne te voeren voor de provincieraadsverkiezingen. “De provincies zijn afgeslankt, waardoor ze eigenlijk nog interessanter zijn geworden voor de boeren”, aldus Vandermersch.

Taverniers is al 10 jaar burgemeester.

‘CD&V blijft vooral een plattelandspartij’

Verkiezingen

Burgemeester Jean-Pierre Taverniers (CD&V) van de gemeente Hoegaarden kijkt in zijn achtertuin uit over een uitgestrekt, glooiend cultuurlandschap. “Haspengouw”, zegt hij met een glimlach. “Het is een zegen. Hoegaardiers bewerken de beste grond van België. Beter dat we dat zo houden. Dat is ook mijn inzet bij de aanstaande verkiezingen. Er moet ruimte zijn en blijven voor de landbouw, letterlijk maar ook in de geest.”

“Het maakt niet uit hoe vaak de mensen je gezicht op zo’n affiche zien, het gaat om wat je te zeggen hebt”, vindt Liesbeth Pauly.

Liesbeth Pauly (N-VA Riemst) wil meer inspraak

Verkiezingen

Een grootvader die indertijd schepen was voor de Volksunie en een vader die samen met Jan Peumans opkwam voor N-VA: politiek zit Liesbeth Pauly in de genen. “Riemst is altijd een CD&V-gemeente geweest. Het is tijd om het monopolie te doorbreken.”

Zwijnen en zwerfafval in Zedelgem

Verkiezingen

Bart Vergote (36) moeten we niet meer voorstellen in landbouwmiddens. Als actief varkenshouder bij het ABS weet hij wat het is om aan belangenverdediging te doen. Ook voor deze verkiezingen engageert Vergote zich. “Ik ga ervoor”, klinkt het resoluut.

Meest recent

Meest recent