U bent hier : 

Groen licht voor ggo-maïs Pioneer 1507 hangt in de lucht na debat onder lidstaten

Groen licht voor ggo-maïs Pioneer 1507 hangt in de lucht na debat onder lidstaten

De lidstaten van de Europese Unie hebben dinsdag geen beslissing kunnen nemen over het al dan niet toestaan in Europa van het kweken van Pioneer 1507, een genetisch gemodificeerde maïssoort. Omdat er geen voldoende grote meerderheid voor noch tegen de teelt is, kwam het op de bevoegde ministerraad niet tot een stemming. Het is nu aan de Europese Commissie om te beslissen en die liet meteen verstaan dat niets een Europees groen licht in de weg staat.
 
De beslissing of de maïssoort die ontwikkeld werd door de Amerikaanse chemiebedrijven DuPont en Dow Chemical een vergunning kan krijgen, sleept al aan sinds 2001. In september 2013 kwam er schot in de zaak toen het Europees Hof voor de tweede maal oordeelde dat er te lang getalmd werd met het dossier.
 
Na het Europees Parlement bleek dinsdag ook een meerderheid van de Europese lidstaten tegen de teelt te zijn. In het dossier is echter een gekwalificeerde meerderheid nodig om op het niveau van de lidstaten een beslissing te kunnen nemen. Negentien van de 28 EU-landen zijn tegen een toelating, vijf zijn voor en vier landen, waaronder België en Duitsland, willen zich onthouden. Omdat werd vastgesteld dat de negentien landen net te weinig gewicht in de schaal kunnen leggen voor een gekwalificeerde meerderheid, wordt het dossier nu naar de Europese Commissie doorgestuurd.
 
Commissaris voor Volksgezondheid Tonio Borg benadrukte op de persconferentie na afloop van de Raad dat de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) al zesmaal een positief advies afleverde voor de teelt van Pioneer 1507. Borg liet verstaan dat hij geen andere keuze heeft dan zijn collega's in de Europese Commissie ervan te overtuigen dat ze het licht op groen moeten zetten. Pioneer 1507 zou daarmee de tweede genetische gemodificeerde maïssoort kunnen worden die toegelaten is op Europese bodem, na MON 810 van Monsanto.
 
Ondanks de grote tegenkanting maakt Borg zich sterk dat het dossier voldoende gedragen wordt. Hij koppelde er immers een voorstel aan dat zegt dat de lidstaten de teelt van ggo's op hun grondgebied kunnen tegenhouden, ook al werd er op Europees niveau een vergunning uitgereikt. De landen moeten zich dan wel beroepen op andere redenen dan gezondheids- en milieurisico's. Volgens Borg spraken al 25 lidstaten zich voor die regel uit. "Dat betekent dat er maar één meer nodig is om het voorstel goedgekeurd te krijgen."
 
Bron: Belga