Ghlin 2018: goed bloed kan niet liegen!

Paarden

Dit jaar verliep de grote fokkerijwedstrijd georganiseerd door Ahecs in Ghlin in opperbeste omstandigheden met 350 concurrenten aan de start van de proeven voor veulens, jaarlingen en twee- en driejarige paarden. En het weekend hield woord met een feilloze organisatie en een hoogkwalitatieve deelname.

Edition numérique des abonnés

Lucie-Kate van Kroonmerrie naar Model

Paarden

De zevenjarige Lucie-Kate werd tijdens de Nationale Friese Paardendag in Ternat voor de derde keer algemeen kampioene en daarbij werd ze ook gepromoveerd van Kroon naar Model.

Edition numérique des abonnés

Fokdag Arabo-Friezen

Paarden

Onlangs was er de bijQC Stables in Sint-Niklaas de jaarlijkse fokdag. Alle veulens en paarden die hebben deelgenomen kregen een eerste premie, bewijs van veel kwaliteit.

De vijfjarige Awreja van ‘Stal von Hafling’ werd in Wiekevorst nationaal Haflinger kampioene. Eig.: Dirk Moerman uit Assenede

Awreja, nationaal Haflinger kampioene

Paarden

Na Chyla en Rungis won Stal von Hafling van Dirk Moerman uit Assenede voor de derde keer het Belgisch kampioenschap. De nieuwe kampioene Awreja (Liz Nikora) werd via de veulenveiling in Ebbs gekocht, het begin van een waar succes.

Edition numérique des abonnés

WK-jonge paarden in Lanaken

Paarden

Onlangs werd op Domein Zangersheide in Lanaken het Wereldkampioenschap voor 5, 6 en 7-jarigen betwist. Wij kijken naar de beste prestaties van de Belgen.

Trekpaardenfokkerij ’t Greeveshof uit Kampenhout

Paarden

Paarden zijn bij Eric en Marleen De Greeff-Van Kelst uit Kampenhout steeds aanwezig geweest. Bij Eric thuis hadden ze vroeger altijd een trekpaard en zo is de voorliefde gebleven. Toch hebben Eric en Marleen enkele jaren bij LRV gereden maar de liefde voor de trekpaarden kwam terug.

Edition numérique des abonnés

Dominique Hendrickx, BK-kampioen jumping

Paarden

Het Belgisch kampioenschap jumping werd vooral beslist in de laatste ronde waarin de kaarten aardig door elkaar geschud werden.

Ona van het Meesdal, dagkampioene. Eig.: Koen De Boom, Aalst.

Fjorden in Oudegem

Paarden

Voor de Fjorden is het dè tijd van de provinciale prijskampen. Zo zijn er de wedstrijden te Oudegem (Oost-Vlaanderen), Grimbergen (Vlaams-Brabant) en Meeuwen (Lumburg). Op deze prijskampen was het goed te merken dat de fokkerij van de Fjorden erop vooruitgaat.

Ellen Croes met de dekhengst Steinbach (Liz Sterwind) tijdens haar dressuurproef.

Europees kampioenschap Haflingers

Paarden

Onlangs was er het ‘Europa Championat’ voor Haflingers in de staatsstoeterij te Stadl Paura in Oberösterreich (Oostenrijk). Er deden 13 landen en 330 Haflingers mee. Het is het grootste en belangrijkste sportevenement voor de Haflinger met alle sportdisciplines: dressuur, springen, western, driving, eventing en vrijspringen.

De bereden proef werd gewonnen door (links op de foto) de 10-jarige Tiele Talpe.

Praktische proeven Vlaams Paard

Paarden

Naast de nationale prijskamp in Wachtebeke waren er ook tal van proeven, demonstraties en shows zoals ‘Vlaams Paard bereden proef’ (Vpbp) gewonnen door de tienjarige Tiele Talpe, met Elan. Gezien de jonge leeftijd: een puike prestatie.

Er namen ruiters en menners deel uit 12 verschillende verenigingen.

Sint-Rochusruitersommegang Wortegem

Paarden

Voor de 35ste keer trok de Sint-Rochusruitersommegang door de straten en velden van Wortegem. Er namen ruiters en menners deel uit 12 verschillende verenigingen.

N.B. Chiefs Daisy, eerste bij de merries van 7 jaar. Eig.: Marc Mahieu uit Waasten.

Nationale prijskamp Vlaams Paard

Paarden

Onlangs ging te Wachtebeke in het Provinciaal Domein Puyenbroeck de nationale prijskamp door van het Vlaams Paard. Voor de eerste maal was deze prijskamp onderdeel van de dag van het Steunpunt Levend Erfgoed (SLE) en past perfect binnen de doelstellingen van het SLE.

Agri – Lotte van de Boterhoeve, eerste prijs bij de merries van 4 jaar. Eig.: Luc & Ignace Imschoot, Beervelde.

67e Jaarmarkt Merchtem

Paarden

Onder massale belangstelling en zon overgoten varkensmarkt werden de trekpaarden voorgesteld, met niet minder dan 157 inschrijvingen een waar succes. De beide kampioenen kwamen van de stal Van Riet–Londerzeel.

Winnaar Jos Stessens uit Arendonk met zijn vierjarige Boulonnais-merrie Prinses.

Paardentrekwedstrijd in Retie

Paarden

Onlangs streden achttien stoere paarden om de jaarlijkse trofee van de Paardenvrienden van Retie. Jos Stessens uit Arendonk slaagde erin om met zijn vierjarige Boulonnais-merrie Prinses in één trek 1.640 kg over 25 meter te verplaatsen.

Maloubet des Hautes Bruyeres. Belgisch Kampioen veulens springen in Gesves 2018.  Op de foto twee weken geleden vice-kampioen bij de mannelijke veulens in Libramont. Veelbelovend!

Belgisch kampioenschap jonge paarden in Gesves

Paarden

Gesves, toegangspoort tot de Belgische Ardennen, is een mooie plek. Verweven in het landschap, is de Provinciale Rij- en Fokkerijschool er het stralende middelpunt van al wat van ver of dichtbij te maken heeft met paarden. Zo ook voor de schitterende organisatie dat het Belgisch kampioenschap Jonge Paarden dit jaar ook – alweer – was.

Stal van ‘t Camillenhof, eerste prijs bij de loten van 3. Eig.: Benjamien Kuse, Bazel.

Vlaams kampioenschap Belgische trekpaarden in Meldert

Paarden

De oogstfeesten De Pikkeling speelde voor de vijftiende maal het kader voor het Vlaams kampioenschap. De locatie was de hoeve van trekpaardenman Marc De Croes in Meldert, deelgemeente van de stad Aalst. Ruim honderd veertig paarden werden ingeschreven en kwamen in de ring onder een zeer goede belangstelling.

Esther van de Boterhoeve, eerste prijs bij de merrieveulens geboren in 2017. Eig.: Luc & Ignace Imschoot, Beervelde.

Provinciale fokveedag Veulenprijskamp Beveren-Waas

Paarden

De vrienden van de Oost-Vlaamse trekpaarden fokkers organiseerden in samenwerking met de gemeente Beveren–Waas de provinciale fokveedag Veulenprijskamp voor veulens geboren in 2018 en jaarlingen geboren in 2017. We geven hier de kampioenen en reekswinnaars.

Dolinde van ‘t Hokselaarhof, eerste prijs bij de merrieveulens geboren in 2017 tweede reeks en tevens kampioene. Eig.: Nico Smeers, Brustem.

Trekpaarden Alken

Paarden

Op 5 augustus vond in Alken de zestiende prijskamp voor trekpaarden plaats. We geven hier de kampioenen en reekswinnaars.

Twee Vlaamse Paarden vóór hun vertrek naar China.

Vlaamse Paarden naar China

Paarden

Recent vertrokken twee Vlaamse Paarden voor één maand quarantaine naar de stallen van EHS (European Horse Service) te Meetkerke. Nadien zullen ze worden overgevlogen naar hun nieuwe eigenaars in China. De vierjarige kampioenhengst van het Vlaams Paard ‘Unik van Belle’ en zijn halfzus Ulla zijn de eerste twee Vlaamse Paarden die zullen worden geëxporteerd.

De oudste deelnemer - Nestor, 92 jaar - op de ledendag van de Vlaamse Haflingerclub.

Vlaamse Haflinger

Paarden

Een 50-tal leden waren present op de jaarlijkse ledendag van de Vlaamse Haflingerclub. Er was een diversiteit aan deelnemers: de jongste deelnemer Léon (°5 juli 2018) en de oudste deelnemer Nestor (°20 juli 1926).

Meest recent

Meest recent