Haflingerkeuring te Kalmthout

Paarden

Onlangs was er de eerste regionale Haflingerkeuring te Kalmthout. Deze vond plaats op de hoevefeesten, georganiseerd door hengstenhouderij het Everdijhof.

Kevin Kools en Els Bonnaerens uit Bazel-Waas met hun merrie Elodie van ’t Rooiveld.

‘Stal ’t Elshof’ uit Bazel-Waas

Paarden

Kevin Kools (35) en Els Bonnaerens (28) zijn 5 jaar geleden gestart met het houden van trekpaarden. Hun stal ’t Elshof, genaamd naar Els, bestaat momenteel uit 3 trekpaarden: Elodie van ‘t Rooiveld (9 jaar), Mieke van ‘t Slobbergor (4 jaar) en de tweejarige zelfgefokte hengst Emiel van ‘t Elshof (v. Rodenbacht, de in Duitsland gekeurde hengst van Brouwerij Palm).

In de vrije natuur grazen paarden een groot deel van de dag.

Hoe laat je een paard een paard zijn?

Paarden

De paardensector in Vlaanderen kent een rijke traditie en het Vlaamse landschap is doorspekt met paardenpensions en maneges. Om het welzijn van de paarden in deze bedrijven na te gaan heeft de Vlaamse overheid een project gefinancierd.

Steven Vlaemynck en zijn echtgenote Joke Deboosere met hun stammerrie Sara van de Bouwhoeve.

‘Stal van de Doore Plas’ uit Vosselare

Paarden

Steven Vlaemynck (37) en zijn echtgenote Joke Deboosere (36) wonen samen met hun 2 dochters Marre (9) en Arwen (7) in Vosselare op de hoeve ‘van de Doore Plas’. De laatste drie jaar is Steven officieel jurylid en zit hij in het provinciale en Vlaamse bestuur. “

Een deel van de weide om te hooien, een tweede deel om te grazen.

Paard(en) houden op een relatief klein perceel

Paarden

Vroeger hoorde men maar al te vaak dat paarden meerdere hectare nodig hadden. Een regelmatige oversteek richting onze Noorderburen leerde ons vrij snel dat het ook anders kon.

Haflingers in Nevele

Paarden

De Vlaams Haflingerclub heeft op Pinksterenzondag als vaste figurant deelgenomen aan de Sinksenstoet te Nevele.

Lucensia van de Bilterhoeve samen met haar veulen Urania van de Bilterhoeve.

Fjordenfokkerij de Bilterhoeve

Paarden

Dit jaar is een bijzonder jaar voor de Fjordenfokkerij de Bilterhoeve uit Lille. “Op 16 mei werd ons 50ste veulen geboren, deze keer uit ons Lucensia (Brijol x Tao) van de Bilterhoeve x Drafur”, meldt ons Patty De Groote.

Zeventig koetsen en talrijke ruiters deden mee aan de lentewandeling.

Lentewandeling Schipdonkmenners

Paarden

Op Pinksterenmaandag stond de lentewandeling op de kalender van menvereniging Schipdonkmenners, een club met meer dan 300 leden, voornamelijk uit Oost- en West-Vlaanderen en ver daarbuiten.

Griet Oorts en Gert Adriaenssens uit Stabroek met hun merrie Nora van ’s Hertogendijk.

‘Stal ’s Hertogendijk’ uit Stabroek

Paarden

Gert (32) en Griet (30) Adriaenssens-Oorts zetten samen met hun kinderen Jul (5) en Floor (3) de trekpaardenstal van Gerts grootvader (Rik Maes) voort.

Trekpaardenliefhebbers Maarten Camerlinck en Stephanie Comeyne uit Sleidinge met twee van hun trekpaarden: Oda van ’t Laurijnenhof en Angela van ’t Ravensgat.

‘Stal Den Bunder’ uit Sleidinge

Paarden

Maarten Camerlinck (27) en Stephanie Comeyne (22) zijn enkele jaren geleden gestart met het fokken van trekpaarden om er mee naar de prijskampen te trekken. Beide zijn gepassioneerd door hun hobby en steken er al hun vrije tijd in.

Gust Stoffels van de trekpaardenvrienden uit Minderhout met zijn paard Maya van de Schoorstraat.

Trekpaardenvrienden uit Minderhout

Paarden

De vereniging trekpaardenvrienden uit Minderhout bestaat 27 jaar en telt 70 leden. De activiteiten bestaan uit ploegen, boomslepen, dagtocht met de paarden, boerendag te Alphen, koopdag van oude werktuigen die met paarden te maken hebben en behendigheidwedstrijd met paarden.

Tom Van den Berge uit Nevele is elke zondag - weer of geen weer - op pad met zijn tweespan Haflingers.

Tom Van den Berghe uit Nevele

Paarden

Elke zondagvoormiddag, ook bij regen en extreme koude, is Tom Van den Berghe uit Nevele op pad in het mooie Hansbeke en omstreken met zijn tweespan Haflingers.

Lot van drie merries van ‘Trekpaarden Herman De Greeff’ uit Elewijt.

Herman De Greeff uit Elewijt

Paarden

Op de laatste prijskamp in Vilvoorde trof ons het lot van Herman De Greeff uit Elewijt. Zijn drie merries vormden een bijzonder mooi lot en stonden op de tweede plaats. Ze passen wonderlijk bij elkaar.

Edition numérique des abonnés

Tocht Houtlandmenners

Paarden

De jaarlijkse rit van de Houtlandmenners kon onlangs doorgaan onder een stralende zon. “Er namen 20 koetsen, 1 huifkar en enkele ruiters deel, in totaal 80 deelnemers. Het lijkt telkens op een kleine volksverhuizing”, meldde ons An Vanderkinderen.

Ondanks de felle regen kwamen nog 19 koetsiers en 9 ruiters opdagen.

Lenterit Reynaertmenners

Paarden

De jaarlijkse lenterit van de Reynaertmenners ging door op 29 april ll.

Paul Dillen uit Zandhoven en Jef Truyen uit Viersel met hun bruine paarden. Een kleine jongen die toevallig kwam zien, wilde ook graag ploegen. Theresia Van Dyck

Ploegdag te Grobbendonk

Paarden

Op dinsdag 1 mei was er de laatste ploegdag van het voorjaar. “Onder een stralende zon en met zes driespannen was het bijzonder mooi om te zien”, vertelt Theresia Van Dyck.

Twee 2-jarige Haflingerhengsten: Saygon van de Zuidakker en  Steward van de Zuidakker.

Haflingerstal van de Zuidakker uit Kaprijke

Paarden

Familie De Maertelaere uit Kaprijke is bekend in de Warmbloedfokkerij als ‘Stal ter Putte’ en in de Haflingerfokkerij als ‘Stal van de Zuidakker’.

Grégory Wathelet en Coree aan het werk in Leipzig (2017).

Wathelet en Coree zegevieren in Global Champions Tour

Paarden

Ex-vice Europees kampioen Grégory Wathelet legde op magistrale wijze beslag op de overwinning in de Global Champions Tour van Shangaï, meteen de derde aftrap van de prestigieuze competitie.

Kampioen Driesjeshoeve Picalo.

Welshkampioen Driesjeshoeve Picalo

Paarden

In het zonovergoten Vorstenbosch (NL) namen Johan Dehertogh en Karine Daelemans uit Puurs deel met hun eigen gefokte Welsh Sectie A Hengst ‘Driesjeshoeve Picalo’ aan de eerste editie van de NWPCS Stallion en Youngstock Show South.

Goedgekeurde valkkleurige hengst Daragh van Gipsy Spirit. Eig.: Felicia Gafcia, Herderwijk (Nl).

Twee nieuwe Tinker hengsten

Paarden

Op de hengstenkeuring van het Belgisch Tinkelstamboek die onlangs doorging in Belsele werden 2 nieuwe hengsten goedgekeurd en toegelaten tot de dekdienst in ons land.

Meest recent

Meest recent