Startpagina Melkvee

Europa krijgt een ton melkpoeder ‘in het gezicht’

Voor het Justus Lipsiusgebouw schoolden maandag 23 januari tientallen melkproducenten uit verschillende lidstaten samen. Ze protesteerden tegen de herverkoop van interventiemelkpoeder, en pleitten voor een verplicht systeem van flexibele productieregeling. Daarbij spoten ze een ton melkpoeder naar het gebouw van de Raad van de Europese Unie.

Leestijd : 3 min

Naar aanleiding van het overleg van de Europese ministers van Landbouw tijdens de Landbouwraad op maandag 23 januari voerde de European Milk Board (EMB) actie. Waalse landbouwersorganisatie Fugea en ook MIG sloten zich aan bij het protest, naast delegaties uit ondermeer Nederland en Duitsland, en Via Campesina, een organisatie die werkt rond voedselsoevereiniteit. Dankzij de melkpoederstunt, die weinig aan de verbeelding overliet, was er veel belangstelling van de pers, maar de opkomst onder de melkveehouders was mager.

De demonstranten lieten vanuit een verreiker melkpoeder regenen op een kaart van Europa en Afrika.
De demonstranten lieten vanuit een verreiker melkpoeder regenen op een kaart van Europa en Afrika.

Melkpoeder uit interventie

De vereniging liet vanuit een verreiker melkpoeder regenen op een kaart van Europa en Afrika, en spoot melkpoeder op het Justus Lipsiusgebouw, waar de Europese Landbouwraad aan de gang was. Met de stunt kloegen de melkveehouders de beslissing van Europa om interventiemelkpoeder weer op de markt te brengen aan. In december verkocht de Europese Commissie zo’n 40 ton melkpoeder, een kleintje vergeleken met de 22.000 ton die ze had aangeboden, en de 355.000 ton die ze nog in voorraad heeft.

“Overal in Europa voelen melkproducenten de effecten van de crisis nog. Op dit kantelpunt druk gaan zetten en interventiemelkpoeder op de markt brengen is hoogst problematisch. Zelfs wanneer Europa extreem lage biedprijzen weigert, en gelukkig maar dat ze dat doet, dan nog mag ze de komende maanden geen melkpoeder uit het interventieprogramma verkopen”, speecht vice-voorzitter van EMB Sieta van Keimpema richting ministers.

“Als de vrijgave van interventiemelkpoeder geleidelijk en evenwichtig gebeurt, zal dit de markt niet verstoren”, meent een afwezig Boerenbond.
“Als de vrijgave van interventiemelkpoeder geleidelijk en evenwichtig gebeurt, zal dit de markt niet verstoren”, meent een afwezig Boerenbond.

Permanent crisisinstrument

Tegelijk vroegen de melkveehouders om een permanent crisisinstrument dat billijke prijzen naar de producent toe garandeert. Vice-voorzitter van Keimpema spreekt over een Market Responsibility Programme (MRP), dat vrijwillige productievermindering combineert met een Europees productieplafond. Het is hierin dat Boerenbond, afwezig op de actie, zich niet kan vinden. Ook het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) bleef weg.

“De kostprijs van een verplicht verminderde melkproductie ligt, in een open wereldmarkt, uiteindelijk volledig bij de boer”, vindt de landbouwersorganisatie. “Het kan toch niet de bedoeling zijn om terug systemen op te zetten die het ondernemerschap van onze melkveehouders inperkt en onze concurrentiepositie wereldwijd verstoort.” Rik De Coninck van de Vlaamse tak van EMB, Flemish Milk Board (FMB), gaat hier tegenin: “Volgens ons is een stabiele prijs net een absolute voorwaarde om te kunnen ondernemen.”

Geleidelijke vrijgave

Waar Boerenbond het wel mee eens is, is dat het voorzichtige marktherstel niet tenietgedaan mag worden door de vrijgave van magere melkpoeder uit de interventie. Copa, de Europese koepel van landbouworganisaties waar de Boerenbond deel van uitmaakt, heeft dit in november aangekaart bij de Commissie. Enkel als de vrijgave geleidelijk en evenwichtig gebeurt zal dit de markt niet verstoren, meent de organisatie.

Federaal minister van Landbouw Willy Borsus drukte er in een reactie op dat een geleidelijke vrijgave de bedoeling is. Hij beseft dat nieuwe problemen met de melkprijs tot een catastrofe zouden leiden. Voor Rik De Coninck zijn die “sussende woorden” niet voldoende: “Zolang er geen regeling is om dergelijke massale opslag in de toekomst te verhinderen, blijft het opgeslagen melkpoeder een permanente dreiging voor de melkprijs.”

D.C.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken