Startpagina Actueel

Inagro ondersteunt melkveehouders met adviesfilmpjes

Melkveehouders hebben behoefte aan onafhankelijke informatie, advies en begeleiding om hun steeds complexere bedrijfsvoering te evalueren en gericht bij te sturen. Om melkveehouders in deze tijden van beperkte contacten alsnog te voorzien van praktische tips lanceert Inagro een reeks adviesfilmpjes.

Leestijd : 2 min

Door de geldende coronamaatregelen was advies verstrekken aan individuele melkveehouders de voorbije maanden niet evident. Bovendien werden studiedagen, lesmomenten, bijeenkomsten en groepsrondleidingen van de agenda geschrapt.

Technisch adviesgesprek

“In ons LEADER-project hadden we nochtans de ambitie om sterk in te zetten op mondelinge adviesverlening om de bedrijfsvoering van melkveehouders in de Westhoek te versterken”, vertelt Ilse Louwagie, praktijkonderzoeker en adviseur melkvee bij Inagro.

De projectpartners bleven niet bij de pakken zitten. In samenwerking met het team communicatie van Inagro en productiehuis NTV werkten de adviseurs een videoreeks uit, zodat ze hun actuele kennis alsnog kunnen delen met melkveehouders uit de Westhoek én daarbuiten.

“In november trokken we naar het melkveebedrijf van Carl Vanhoutte-Vandemaele in Zillebeke om een technisch adviesgesprek te filmen”, verduidelijkt Eddy Decaesteker, adviseur melkvee bij Inagro. Hij en zijn collega Ilse Louwagie namen er ook de tijd om heel wat zaken voor de camera te demonstreren. Dat resulteert in een reeks van acht filmpjes die de kennis van melkveehouders, studenten en andere geïnteresseerden op een eenvoudige manier verrijkt.

Voeropname maximaliseren

Via een uitgebalanceerde rantsoenberekening kan het melkvee optimaal presteren op een economische manier. Daarom gaan de adviseurs langs op bedrijven om het rantsoen te herbekijken.

In de filmpjes delen ze hun praktische knowhow, wat melkveehouders onder meer in staat moet stellen om hun rantsoen te ontleden, de technische cijfers op hun bedrijf te interpreteren, de kuil te evalueren en visuele parameters in de stal te observeren en te interpreteren.

“We zoomen ook in op drinkwater, droogstand en productieresultaten. Daarnaast demonstreren we de bepaling van de dichtheid van de kuil met een dichtheidsboor, een primeur voor Vlaanderen”, vult Ilse Louwagie aan. “Alle tips helpen om de voeropname bij het melkvee te maximaliseren.”

De volledige reportage is hier te bekijken.

Inagro-Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken