Startpagina Tuin

Plant eens een kamerboom

Het is winter: buiten is het guur, koud en nat. Het is vooral die nattigheid die ervoor zorgt dat we tuinkarweitjes zoals planten, verplanten, spitten en snoeien beter nog wat uitstellen tot de grond er wat droger komt bij te liggen. Het is dus het ideale moment om met onze groene vingers binnenshuis aan de slag te gaan.

Leestijd : 4 min

Nu de kerstboom de deur uit is en de dagen stilletjes aan weer wat langer worden, is er plaats en tijd om te starten met een frisgroene kamerplant. Zeker nu heel wat mensen van thuis uit werken, bieden kamerplanten alleen maar voordelen. Door hun ademhaling zuiveren ze de lucht en zorgen ze voor een betere luchtvochtigheid, en als extraatje zorgt de interactie met kamerplanten voor het verlagen van het stressniveau. Bovendien wordt er in de meeste tuincentra in de maand januari extra aandacht besteed aan kamerplantenen zijn er mooie, grote exemplaren aanwezig die vaak scherp geprijsd zijn.

Het verhaal van de kamerboom

Kamerplanten op stam zijn er in vele maten en vormen. Van korte en dunne tot dikke en lange en van grillige vormen tot ranke, rechte stammen. Het zijn zeer decoratieve planten die lijken op kleine bomen en vaak, zoals trouwens heel wat kamerplanten, luchtzuiverend werken. Door de succulente eigenschappen van de stam kunnen deze planten in natuurlijke omstandigheden water opslaan om zo droge periodes te kunnen overleven. Dankzij deze eigenschap zijn het ook in de huiskamer ‘easy care’ planten die weinig verzorging nodig hebben. Het grootste deel van deze planten wordt gekweekt in Midden-Amerika in landen als Guatemala en Costa Rica. Een beperkt aantal wordt geteeld in China. De planten worden als stam, zonder bladeren en wortels, in zeecontainers naar Europa getransporteerd om hier op kwekerijen te worden afgekweekt. Op enkele maanden tijd wortelen de planten en groeit aan de bovenkant het loof in vele kleuren, vormen en maten en zijn de planten verkoopsklaar.

Het assortiment

Het leuke aan kamerbomen is dat je er meteen heel veel groen mee in huis haalt. Het assortiment is vrij uitgebreid. Klassiekers zoals Dracena , Yucca en Ficus op stamkennen we allemaal, maar er zijn meer trendy alternatieven. Zo is Polyscias een eerder struikachtige kamerboom die lekker de hoogte in gaat. Met zijn parasolachtige kroon, zijn grootte bladeren en zijn veelal gevlochten stam lijkt de Pachira wel een echte miniboom. De Beaucarnea met zijn fraaie stam en daarbovenop een woeste krullenbol van smalle, lange bladeren is dan weer een echte blikvanger in de kamer. Naast deze 3 toppers die we graag wat uitgebreider voorstellen, zijn er nog heel wat meer woonplanten van groot formaat die maar wat graag de vrijgekomen plaats van de kerstboom innemen.

Polyscias

Het geslacht Polyscias telt een 100-tal groenblijvende, kleine bomen en struiken die oorspronkelijk groeien in de tropische gebieden van Afrika, Azië en rond de stille Zuidzee, waar ze al eeuwen worden gebruikt als haagplant. Een aantal van deze soorten worden omwille van hun beter boomsilhouet, compleet met stam, takken en bladerkronen, opgekweekt als kamerplant. Het is één van de weinige woonplanten die graag in de schaduw staat en alleen daar ontwikkelt hij zijn karakteristieke takken waaraan van boven tot beneden mooie bladeren groeien. Omdat Polyscias recht omhoog groeit (tot 1,5 m hoog), blijft de vorm vrij compact, zodat deze kamerboom ook geschikt is voor wat kleinere ruimten. Het blad kan, afhankelijk van de variëteit, groen, geel of wit zijn en zowel rond, hartvormig of langwerpig lancetvormig zijn.

De plant houdt van een hoge luchtvochtigheid. Daarom is het belangrijk om regelmatig water te vernevelen over de bladeren. De plant verkiest ook een vochtig groeimedium , daarom moet men niet te veel maar regelmatig water geven. De Polyscias heeft geen direct zonlicht nodig. In het voorjaar enkele keren wat vloeibare meststof toedienen volstaat voor een gezonde groei.

Beaucarnea

Prachtig om te zien, makkelijk in verzorging en bovendien ijzersterk is deze Beaucarnea of olifantspoot, een plant uit de aspergefamilie ( Asparagaceae ) . De plant is inheems in het zuiden van de Verenigde Staten en Zuid-Amerika, waar ze gemakkelijk uitgroeit tot een respectabele boom met een hoogte van wel 8 m en een stamdoormeter tot 1 m. In de huiskamer is het een langzame maar onverstoorbare groeier die een hoogte kan bereiken tot 2 m. De plant heeft een heel apart voorkomen: uit een zware knol groeit een stoere stam die wordt bekroond met een vrolijke krullenbol aan lange, lintvormige bladeren. Ook deze plant beschikt in zijn knol en stronk over een eigen waterreserve en kan een vergeten gietbeurt probleemloos overleven. Dat maakt hem zeer geschikt voor beginnende groene vingers.

Geef niet te veel water en laat het oppervlak van de grond tussen 2 gietbeurten indrogen. Geef in de winter, zeker in koude ruimtes, nog spaarzamer water. Voorzie een zeer lichtrijke standplaats, maar vermijd in de zomer de directe middagzon. In de zomer om de 4 weken wat vloeibare plantenvoeding meegeven met het gietwater zorgt voor een gezonde groei.

Tips

-Hoe bonter het blad van de kamerboom, hoe meer licht hij nodig heeft. Planten met donkergroene bladeren, dus veel bladgroen, kunnen met minder licht volstaan.

-Hoe dikker en groter de stam, hoe makkelijker de plant in onderhoud is omdat de stam waterreserves bevat.

-Hoe frisser de plant staat, des te minder gietbeurten ze nodig heeft. Giet het best met water op kamertemperatuur en probeer te felle temperatuurschommelingen op de standplaats te vermijden.

-Gele bladeren en verdroogde bladeren mogen weggesnoeid worden. Wanneer een kamerboom te hoog wordt, mag deze teruggesnoeid worden. Dit gebeurt het best tijdens de lichtarmere maanden.

Geert Brantegem

Lees ook in Tuin

Het nieuwe moestuinseizoen staat voor de deur

Tuin Door de zachte temperaturen belooft het in 2024 een vroeg seizoen te worden. De enthousiaste moestuinier voelt zich in deze periode zoals een kind in de weken voor Sinterklaas: voorzichtig bladerend door de catalogi van zaadhuizen en tuincentra op zoek naar nieuwigheden en curiosa, hier en daar aankruisend welk ras of soort men in het komende seizoen wel eens wil uit proberen.
Meer artikelen bekijken