Startpagina Actueel

Spaanse aardappeltelers oogsten 5% minder

Ondanks een kleine uitbreiding van het aardappelareaal in Spanje daalde de aardappelproductie afgelopen jaar met 5% ten opzichte van 2019.

Leestijd : 1 min

Dit meldt het Spaanse landbouwministerie. De totale aardappeloogst voor 2020 wordt geraamd op 2,14 miljoen ton. Dat is 5,1% minder dan in 2019 toen de Spaanse telers bij elkaar 2,26 miljoen ton aardappelen produceerden. Het aardappelareaal in Spanje steeg afgelopen jaar van 66.650 ha naar 67.289 ha.

De lagere opbrengsten komen vooral voor rekening van de grootste teeltregio Castilië en León. Hier werd afgelopen jaar op 18.371 ha aardappelen geteeld. De totale productie was daar meer dan 10% lager. Moeizame groei door hittegolven Vooral hittegolven zorgden voor moeizame groeiomstandigheden. De gemiddelde hectareproductie bleef veelal beperkt tot minder dan 40 ton. Normaal oogsten aardappeltelers in dit deel van Spanje ongeveer 50 ton aardappelen /ha. Andere grote teeltgebieden voor aardappelen in Spanje zijn Galicië en Andalusië. Vooral in Galicië, het uiterste noordwesten van Spanje, is de aardappelteelt in opkomst. Daar werd in 2020 zo’n 5,7% meer geoogst dan het jaar daarvoor. Nieuwe Oogst

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken