Startpagina Melkvee

Nieuwe Europese diergezondheidswet: wat zijn de gevolgen voor I2-bedrijven?

Het IBR-programma wijzigt grondig vanaf 21 april 2021 met de introductie van de nieuwe Europese diergezondheidswet. Voor I2-bedrijven treden er een aantal extra maatregelen in voege. Deze bedrijven hebben er dan ook alle belang bij om zo snel mogelijk door te groeien naar I3. Alle betrokken veehouders zijn hiervan persoonlijk op de hoogte gebracht. Wat wijzigt er voor I2-bedrijven en hoe kan je doorgroeien naar een vrij statuut?

Leestijd : 2 min

Dit jaar komen er heel wat extra maatregelen voor I2-bedrijven. Daarom moedigen we ieder I2-bedrijf aan om, indien mogelijk, nog voor 21 april 2021 door te groeien naar het vrij statuut.

De voorbije 5 maanden hebben al 320 veehouders de stap gezet; nog eens circa 400 bedrijven zijn bezig met het traject.

Wat wijzigt er voor I2-bedrijven?

Volgende maatregelen gelden vanaf 21 april:

· I2-bedrijven zijn verplicht om IBR-dragers (gE-positieve runderen) binnen een wettelijk vastgelegde termijn te verwijderen van hun beslag.

· Het doorgroeien naar een vrij statuut wordt ingewikkelder: volgens de Europese wetgeving zijn er bijkomende voorwaarden, waardoor het minstens 2 jaar zal duren vooraleer men het vrij statuut kan behalen.

Vanaf het najaar komen daar volgende maatregelen bij:

· Runderen afkomstig van beslagen met een I2-statuut mogen niet meer verhandeld worden. Het is alleen nog toegestaan om ze te transporteren naar het slachthuis, een I2-afmestbedrijf of een vleeskalverhouderij.

· Weidebeloop op I2-bedrijven zal voor komend weideseizoen nog mogelijk zijn mits je kunt aantonen dat de dieren correct zijn gevaccineerd. Maar ook op weidebeloop zullen er in de toekomst beperkingen komen voor de resterende I2-bedrijven.

Op 19 januari hadden al 11.070 rundveebedrijven een IBR-vrij statuut. Er resten nog 591 rundveebedrijven met het I2-statuut. Van deze bedrijven zijn er 452 met minder dan 10% IBR-dragers.
Op 19 januari hadden al 11.070 rundveebedrijven een IBR-vrij statuut. Er resten nog 591 rundveebedrijven met het I2-statuut. Van deze bedrijven zijn er 452 met minder dan 10% IBR-dragers. - Bron: DGZ

Hoe behaal je als I2-bedrijf het IBR-vrij statuut?

Veehouders van I2-bedrijven hebben via een persoonlijke mailing vernomen hoe ze een vrij statuut kunnen verwerven. De bedrijfsdierenarts is de geschikte persoon om hen in dit proces te begeleiden. In elk geval zal het nodig zijn om eventuele IBR-dragers zo snel mogelijk te verwijderen van het bedrijf en 2 screenings van alle dieren ouder dan 12 maanden uit te voeren. Als alle resultaten van de 2 screenings negatief zijn, kan men via de gebruikelijke weg het I3-statuut aanvragen bij de DGZ-gezondheidsadministratie.

Bedrijven die uiterlijk op 20 april hun laatste screening doen, kunnen nog op basis van de huidige voorwaarden het I3-statuut aanvragen en bekomen. Hierdoor krijgen zij eind april automatisch het statuut ‘IBR-vrij EU’.

Met de nieuwe Europese diergezondheidswet (AHL) wordt een nieuwe stap voorwaarts gezet in de IBR-bestrijding. Naar aanleiding hiervan wordt nu ook de Belgische wetgeving aangepast via het stappenplan van het Agrofront.

Lees meer op de website van DGZ:

- Info over de nieuwe Europese diergezondheidswet en het IBR-stappenplan 2021: IBR stappenplan vanaf 2021 | DGZ

- Info over het IBR-programma: www.dgz.be/rundvee/gezondheidszorg/programma-s/ibr-programma.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken