Startpagina Akkerbouw

Nieuwe voorzitter en secretaris voor de NEPG

Op 1 januari jl. is de NEPG (North-western European Potato Growers) op een nieuwe basis van start gegaan. De NEPG die tot 31 december een organisatie van 5 landen was (EU-05: B, D, F, GB, NL), begon op 1 januari zonder de Britse AHDB. Om verschillende redenen is AHDB gestopt met deelname aan de NEPG.

Leestijd : 2 min

Op 1 januari werd een deel van de officiële leden van de stichting NEPG vernieuwd en aangesteld. In alfabetische volgorde zijn de officiële vertegenwoordigers van de stichting Guy Depraetere (ABS-vertegenwoordiger) uit België, Alain Dequeker (UNPT-vertegenwoordiger) uit Frankrijk, Michael Heintges (voor REKA Rheinland) uit Duitsland en Bert Timmermans (voor VTA) uit Nederland.

Naast deze 4 landsvertegenwoordigers werden 2 andere bestuursleden aangesteld: Jaap Botma (VTA, NL) die de eerste officiële voorzitter is van de NEPG en Daniel Ryckmans als nieuwe NEPG-secretaris (Fiwap, B).

Jaap Botma, de huidige VTA-voorzitter, is de eerste NEPG-voorzitter die als zodanig wordt gekozen. Hij is officieel op 1 juli 2020 begonnen als voorzitter en zal deze functie nog minstens 12 maanden vervullen. Het idee om een permanente voorzitter te hebben is gekomen uit de gedachte om de secretaris te versterken en uit te zoeken hoe NEPG zich in de toekomst kan ontwikkelen.

Daniel Ryckmans werkt al meer dan 25 jaar voor de Fiwap in België. Hij begon als nieuwe NEPG-secretaris op 1 januari.

NEPG begint in een nieuw tijdperk

Het vertrek van Victor Phaff (vorige NEPG secretaris) en de komst van Daniel Ryckmans vallen niet alleen samen met een nieuw decennium, maar ook dramatischer in een nieuwe periode voor aardappeltelers en de aardappelindustrie als geheel. Na meer dan 20 jaar van groei en ontwikkeling, zagen we in 2020 de hele aardappelwereld schudden als gevolg van Covid-19. Voor het eerst in decennia kan het aardappelareaal in 2021 flink dalen. Markten en prijzen kunnen nog maanden nodig hebben om volledig te herstellen.

Een deel van de ontwikkeling en activiteit van NEPG was te danken aan de behoeften van gespecialiseerde aardappeltelers die actief waren (en nog steeds zijn) op de vrije markt. In de komende maanden en jaren zal de rol van NEPG als ‘informatieverzamelaar’ (vrije prijzen, contractprijzen en -voorwaarden, gebieds- en productiestatistieken, verwerkingsactiviteiten, import- en exportcijfers,...) van cruciaal belang blijven voor de telers in de hele EU-04.

De volgende organisaties zijn actieve leden van de NEPG (in alfabetische volgorde): ABS (B), FIWAP (B), FWA (B), PCA (B), REKA (D), UNPT (F) en VTA (NL).

Lees ook in Akkerbouw

Nieuwe IPM-checklist met extra technieken en doppen

Akkerbouw Elke professionele gebruiker van gewasbeschermingsmiddelen moet de regels rond de geïntegreerde gewasbescherming (IPM) toepassen. De IPM-lijst werd onlangs geüpdatet als gevolg van het aanpassen van de lijst driftreducerende doppen en technieken waardoor de gebruiksmogelijkheden werden uitgebreid.
Meer artikelen bekijken