Startpagina Tuin

Vroege bloeiers brengen nu al de lente in huis en op het terras

Buiten is de natuur nog in volle rust. Hoewel, wie in deze coronatijden regelmatig een wandeling maakt en daarbij zijn ogen de kost geeft, ziet de natuur langzaam tot leven komen. De knoppen van vroeg bloeiende bomen zoals de wilde pruim en de magnolia beginnen al fors te schuiven. Ook het eerste groen van sneeuwklokjes, paaslelies en tulpen is al fors aan de groei. En als de winter zo mild blijft als hij tot nu toe was, kan het vanaf nu vlug gaan in de natuur…

Leestijd : 5 min

I n de handel zijn ze de natuur een stapje voor en worden er al volop bloeiende voorjaarsplanten verhandeld. Deze planten bieden ons de mogelijkheid om de lente in huis te halen, het terras op te fleuren of de tuin te voorzien van de nodige kleuraccenten. We geven u graag een overzicht van de meest opvallende voorjaarsbloeiers die er nu in volle glorie staan te pronken. We vertellen er meteen ook bij hoe u deze planten, die in de woonkamer vaak vlug uitgebloeid zijn, nadien een succesvol tweede leven kan geven in de tuin.

Vroege bolgewassen

We starten met de misschien wel meest bekende winterbloeier: het sneeuwklokje ( Galanthus nivalis ). Terwijl hij zich in normale jaren in de ergste winterkou weet te handhaven en zich vaak door ijs- en sneeuwlagen heen een weg naar boven dient te zoeken, lijkt hij het in dit vroege voorjaar ook prima naar zijn zin te hebben in de mildere temperaturen. Ook de eerste krokussen ( Crocus Spp .) komen al voorzichtig piepen en zorgen weldra met hun bonte kleuren, gaande van friswit over felgeel, paars en fraai gestreept, letterlijk voor kleur in de tuin. De paaslelies ( Narcissus ), hyacinten ( Hyacinthus orientalis ) en de vroegste soorten tulpen ( Tulipa spp .) en blauwe druifjes ( Muscari spp .) priemen al enkele cm boven de grond, klaar om ons in de komende weken te verrassen met hun felle kleuren. In de handel zijn op dit moment vooral de narcissen en de hyacinten al volop aanwezig. In de komende weken zullen ook de overige bolgewassen verhandeld worden. In de huiskamer geven deze bolgewassen volop sfeer, maar zullen ze door de hoge kamertemperaturen al gauw uitgebloeid zijn. In een mooie pot op het terras of ingegraven in de tuin kunnen we echter wekenlang van deze plantjes genieten en zijn ze ideaal voor het creëren van een eerste lentetafereeltje. Na de bloei kunnen ze in de tuin uitgeplant worden. Knip daarom het loof pas af als het afgestorven is, zodat de bollen voldoende reservestoffen kunnen opslaan. Zo kunnen ze het jaar nadien opnieuw bloeien.

Viooltjes

In de natuur is het nog even wachten op de eerste bloeiende exemplaren ( Viola odorata of Maarts viooltje is de vroegste soort) maar in de handel zijn viooltjes nu al beschikbaar in vele kleuren en soorten. Viooltjes zijn niet geschikt als kamerplant maar doen het schitterend in bakken en potten op het terras of opgeplant op een zonnig plekje in de tuin. Afhankelijk van de soort zullen viooltjes die nu aangeplant worden tot diep in het voorjaar rijkelijk bloeien. Om ze nog rijker te laten bloeien én grotere bloemen te krijgen, maakt men het plantgat het best voldoende ruim en mengt men wat compost of kwaliteitspotgrond onder de aarde waarmee het plantgat gevuld wordt.

Primula

Hun naam, Primula, betekent letterlijk eersteling. Dat geeft al aan dat deze plantjes vroege vogels zijn. De primula's die nu op de markt zijn, behoren voornamelijk tot de laagblijvende soort Primula polyanthus . Ze zijn er in veel verschillende, vaak felle tinten van wit, roze, rood, geel en blauw. In de huiskamer zorgen ze voor een fris voorjaarsgevoel, maar zijn ze helaas slechts een kort leven beschoren. Door ze regelmatig water te geven, kan men de levensduur aanzienlijk verlengen. Zorg er echter voor dat de grond niet kletsnat is. Op een zonnig plekje op het terras of in de halfschaduw doen ze het dan weer uitstekend. Geef Primula's nooit water over het plantje heen, anders gaan de bloemen rotten, maar steeds onderaan, aan de voet van de plant. Het verwijderen van uitgebloeide bloemen en van oude, gele bladeren stimuleert de plant om nog meer te bloeien.Verwijder ook de bloemsteel. Na de bloei kunnen ze de tuin in. Zorg voor een plek in de halfschaduw, waar ze de voorkeur geven aan een vochtige, niet natte, licht kalkrijke grond. Ze zijn winterhard en met een beetje geluk groeien en bloeien ze ieder jaar opnieuw.

Helleborus

De misleidende naam kerstroos voor de in december vaak verkochte Helleborus niger , zou ons bijna doen vergeten dat het geslacht Helleborus bestaat uit een 200-tal rassen en nog meer selecties van ijzersterke planten met prachtige bloemen die al vroeg in het jaar zorgen voor kleur in de tuin. De correcte Nederlandse naam van deze plant is Nieskruid. In tuincentra wordt nieskruid vooral op kleur en minder op soort verkocht. De bloemkleur varieert van wit, wit met donkere stippen, verschillende tinten roze, lila, paars, vuurrood, bijna zwart, tot boterbloemgeel en lichtgroen. Wie op zoek is naar een specifieke soort, kan het best een bestelling plaatsen in zijn favoriete tuincentrum of op zoek gaan naar een gespecialiseerde kwekerij. Planten die nu te koop worden aangeboden kunnen in potten nog enkele weken het terras sieren. Nadat ze uitgebloeid zijn, kunnen ze de volle grond in, waar ze zich op hun best voelen op een beschut plekje in de halfschaduw. Helleborus groeit het best in een vochtige, voedingsrijke bodem. Dus: plantgat goed ruim maken en de aarde vermengen met de compost en een beetje tuinkalk (Helleborus is kalkminnend) vooraleer het plantgat te vullen. Plant nieskruid niet dieper dan de potrand, zo bloeien ze het best. Bijna alle in de handel aangeboden soorten zijn winterharde vaste planten en kunnen jaren meegaan in de tuin.

Viburnum tinus

Deze winterbloeiende Viburnum is een groenblijvende, compact groeiende, tot 3 m hoog wordende struik die afkomstig is uit het Middellands Zeegebied. De bloeiperiode kan, afhankelijk van jaar tot jaar, al zeer vroeg in de herfst (eind oktober) beginnen en met tussenpozen doorgaan tot wel eind mei. Dit jaar bloeit hij al enkele maanden opvallend rijk. De bloemknoppen zijn roze van kleur en groeien samen in lichtjes bolvormige schermen, de bloemetjes zijn crèmewit van kleur en zorgen met hun subtiel aroma voor de eerste bloemengeur in de tuin. Bij strenge vorst kan hij wel wat schade oplopen. Dan dienen dode takken volledig weggesnoeid te worden. Daarom wordt hij het best op een beschutte plaats aangeplant. Viburnum tinus doet het ook goed in een pot op het terras. De plant hoeft niet gesnoeid te worden, wel kan ze na de bloei, indien nodig, in vorm gesnoeid worden.

GB

Lees ook in Tuin

Het nieuwe moestuinseizoen staat voor de deur

Tuin Door de zachte temperaturen belooft het in 2024 een vroeg seizoen te worden. De enthousiaste moestuinier voelt zich in deze periode zoals een kind in de weken voor Sinterklaas: voorzichtig bladerend door de catalogi van zaadhuizen en tuincentra op zoek naar nieuwigheden en curiosa, hier en daar aankruisend welk ras of soort men in het komende seizoen wel eens wil uit proberen.
Meer artikelen bekijken