Startpagina Actueel

Eerste Belgische komkommers van 2021 verkocht op de REO Veiling in Roeselare

Vandaag werden de eerste Belgische komkommers van 2021 uit traditionele teelt geveild in de REO Veiling in Roeselare. Zoals vorig jaar werden de primeurkomkommers vandaag aangeboden door Jasper Haghedooren uit Westrozebeke.

Leestijd : 3 min

Komkommer is vooral een zomergroente. Maar dankzij innovatieve teeltmethodes, moderne productiesystemen én de expertise van haar telers is komkommer vanaf nu tot begin november, dus bijna het jaar rond, te verkrijgen op de REO Veiling. En dat is maar goed ook. Want komkommer is een gesmaakt ingrediënt in de Belgische keuken. Op een gemiddelde dag eet normaal 12% van de Belgen komkommer.

Komkommerteelt wordt steeds professioneler

“Mede door hun gegarandeerde Belgische oorsprong en de grote flexibiliteit die de REO-producenten aan de dag leggen voor het vullen van door de markt gewenste verpakkingen, vinden de komkommers van de REO Veiling vlot hun weg naar zowel de Belgische retail als enkele belangrijke exportmarkten”, bevestigt Martine Ingels, product manager voor komkommer op de REO Veiling.

“De komkommerteelt wordt steeds professioneler in West-Vlaanderen en zit daardoor hier al enkele jaren in de lift. De REO Veiling verkocht vorig jaar 37,7 miljoen Belgische komkommers tegenover 19,3 miljoen stuks in 2010. Nagenoeg een verdubbeling in 10 jaar! De REO Veiling is daarmee de belangrijkste veiling in ons land als het gaat om de afzet van binnenlandse komkommers uit traditionele teelt op de Belgische en Europese versmarkt. Het aanbod is het hoogst vanaf mei tot en met augustus. Wanneer het weer de volgende weken meevalt, wordt het wellicht opnieuw een mooie oogst. Ook dit jaar verwachten we een iets hogere aanvoer tegenover het jaar voordien.”

Zoals vorig jaar werden de primeurkomkommers vandaag aangeboden door Jasper Haghedooren uit Westrozebeke. De jaarrondteler heeft uitsluitend komkommers onder glas en uit traditionele teelt op een totaal areaal van bijna zeven hectare. “De primeurkomkommers werden op 29 december aangeplant. In vergelijking met vorig jaar begonnen we er twee weken later aan. Dit paste gewoon in onze bedrijfsvoering”, legt de dynamische komkommerteler uit.

“We zijn tot uiterlijk begin november continu in productie op basis van drie teeltcyclussen. De primeurkomkommers werden klassiek geteeld volgens ons duurzaam standaard-teeltschema. We streven naar een zo energiezuinige en kwalitatief hoog mogelijke productie via bijvoorbeeld biologische gewasbescherming, waterrecuperatie en automatische klimaatregeling. In onze serres hangen schermdoeken waardoor er in de winter minder warmte verloren gaat en in de zomer het felste zonlicht wordt gefilterd.”

Duurzame toepassingen

“De huidige evolutie naar een duurzame teelt zal zonder twijfel ook de volgende jaren nog verder gaan. De duurzame toepassingen zorgen niet alleen voor minder verwarmingskosten, maar ook voor een verbeterd teeltklimaat in de serres, wat natuurlijk de volle smaak en de kwaliteit van de komkommers ten goede komt. Dat zie je trouwens bij de aangevoerde primeurkomkommers. Ze zijn volledig op kleur en hebben een mooie glans.”

Komkommerteler Jasper Haghedooren bood 242 EPS-T kistjes aan met komkommers van de variëteit Proloog. De primeurkomkommers met 3 verschillende gewichtsklassen werden verkocht onder het kwaliteitslabel Flandria. Groothandelaar Denaeghel NV uit Brugge plaatste de eerste druk voor de eerste Belgische komkommers van 2021 op de REO Veiling.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Europese melkveehouders tevreden, maar verwachten meer

Melkvee De voorstellen die de Europese Commissie recent gedaan heeft naar aanleiding van de boerenprotesten, zijn een eerste stap in de goede richting. Dat zegt Kjartan Poulsen, voorzitter van de European Milk Board (EMB), de koepelorganisatie van Europese melkveehouders.
Meer artikelen bekijken