Stalknechten: goed voor boer en dier

Stalknechten omvatten een brede waaier aan machines, gaande van eenvoudige  voerschuivers tot geautomatiseerde robots.
Stalknechten omvatten een brede waaier aan machines, gaande van eenvoudige voerschuivers tot geautomatiseerde robots. - Foto: TD

Bij mechanisatie op erfniveau denken we spontaan aan het ruime aanbod stalknechten. Wij bedoelen hiermee echter niet de menselijke helper op het erf en in de stal, maar de machines en werktuigen die er zijn. Dit kan gaan van een eenvoudige veegborstel tot een geautomatiseerde voerverdeler.

Het aanbod werktuigen voor het boerenerf heeft als doel het werk van de individuele boer sneller, makkelijker, maar bovenal comfortabeler te laten verlopen. Met de winst aan comfort en gebruiksgemak is niets mis! Er is immers genoeg werk op het erf en in de stal én de beschikbare arbeidskrachten worden steeds schaarser. Wat goed is voor de boer, is uiteindelijk ook goed voor het dier en de bedrijfsresultaten. Denk maar aan de resultaten van gemengd voeren.

Mooie praktijkgetuigenis

Recent waren we op een melkveebedrijf waar sinds enkele weken een stroverdeler aan de slag was. Het was mooi om de ervaringen die de familie ermee had te zien. “Dat hadden we al veel eerder moeten kopen”, zei de moeder. “Maar toen manlief en de zonen prijs gingen vragen, was het enthousiasme weg en dachten we eerder enkele nieuwe mestrieken te kopen en het stro verder handmatig te verdelen. Ook heb ik veel plezier van de veegborstel op onze verreiker. Ik heb jarenlang het erf proper gehouden met een borstel in de hand. De machine bespaart ons nu toch veel werk.” “Er is maar één nadeel aan: onze verreiker gaat sneller versleten zijn”, voegde zoonlief toe.

De moeder bemerkt nog dat hun pikdorser maar een week op een jaar werkt en de rest stilstaat in de loods. “Toch een ander investeringsbedrag, dan dat van onze stroblazer of voermengwagen die dagelijks hun werk doen.”

Marktvolumes

We hebben getracht om een marktoverzicht te krijgen van alle ‘stalknechten’ die er zijn en een beeld te hebben over verkoopaantallen. Dit blijkt echter onbegonnen werk, er is immers geen registratieplicht van deze machines. Gaat het over schepbakken, mestklauwen, pakkenklemmen voor op de wiellader, dan gaat het over een product met talrijke aanbieders.

Anders is het als het gaat over robots zoals mest-, melk- en voerrobots. Het aantal fabrikanten daarvan op onze markt valt vaak op één hand te tellen. Door het beperkt aantal commerciële aanbieders hebben zij onderling een veel beter zicht op de markt dan wij correct kunnen krijgen.

Nog anders is het als we spreken over de markt van de wielladers die op boerenerven worden ingezet. Komt men met deze machines op de baan, dan is registratie (inschrijving, verzekering) verplicht. Via de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV) is er dus wel wat cijfermateriaal beschikbaar. We hebben gedurende enkele uren een poging gewaagd om degelijke cijfers over de wielladermarkt te bekomen, maar we hebben onze poging gestaakt. Het is zeer moeilijk om met correct materiaal naar buiten te komen dat juist geïnterpreteerd kan worden.

De voornaamste conclusie is dat de verreiker en de kniklader (al dan niet met telescopische laadarm) heel populaire machines zijn in ons land. Voor beide types machines zijn er een handvol merken die het gros van het marktvolume vertegenwoordigen. De rest wordt door een rijke ‘merkenwaaier’ opgevuld.

Elektriciteit wint aan populariteit

Haast ieder merk van wiellader is bezig met ‘elektriciteit’ om zijn voertuig aan te drijven als alternatief voor de dieselmotor. Een stormloop van landbouwers voor deze machines is het nog niet, maar het is zeker iets om op te volgen. De hedendaagse dieselmotor heeft heel wat technologie (filtersystemen) om aan de strenge uitlaatgasnormen te voldoen. Bij wielladers op het boerenerf durft het wel eens gebeuren dat deze motoren onvoldoende lang een goede bedrijfstemperatuur halen door de machine vaak stil te zetten.

We zeggen niet dat dat automatisch een probleem is, maar het is een punt om aandacht voor te hebben. Elektrisch aangedreven wielladers kunnen dan wel eens een oplossing bieden. Dat kunnen we alvast meenemen voor de toekomst.

Ook is het zo dat op vele landbouwbedrijven nu al energie wordt opgewekt. Het is dan toch een prachtig verhaal als uw zonnepanelen energie opwekken om uw mechanisatie op het erf van stroom te voorzien.

Tim Decoster

Meest recent

Meest recent