Startpagina Mechanisatie op erfniveau

Ontwikkeling op maat voor het boerenerf

VDW Constructie uit het Oost-Vlaamse Waarschoot (Lievegem), tussen Gent en Eeklo, mag gerust een parel onder de Vlaamse constructeurs genoemd worden. Ruim 40 jaar terug werd er gestart met het bouwen van een uitkuilmachine.

Leestijd : 7 min

Deze eerste stap resulteert vandaag in een ruim gamma aan machines om de mechanisatie op het boerenerf aan te pakken: uitkuilers, voerverdelers, instrooiers, mestmixers, siloverdelers, aardappel- en bietenreinigers… VDW Constructie vervaardigt het zelf.

Het mooie aan het gamma is dat het ene product het andere met zich meebrengt. Tevens luisteren ze naar de klant, durven machines ontwikkelen en kijken naar marktontwikkelingen en de opportuniteiten dat dit met zich meebrengt.

We hadden een gesprek met de 2 zaakvoerders: Andy Van de Walle (zoon van stichter Adrien) en Erwin Willems (eerste werknemer en sinds 2003 medevennoot). Beiden hebben hun kracht binnen de firma. Ze zijn aangesloten bij Voka en volgen een Plato-traject om kennis en ervaring met andere ondernemers te delen om hun bedrijf te laten groeien én te laten professionaliseren.

Tijdens de bouw van de machines worden de principes van het Japanse Poka yoke toegepast. Dit is een methode om het productieproces zodanig te vormen dat het bijna onmogelijk wordt om fouten te maken. Onderdelen worden bijvoorbeeld zo gemaakt dat ze niet in een verkeerde positie gemonteerd kunnen worden.

Evolutie

Is het een bewuste keuze om enkel mechanisatie op erfniveau aan te bieden?

We hebben ons bewust een ‘specialisatie’ aangemeten. Dit mag het bouwen van machines genoemd worden voor het vervoederen, instrooien en reinigen-snijden van bieten en aardappelen. Doch mag je niet vergeten dat we op aanvraag én op maat ook grondbewerkingsmachines bouwen.

Hoe is het huidige gamma tot stand gekomen?

Alles is gestart met de blokkensnijder met rondgaande ketting die de grondlegger van de firma, Adrien Van de Walle, ontworpen heeft. Dit leidde tot de evolutie waarbij er steeds meer of andere machines voor het uitkuilen en vervoederen werden gebouwd. Na de blokkensnijder was dit een uitkuilbak, dan een mengbak, dan een voermengwagen. Eigenlijk focussen we ons op het segment ‘onder de voermengwagen’. Dit zijn meestal kleinere bedrijven, of boerderijen met nauwere gebouwen die behoefte hebben aan kleine mechanisatie om voer te mengen en/of verdelen. Of nog waar kleinere rantsoenen moeten gemengd worden. Ondertussen zijn we ook al ruim 20 jaar actief met stroblazers. Vlaanderen is een verreikerland en hier hebben wij op ingespeeld door hydraulisch aangedreven stoblazers te produceren. Na aanbouw op verreikers hebben we dit ook doorontwikkeld om op kleinere wielladers toe te passen. Toen begin jaren 2000 de suikerfabriek van Moerbeke verdween, zei een boer tegen ons: “Ik zet volgend jaar toch nog bieten, maar ga ze niet met de hand vervoederen. Maak er maar een machine voor!”. Zo zijn we ook in dat segment beland. Op het succes dat de bieten in de landbouw kennen, heeft VDW Constructie dan verder ingespeeld, eerst door de bouw van bietensnijders en dan van reinigers. Het doel was eerst om ‘kleinere’ machines te bouwen, maar de vraag kwam naar ‘grotere’ dus daar werd dan ook een antwoord op geboden. De machines aanpassen om naast bieten ook aardappelen te verwerken was maar een kleine en logische volgende stap.

VDW Constructie speelt in op marktopportuniteiten, zoals de productie van  bietenreinigers en -snijders.
VDW Constructie speelt in op marktopportuniteiten, zoals de productie van bietenreinigers en -snijders. - Foto: TD

Inspelen op opportuniteiten

Zijn er nog zo opportuniteiten waar jullie op weten in te spelen?

Wel wij maken bijvoorbeeld mestmixers met atypische maten of maatvoeringen die niet veel (meer) voorkomen. Andere fabrikanten laten deze markt links liggen, wij bieden hier juist wel iets aan. Een ander voorbeeld is de inkuiltechniek. In Vlaanderen wordt dit grotendeels een loonwerkersgebeuren, omdat de boer geen tijd meer heeft om het inkuilwerk te verzorgen. Voor regio’s waar ze over de kuil lossen, bieden wij een siloverdeler aan. Voor regio’s waar ze voor de kuil lossen, bieden wij een kuilvork aan. Deze hebben we in samenwerking met onze Nederlandse vertegenwoordiger die hier een ruime ervaring mee had, ontwikkeld. Naast de siloverdeler en kuilvork is ook de komst van een kuilverdichtingswals in het gamma een logische evolutie geweest.

Wat is het populairste product in jullie aanbod?

Op de dag van vandaag is dat zeker onze Duo stroblazer die eind 2019 nieuw is gelanceerd op de markt. Bij de stroblazers kregen we altijd de opmerking dat het een grote machine was die weinig zicht bood vanaf de bestuurdersplaats, of je nu op een wiellader of tractor zit. Dit hebben we opgevangen door 2 ventilatoren te gebruiken, vandaar de naam Duo. Zo konden we de constructiehoogte lager houden en werd de machine overzichtelijker in gebruik. Bij onze stroblazers was het uitgangspunt ook steeds om ons niet enkel te richten op het ver blazen van het stro. Kortbij een klein volume stro verdelen is tevens mogelijk met onze machine. Ook kan de Duo stroblazer natuurgras verwerken en dat is een sterk punt voor het succes in Nederland.

Eigen productie

Komt er veel ontwikkelingswerk kijken bij de bouw van een nieuw type machine?

Productontwikkeling is de sterkte van Erwin. Hij bezit veel praktijkervaring en durft radicaal denken. Er worden meerdere prototypes gebouwd en zelf uitvoerig getest voor een machine praktijkrijp is. We vermijden ook om te grote series te bouwen, zodat we kort op de bal kunnen spelen om producten te verbeteren.

erwinopbouw
Foto: TD

Hoe vallen de begrippen maatwerk en serieproductie bij VDW Constructie met elkaar te rijmen?

Onze sterkte is inderdaad dat we op specifieke vraag en maat van de klant kunnen bouwen. Maar we proberen een bepaalde basisuitvoering van een machine op te stellen, zodat we hier een serieproductie van aan kunnen zetten. Eigenlijk gaan we uit van een modulair basisconcept dat verder uit te werken valt met opties volgens klantvraag. De snijkamer van een bietensnijder is zo bijvoorbeeld een standaardcomponent, zodat we een grotere serieproductie kunnen aanzetten. De verdere aankleding van de bietensnijder wordt vervolgens modulair opgebouwd.

Hoe verhoudt jullie maatwerk met prijszetting en de positie zich ten opzichte van de concurrentie?

Als we pakkenklemmen en mestrieken gaan bouwen, kunnen we niet mee met een concurrentiële prijs. We zijn pas competitief als we technische producten kunnen bouwen waar een zekere knowhow achter zit. We denken dat we een mooie positie in de markt hebben. In Duitsland staan we sterk in de biogassector met onze bietensnijders, maar eigenlijk is onze flexibiliteit de sleutel tot succes in het binnenland en zeker in het buitenland.

Wordt alles in Waarschoot geproduceerd of zijn er externe/buitenlandse toeleveranciers?

Componenten zoals hydromotoren, tandwielkasten, hydraulische slangen… worden ingekocht, maar de metaalproductie en assemblage wordt volledig in eigen huis gedaan. We investeren liever in hoogtechnologische machines (bijvoorbeeld een lasrobot) dan werk uit te besteden, omdat de overtuiging is dat we met externe productie onze flexibiliteit kwijt spelen.

Alle machines worden bij VDWconstructie in Waarschoot geproduceerd. Op de achtergrond de lasrobot aan het werk.
Alle machines worden bij VDWconstructie in Waarschoot geproduceerd. Op de achtergrond de lasrobot aan het werk. - Foto: TD

Toekomst

Vinden jullie nog het nodige personeel?

Ja, dat lukt wel. We merken zelfs dat mensen bij ons willen werken en ze ons een aantrekkelijke werkgever vinden. We proberen ons dan ook flexibel op te stellen en hopen dat dat in 2 richtingen werkt. Er wordt flexibel omgegaan met werktijden. Prioritair is dat het werk gedaan is én dat het goed gedaan is. We geven ook kansen aan mensen, werken samen met scholen, bieden stageplaatsen aan, hebben oog voor de mens. Zo moet niet iedereen polyvalent zijn binnen het team als hem dat niet ligt. We kijken naar persoonlijke competenties van onze mensen, ondertussen een team van ruim 30 man.

Is groei een doel op zich bij VDW Constructie?

Ja, toch wel. We volgen de markt uiteraard, willen ons gamma nog in aantal producten laten groeien, maar we willen ook nog groeien in totaal aantal geproduceerde stuks per jaar. Er zitten enkele nieuwe machines in de ‘pijplijn’ en die zullen voortborduren op hetgeen we al hebben en zich richten op bredere toepassingen.

Hoe belangrijk is een dealer?

We bewerken slechts een heel kleine regio, rond de thuislocatie zelf. De betrachting is om steeds een dealer mee in het verhaal te betrekken, al ervaren we dat het moeilijk is voor een dealer om degelijk op de hoogte te zijn van ons productaanbod. Een dealer zijn focus ligt meestal bij de ‘tractorverkoop’ en hij is vaak te beperkt geïnformeerd om goed te adviseren over de mechanisatie op erfniveau. Afgelopen jaar hebben we getracht om verkopers van grote dealers bij ons te verwelkomen om hen te informeren en te laten zien dat we niet meer de constructeur van vroeger zijn. Zat ‘corona’ er voor iets tussen of niet, we hebben hen te weinig bereikt. Als fabrikant denken we heel goed mee met een eindklant en vinden we voor hem een oplossing, maar die gave heeft de lokale dealer nog te weinig. Stroblazers lijken misschien op elkaar en je kan 20 merken naast elkaar laten demonstreren, maar je moet weten waar het onderscheid zit, waar je finesse haalt en vooral hoe je kan inspelen op het gebruiksgemak.

2020 was een jaar zonder beurzen of andere fysieke ontmoetingsplatformen. Hoe zijn jullie daarmee om gegaan?

We hebben een zeer goed jaar achter de rug wat onze omzet betreft, maar het wegvallen van beurzen is toch pijnlijk geweest omdat we zo te weinig hebben kunnen werken aan de marktintroductie van onze Duo stroblazer. Deze gelegenheid heb je immers maar één keer. Gelukkig is hiervoor Agribex 2019 in Brussel wel doorgegaan, waar we met deze noviteit een zilveren hoef award hebben ontvangen. Helaas hebben we dit succes niet kunnen verzilveren op andere beurzen. EuroTier in Duitsland, Clermont Ferrand in Frankrijk zijn bijvoorbeeld niet doorgegaan. Het gemis aan marktintroductie van de Duo stroblazer door het wegvallen van die beurzen kan je niet opvangen. Onze beurzenpolitiek is zeker niet om er in standoppervlakte te groeien. Sommige beurzen lijken voor ons in plaats van een verkoopbeurs een ‘reünie’ te worden waar met klanten anekdotes worden opgehaald in de zin van: “weet je nog wanneer ik die machine heb gekocht en wanneer die”; dan dat er effectief verkopen worden afgesloten.

Elektrisch aangedreven machines maken een opmars. Is VDW Constructie daarop voorbereid?

We zijn het absoluut eens met die stelling, maar zo snel gaat het nog niet in de landbouw. Voor ons maakt het niet uit of de oliestroom die onze machines nodig hebben, wordt opgewekt door een dieselmotor, dan wel door een elektrische krachtbron. De hydraulische aandrijving is eigenlijk een goedkope, sterke én beveiligde aandrijfvorm. We vermoeden dat hier niet snel een elektrische variant voor is. Momenteel zijn de elektrische componenten te duur om een alternatief voor hydraulische te vormen, is onze mening. We volgen het uiteraard op. Marktopportuniteiten laten we niet aan ons voorbij gaan.

Tim Decoster

Lees ook in Mechanisatie op erfniveau

Meer artikelen bekijken