Startpagina Actueel

Voedselprijzen stijgen wereldwijd sterk in januari

De wereldwijde voedselprijzen zijn in januari voor de 8ste achtereenvolgende maand gestegen, aangevoerd door granen, plantaardige oliën en suiker, aldus de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

Leestijd : 4 min

De voedselprijsindex van de FAO, die de maandelijkse veranderingen in de internationale prijzen van veel verhandelde voedselgrondstoffen volgt, bedroeg in januari gemiddeld 113,3 punten, wat neerkomt op een stijging van 4,3 procent ten opzichte van december 2020 en het hoogste niveau sinds juli 2014 bereikt.

De index van de graanprijzen van de FAO vertoonde een scherpe stijging van 7,1 procent op maandbasis, aangevoerd door de internationale maïsprijzen, die met 11,2 procent stegen en nu 42,3 procent boven hun niveau van januari 2020 liggen, als gevolg van een alsmaar krapper wordend mondiaal aanbod te midden van aanzienlijke aankopen door China en lager dan verwachte productie- en voorraadramingen in de Verenigde Staten van Amerika, en door een tijdelijke opschorting van maïsexportregistraties in Argentinië.

De tarweprijzen stegen met 6,8 procent als gevolg van de sterke mondiale vraag en de verwachting dat de Russische Federatie minder zal verkopen wanneer haar tarwe-exporttarief in maart 2021 verdubbelt. De sterke vraag van Aziatische en Afrikaanse kopers ondersteunde de sterke rijstprijzen.

Prijsindex van plantaardige olie stijgt sterk door

De prijsindex voor plantaardige olie van de FAO steeg in de loop van de maand met 5,8 procent tot het hoogste niveau sinds mei 2012. Oorzaken waren onder meer de lager dan verwachte palmolieproductie in Indonesië en Maleisië als gevolg van overvloedige regenval en aanhoudende tekorten aan arbeidsmigranten, en aanhoudende stakingen in Argentinië waardoor er minder sojaolie beschikbaar was voor de export.

De suikerprijsindex van de FAO lag 8,1 procent hoger dan in december, omdat de robuuste mondiale invoervraag tot bezorgdheid leidde over een geringere beschikbaarheid als gevolg van verslechterende oogstvooruitzichten in de Europese Unie, de Russische Federatie en Thailand, alsmede drogere weersomstandigheden dan normaal in Zuid-Amerika. Ook de stijgende prijzen voor ruwe olie en de sterkere Braziliaanse real gaven de internationale suikerprijzen een steun in de rug.

De index van de zuivelprijzen van de FAO steeg met 1,6%, onder impuls van China's hoge aankopen in de aanloop naar de aanstaande eindejaarsfeesten en de seizoensgebonden lagere uitvoerbare voorraden in Nieuw-Zeeland.

De FAO-index van de vleesprijzen steeg met 1,0 procent ten opzichte van december, onder impuls van de sterke wereldwijde invoer van pluimveevlees, vooral uit Brazilië, tegen de achtergrond van uitbraken van vogelgriep die de productie en de uitvoer van verscheidene Europese landen hebben beperkt.

Sterke daling van de wereldgraanvoorraden verwacht

De FAO heeft ook de Cereals Supply and Demand Brief gepubliceerd, een regelmatige update van de mondiale productie, consumptie, handel en voorraadtrends.

Wat de productie betreft, wijzen de nieuwe ramingen van de FAO voor 2020 op een recordproductie van tarwe en rijst. Wat de graanproductie voor 2021 betreft, wijzen de eerste vooruitzichten op een waarschijnlijke bescheiden toename van de wintertarweoogst op het noordelijk halfrond, gestimuleerd door areaaluitbreidingen in Frankrijk, India, de Russische Federatie en de VS. Verwacht wordt dat de maïsproductie op het zuidelijk halfrond in Argentinië en Brazilië enigszins zal teruglopen ten opzichte van recordhoogten, maar boven het gemiddelde zal blijven. De productievooruitzichten in Zuid-Afrika en de omliggende landen zijn gunstig.

Tegelijk wijzen de prognoses van deze maand op grotere volumes in de wereldhandel en op een scherpe daling van de mondiale graanvoorraden. De mondiale graanbenutting in 2020-21 wordt nu geraamd op 2.761 miljoen ton, 52 miljoen ton meer dan in het vorige seizoen. De stijging is vooral toe te schrijven aan het robuuste gebruik van grove granen voor voederdoeleinden in China. Verwacht wordt dat de wereldwijde tarwe- en rijstconsumptie het komende jaar met respectievelijk 0,7% en 1,8% zal toenemen.

Neerwaartse bijstelling van maïsvoorraden in China

De mondiale graanvoorraden zullen naar verwachting met 2,2% dalen tot 801 miljoen ton, het laagste niveau in vijf jaar. Daardoor zou de verhouding tussen de wereldgraanvoorraden en het graanverbruik dalen tot 28,3%, het laagste niveau in zeven jaar. De nieuwe cijfers weerspiegelen een enorme neerwaartse bijstelling van de maïsvoorraden in China.

De wereldhandel in granen in 2020-21 wordt nu geraamd op 465,2 miljoen ton, een forse stijging met 5,7 procent ten opzichte van het recordniveau van het vorige seizoen. De hogere ramingen weerspiegelen de grote aankopen van maïs door China, met name in de VS. De internationale handel in rijst zal naar verwachting nog meer toenemen, met 7,9 procent, als gevolg van de sterke groei van de uitvoer door India.

In de nieuwe FAO-prognoses zijn de resultaten verwerkt van een herziening - tot 2013/14 - van de vraag- en aanbodgegevens voor maïs in China. De onverwacht grote aankopen van maïs door het land in de afgelopen weken wijzen op een veel grotere vraag naar diervoeders en een lager binnenlands aanbod dan eerder werd verwacht, wat waarschijnlijk verband houdt met het snelle herstel van de varkensvleesproductie na de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken