Startpagina Economie

Brexit door de ogen van de Brit - Willie McElroy, veeteler: ‘Het leven zou simpeler worden...’

Willie McElroy is de derde generatie van een familieboerderij met Brits Blond (Ivaniskey) in Noord-Ierland. Hij stemde voor brexit, maar ziet de voordelen nog niet.

Leestijd : 2 min

“Ons werd verteld dat ons leven simpeler zou worden, dat we betere handelsovereenkomsten en minder bureaucratie zouden krijgen, wat beter zou zijn voor het bedrijfsleven in de landbouwwereld. Tot nu toe ziet het er niet zo uit”, geeft Willie mee. Hij gelooft dat brexit ook een impact heeft op zijn bedrijfsleven. “Een van de belangrijkste dingen die we merken, zijn de beperkingen op verplaatsingen van dieren. Als we een dier willen meenemen naar een verkoop of show op het vasteland van het VK (Schotland/Engeland...) moet het dier nu 6 maanden in dat land verblijven voordat het naar Noord-Ierland terugkeert. Dit betekent het einde van onze deelname op enkele van de beste veeshows in het Verenigd Koninkrijk, waar we in het verleden goede resultaten hebben behaald. Ik heb het gevoel dat wij hierdoor ook in het nadeel zijn op de veilingen, aangezien de kopers weten dat elk dier dat wij naar een veiling brengen, helaas zal moeten worden verkocht, ongeacht de prijs die het op de dag zelf opbrengt. Het zou immers te veel kosten om het dier daar 6 maanden te houden, alvorens het naar Noord-Ierland terug te brengen.”

Ook in andere aspecten denkt hij dat er veranderingen komen. “Sowieso gaan we problemen krijgen als we iets voor het bedrijf online aankopen. Daarnaast denk ik dat het leven duurder zal worden, onder andere voor voedsel. We zien vandaag in de winkels al lege schappen en tekorten aan bepaalde voedingsmiddelen door beperkingen en wetgeving. Anderzijds hoop ik dat de appreciatie voor ons beroep weer zal stijgen, en mensen de lokale economie meer zullen steunen.

MV

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken