Startpagina Akkerbouw

Fruitteler Karel Vaes: brede weersverzekering is zeker nodig bij hagelschade

Karel Vaes is fruitteler op het Hellingenfort in Borgloon. Daar teelt hij op zo’n 27 ha zowel appels, peren als kersen. Op een tweede bedrijf, Trippel Tree, in Sint-Truiden produceert hij samen met 2 partners eveneens appels en peren. Als fruitteler verzekerde hij zich al langer. De fruitteelt kampte in het verleden immers al meermaals met zware weerschade.

Leestijd : 3 min

Karel Vaes is een bevlogen prater. Recent haalde hij nog het nieuws als initiatiefnemer van de appelbabbel van de organisatie FERM. “Dat idee voor praatjes bij het schillen van een appeltje, zat al langer in mijn hoofd. Mensen hebben nu de behoefte om hun hart eens te luchten.”

Vrees voor hagelschade

Karel en ook zijn collega-fruitboeren zijn vertrouwd met onverwachte weersfenomenen. “Hagel is onze grootste vrees. We worden meestal met hagel geconfronteerd wanneer onze vruchten volop aan het rijpen zijn. Dit is dus wanneer er het meeste schade kan toegebracht worden aan ons eindproduct.”

Karel verzekert zich daarom al 10 jaar tegen hagelschade. “Onze fruitbomen zijn al enkele keren verhageld. Hagel is erg destructief, op een korte tijd ga je van ‘hero to zero’. Wanneer je een bedrijf mooi het jaar rond wil laten draaien en/of wil laten groeien, dan heb je een bepaald kapitaal nodig. Een hagelbui kan je jaarinkomsten en ook je investeringen volledig tenietdoen. Daarom verzekeren we ons al een hele tijd. Het aanbod verzekeraars met dit soort schade in hun polis was heel beperkt. We kozen voor de Nederlandse coöperatieve verzekeraar Onderlinge Fruittelers Hagelverzekering (OFH). De verzekering omvatte de voorbije jaren enkel hagelschade”, vertelt Karel.

Vroeger werd bij schade in een bepaalde regio het Rampenfonds ingeschakeld. Het dossier verliep via de gemeente en het was wachten of de ramp werd erkend. Sinds 2020 moeten landbouwers zelf aan risicobeheersing doen. Ze kunnen daar voor een erkende brede weersverzekering afsluiten. Karel: “Je moet dus goed je risico’s inschatten, hoeveel schade kan je bedrijf aan? Je moet bijvoorbeeld zeker je vaste kosten incalculeren en een nieuw jaar kunnen overbruggen.”

Tevreden over polis

Hoewel er nu meer aanbieders van verzekeringen zijn, bleef Karel bij zijn vertrouwde verzekeringsmaatschappij. “OFH is een onderdeel van Bos Fruit Aardappelen Onderlinge verzekeringen (BFAO). Ik sluit mijn verzekering rechtstreeks bij hen af, maar het kan eveneens via KBC. Ik was tevreden over hun aanpak, hun taxaties bij schadedossiers verliepen steeds eerlijk. Ik zag dus geen reden om te veranderen. Voor het bedrijf in Sint-Truiden hebben we dat wel overwogen, maar na evaluatie van het aanbod bleven we er ook bij onze vertrouwde maatschappij. De polis omvat nu wel bijkomende schaderisico’s, maar wij dekten ons nog niet in tegen vorstschade. Op beide bedrijven plaatsten we hagelnetten en hagelkanonnen. Die netten beschermen ook tegen zonnebrand. We verzekeren dus enkel onze percelen zonder bescherming, zo’n 90% van ons areaal.”

Met het nieuwe systeem van de brede weersverzekering kunnen alle landbouwers een subsidie tot maximum 65% van de jaarlijkse verzekeringspremie ontvangen. “Je mag nu eigenlijk niet twijfelen om een brede weersverzekering af te sluiten. Door het veranderende klimaat zijn er nu trouwens meer risico’s op weerschade. Dus zeker het overwegen waard!”, besluit Karel.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Akkerbouw

BioForum vraagt schadefonds voor pesticidendrift

Akkerbouw Bioboeren ondervinden volgens BioForum heel wat financiële schade van pesticidengebruik waar ze zelf niet verantwoordelijk voor zijn. De sectororganisatie voor de biologische landbouw en voeding roept op om hiervoor een schadefonds op te richten.
Meer artikelen bekijken