Startpagina Akkerbouw

Veehouder Eric Nuyts: “Dit jaar verzeker ik opnieuw al mijn perceeloppervlaktes”

Begin 2020 ging Eric Nuyts naar een vergadering van de Landelijke Gilde Retie. Daar legde men uit wat de brede weersverzekering inhield. Met de afbouw van het rampenfonds, wordt de noodzaak van een brede weersverzekering groter. Bovendien ging de Vlaamse regering de brede weersverzekering vanaf 01/01/2020 subsidiëren, en dat was interessant.

Leestijd : 2 min

Eric koos voor in 2020 voor een brede weersverzekering: “Landbouwers zijn genoodzaakt een brede weersverzekering te nemen, doordat er de laatste jaren meer en meer extreme natuurfenomenen zijn” vertelt hij. “Dat zorgt voor veel schade aan de gewassen. Mijn verzekeringsmakelaar was en is ervan overtuigd dat alle landbouwers daar baat bij hebben. Ik ben ook zeer tevreden dat ik die stap vorig jaar heb gezet.”

Alles verzekerd

“Ik heb al mijn perceeloppervlaktes verzekerd”, gaat Eric verder. “Ik ben melkveehouder en vorig jaar had ik, verspreid op 45 ha, luzerne, maïs en gras staan. Dit jaar zal ik terug alle perceeloppervlaktes verzekeren.

Mijn makelaar raadde de verzekering bij de Nederlandse Hagelunie aan. Die werken samen met AG Insurance. In België zijn er 6 spelers die de brede weersverzekering aanbieden: KBC, Crelan, Van Breda, MS Amlin, Agriver en AG Insurance. Vorig jaar waren dat er nog maar 4.

Hagelunie beheert de polissen en biedt al jaren zo’n verzekering aan in Nederland. Zij hebben dus al ervaring. Twee experten van Hagelunie kwamen vorig jaar mijn schade vaststellen. Dat gebeurde naar mijn mening op een correcte manier en ik ben dan ook tevreden met het bedrag dat ik heb teruggetrokken.

Als je een teelt wil verzekeren, moet je bij AG alle percelen met die teelt verzekeren. De premie kan sterk dalen doordat AG de mogelijkheid biedt om te werken met een hogere vrijstelling. Dat stimuleert om de hele teeltgroep te verzekeren.”

Steun van de overheid

“De overheid probeert duidelijk de landbouwers te stimuleren om zich te verzekeren”, merkt Eric op. “Zo kan de tussenkomst van het fonds afgebouwd worden en blijven de boeren toch nog wat zekerheid hebben.”

Lees ook in Akkerbouw

Nieuwe IPM-checklist met extra technieken en doppen

Akkerbouw Elke professionele gebruiker van gewasbeschermingsmiddelen moet de regels rond de geïntegreerde gewasbescherming (IPM) toepassen. De IPM-lijst werd onlangs geüpdatet als gevolg van het aanpassen van de lijst driftreducerende doppen en technieken waardoor de gebruiksmogelijkheden werden uitgebreid.
Meer artikelen bekijken