Startpagina Actueel

Vlaams-Brabant bevordert wisselwerking landbouw en natuur

De Provinciale Landbouwkamer trekt 30.000 euro uit voor landschapsintegratie. Landbouwbedrijven, die streekeigen groen aanplanten op hun site, kunnen gebruik maken van deze steun. Hiermee wil de provincie Vlaams-Brabant de wisselwerking tussen landbouw en natuur bevorderen.

Leestijd : 1 min

Landbouwbedrijven zijn geen geïsoleerde eilandjes in het landschap, maar zouden er deel van moeten uitmaken. Om de integratie tussen landbouw en landschap te bevorderen, geeft de provincie Vlaams-Brabant subsidies aan landbouwers die hun bedrijf vergroenen.

“We willen dat landbouwbedrijven meer opgaan in het omliggende landschap en zich niet ‘verstoppen’ achter groenschermen. Dat is interessant voor de boer zelf maar ook voor fietsers en wandelaars”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor land- en tuinbouw. “Met onze financiële steun kunnen ze streekeigen planten, zoals hagen, heggen, houtkanten, bomenrijen en boomgaarden, aanplanten”.

De voorbije jaren waren er gemiddeld zo’n 35 aanvragen van landbouwbedrijven. Maar vorig jaar zakte het aantal door corona tot 22.

wisselwerking landbouw en natuur Vlaams-Brabant

“Daarom doen we een nieuwe oproep naar de landbouwbedrijven. Nieuw is dat er extra aandacht gaat naar bijvriendelijke beplanting. Onze provinciale landschapsarchitect geeft bovendien gratis advies en helpt bij de opmaak van de beplantingsplannen”, besluit gedeputeerde Tom Dehaene.

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/landschapsintegratie

provincie Vlaams Brabant

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken