Startpagina Akkerbouw

Begeleidingsdienst voor Betere Bodem- en Waterkwaliteit (B3W) van start

De nieuwe Begeleidingsdienst voor Betere Bodem- en Waterkwaliteit (B3W), is de opvolger van het CVBB en zal landbouwers helpen bij een betere nutriëntenbenutting en waterkwaliteit.

Leestijd : 2 min

De begeleidingsdienst komt in de plaats van de werkzaamheden van het Coördinatiecentrum Voorlichting en Begeleiding duurzame Bemesting (CVBB), waarvan de Vlaamse subsidie eind 2020 werd stopgezet om plaats te maken voor een nieuwe aanpak.

Nieuwe begeleidingsdienst

Minister Zuhal Demir: “De waterkwaliteit in Vlaamse landbouwgebieden zit in het slop. En ondanks vele inspanningen verbetert die niet. Wetgeving en handhaving alleen volstaan niet om de bemestingspraktijken op het terrein te veranderen. Begeleiding, dialoog en het uitwisselen van ervaringen zijn nodig om betere resultaten te boeken. Met de oprichting van deze nieuwe begeleidingsdienst zetten we sterk in op het delen van goede praktijken en onderlinge kennisuitwisseling.”

Vorige zomer heeft de VLM daarvoor een overheidsopdracht uitgeschreven. Het consortium dat de opdracht heeft binnengehaald, bestaat uit diverse spelers die een ruime kennis hebben op het vlak van landbouw, bodem, bemesting en nutriëntenbeheer en bovendien ervaring hebben in het begeleiden van landbouwers. Het gaat om een consortium van 11 Vlaamse praktijkcentra, de Bodemkundige Dienst van België (BDB) en het Instituut voor Landbouw- en Visserij- en voedingsonderzoek (ILVO).

Eigen overkoepelende identiteit (B3W)

De opdracht loopt maximaal 4 jaar en wordt jaarlijks geëvalueerd. De VLM zal de nieuwe begeleidingsdienst inhoudelijk aansturen en opvolgen, richting een betere bodem- en waterkwaliteit.

De partners van het consortium moeten hun wetenschappelijke en technische expertise samenbrengen en op een geïntegreerde en sectoroverschrijdende manier beter werk maken van de vooropgestelde doelstellingen. De voorlichting en begeleiding gebeurt daarom vanuit een eigen overkoepelende identiteit (B3W).

De nieuwe aanpak richt zich op oordeelkundige bemesting en geïntegreerd bodembeheer bij de land- en tuinbouwers in Vlaanderen, zodat zij beter op de hoogte zijn van de beste en meest innovatieve landbouwpraktijken en die toepassen. Nieuw daarbij is dat er meer aandacht zal zijn voor onderlinge kennisoverdracht.

Wisselwerking bevorderen

Sébastien Janssens van de dienst Mestbeleid bij de VLM: “De nieuwe begeleidingsdienst richt zich niet uitsluitend op het geven van advies en voorlichting maar zal ook de wisselwerking tussen de landbouwers onderling bevorderen. Zo kunnen ze hun bestaande praktijken aftoetsen aan wat andere landbouwers doen en kijken welke pistes er zijn om te verbeteren.”

VLM

Lees ook in Akkerbouw

Duurzame bemesting van aardappelen

Aardappelen BELFertil en Belgapom bieden telers, teeltbegeleiders en adviseurs een gloednieuwe website aan rond duurzame bemesting van aardappelen. Je vindt er informatie en praktische tips om de efficiëntie van de bemesting te optimaliseren.
Meer artikelen bekijken