Startpagina Akkerbouw

Temperatuurshift zet grasgroei in gang

Vorige week hinkte de temperatuursom nog achter op de voorgaande jaren. Een ongeziene temperatuurshift maakt dat we vermoedelijk eind van deze week de kaap van 250 bereiken. De eerste kunstmestgift geef je best vanaf een temperatuursom 250 à 300.

Leestijd : 2 min

Vorige week hinkte de temperatuursom (Tsom) nog achter op de voorgaande jaren. Een ongeziene temperatuurshift maakt dat we vermoedelijk eind van deze week de kaap van 250 bereiken. De eerste kunstmestgift geef je best vanaf een temperatuursom 250 à 300. De afgelopen 5 jaar werd deze grens bereikt tussen 9 februari en 9 maart. Als we het weerstation van Retie als voorbeeld nemen dan steeg vorige week de Tsom van 143,8 naar 207 op 21 februari.

grafiek

Met de voorspelde temperaturen halen we eind van de week dus zeker de 250. Via de medewerking van LCV partners en diverse amateur weersstations berekenden we de huidige (21 februari) Tsom voor verschillende locaties in Vlaanderen:

maps

Laten je bodemcondities het toe om kunstmest strooien, geef dan zeker de kunstmestgift voor je eerste snede in 2 fracties. Voor een goed eiwitgehalte in je gras geef je dan best je tweede fractie zo’n 3 weken voor het maaien.

Geldt dit ook voor drijfmest? Neen, zoals de wetgeving het zegt mag je die - als de bodemomstandigheid het toelaat- vanaf 16 februari toedienen. De stikstof die voor een groot deel in organische vorm zit moet eerst nog mineraliseren. Ervaring leert dat vroeg geinjecteerde weides altijd voor staan op later bemeste graslanden. Toch zal de praktijk uitwijzen dat op heel wat percelen beter nog gewacht wordt. Veel gronden liggen er nog te nat (zelf met plasvorming) bij en ondanks dat moderne machines uitgerust zijn om de bodem te sparen en insporing niet direct zichtbaar is, wordt de bodem wel degelijk te sterk verdicht – zeker op jonge graslanden.

LCV

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken