Startpagina Actueel

WWF: ‘Een derde zoetwatervissen met uitsterven bedreigd door onder andere landbouw en industrie’

Een derde van de vissoorten die leven in zoetwater wordt met uitsterven bedreigd. Daardoor waarschuwen natuurorganisaties in een gezamenlijk rapport. Het gaat volgens het WWF onder meer om klimaatverandering, vervuiling door landbouw en industrie en vernietiging van de leefomgeving.

Leestijd : 1 min

De organisaties wijzen erop dat 51 % van de bekende vissoorten leeft in zoetwater. Het gaat om zo'n 18.000 soorten. "Zoetwatervissen zijn de belangrijkste bron van eiwitten voor 200 miljoen mensen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika en zorgen voor werkgelegenheid van 60 miljoen mensen", aldus het Wereld Natuur Fonds (WWF) in een toelichting.

De vissen worden bedreigd door een combinatie van problemen. Het gaat volgens het WWF onder meer om klimaatverandering, vervuiling door landbouw en industrie en vernietiging van de leefomgeving. "De variatie aan soorten in zoetwater neemt wereldwijd twee keer zo snel af als in bossen en oceanen. Tachtig soorten zoetwatervissen zijn uitgestorven, waarvan alleen al zestien soorten in 2020."

Het WWF wil dat overheden zich gaan inzetten om de dieren voldoende te beschermen. Er zou nu vaak onvoldoende over de gevolgen voor vissen worden nagedacht in besluitvorming over bijvoorbeeld de plaatsing van waterkrachtdammen of zandwinning.

Belga

Lees ook in Actueel

Versoepelde mestwetgeving goedgekeurd

Wetgeving Het Vlaams Parlement heeft woensdag 27 maart een aantal versoepelingen aan de mestwetgeving goedgekeurd. De meerderheidspartijen hadden met spoed een decreet ingediend dat een aantal afspraken uit het landbouwakkoord van vorige maand omzet.
Meer artikelen bekijken