Startpagina Actueel

Bertemse veeteler riskeert verbod om dieren te mogen houden

Een veeteler uit Bertem heeft zich op 24 februari moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank van Leuven voor verwaarlozing van dieren. Bij een controle bleek meer dan de helft van de dieren zelfs al gestorven. Het openbare ministerie vorderde een levenslang verbod op het houden van dieren, aangezien de man al eerder veroordeeld was voor gelijkaardige feiten. De uitspraak volgt op 24 maart.

Leestijd : 1 min

De verwaarlozing kwam aan het licht op 4 december 2019. Op die dag voerde het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum uit Heusden-Zolder een controle uit bij de veeteler in Bertem. Daar troffen ze 11 karkassen aan van schapen en geiten die door verwaarlozing gestorven waren. De karkassen waren niet opgeruimd. Negen andere dieren leefden nog, maar werden beschreven als 'te mager' en 'extreem zwak'.

De openbaar aanklager vertelde tijdens de zitting dat de eigenaar van de hoeve, Marc C. (54), tijdens een verhoor laconiek reageerde. Geconfronteerd met de feiten van verwaarlozing, had hij gezegd dat er ‘ook dikke en dunne mensen zijn’. Het opvangcentrum vond op de hoeve geen voedselvoorziening. Daarbovenop werden er ook gevaarlijke voorwerpen gevonden.

Marc C. nam de verdediging voor hem en zijn vrouw, die medeplichtig wordt geacht, op zich. Schouderophalend minimaliseerde hij de feiten. De openbare aanklager vroeg om een sterk signaal, aangezien C. 3 gelijkaardige veroordelingen op zijn naam had. Daarom vorderde ze voor het koppel een levenslang verbod op het houden van dieren. De uitspraak volgt op 24 maart.

Belga

Lees ook in Actueel

Edito: Ook voor boer moet je (levenslang) leren

Edito De schooltijd – lang of kort, leuk of saai – is dikwijls een memorabele periode. Als jongere moet je dan ook voor het eerst belangrijke keuzes maken. Kiezen voor een landbouwgerichte opleiding is vandaag de dag geen evidentie meer.
Meer artikelen bekijken