Startpagina Uw stem

Lezersbrief: Geef toch meer waardering aan de inspanningen van de landbouwers

Een lezer maakt zich zorgen over de grote onwetendheid van media en burgers over landbouw en over de toenemende polarisering door de ‘groene’ bewegingen.

Leestijd : 3 min

“Ik ben geen landbouwer, maar ben geboren en getogen op een boerderij. De boerderij wordt verder uitgebaat door mijn broer en ik help hem nog veelvuldig tijdens het weekend of verlofperiodes. Dus het ( familiale ) landbouwleven is mij niet onbekend. Tijdens het weekend doorblader ik telkens de nieuwe editie van Landbouwleven.

Grote onwetendheid

Ik probeer steeds een ambassadeur te zijn voor de landbouw, want ik ben fier op mijn afkomst. Het valt mij keer op keer op dat mijn collega's eigenlijk weinig of niets weten over landbouw (behalve dat landbouw slecht is voor het milieu, pesticiden gebruikt, de natuur vernietigt, slecht is voor het dierenwelzijn...) en eigenlijk maar van één kant hun informatie halen (meestal de groene beweging, Natuurpunt...).

Ik probeer hen er steeds op te wijzen dat de rekken in de winkels iedere dag vol liggen met voeding dankzij de noeste inspanningen van de landbouwers die hard werken, maar er niet goed voor betaald worden. Dat ze opkomen voor de rechten van het dier en dat de landbouw zich aanpast inzake huisvesting. Dit kost geld, maar wordt nooit gecompenseerd door een beter prijs. Terzelfder tijd importeren we voeding van buiten de EU, waar er geen rekening wordt gehouden met dierenwelzijn.

Dit zijn zaken waar de meesten geen enkel idee over hebben door de eenzijdige feedback. De versie van de landbouwer (we moeten ook toegeven dat er ook duiveltjes zijn bij de boeren die het verprutsen ) komt eigenlijk weinig of nooit aan bod. De reeks Boerenjaar is al een goed initiatief, de lockdown zorgde er- voor dat de korte keten beter bekend werd, maar het blijven randactiviteiten.

De media en de burger beter bereiken

Hier kom ik tot de kern van mijn bericht. In Landbouwleven en De Drietand lees ik altijd interessante artikels die een mooi beeld schetsen over de problemen, maar hiermee worden enkel landbouwers bereikt die dit al weten. Het is jammer dat bijvoorbeeld ‘de lezersbrief aan minister Demir’ in geen enkele andere media te lezen en te horen was.

De ‘andere’ kant bespeelt daarentegen handig de verschillende media en komt zeer frequent met hun mening aan bod. Aan de kant van de boer, blijft het stil. Daarom vind ik het zo tergend dat de verschillende organisaties die de landbouw moeten verdedigen – met op kop Boerenbond – er maar niet in slagen om aan bod te komen, tenzij met de normale clichés. Normaal zou Boerenbond de middelen hebben (tenslotte vormen de boeren hun inkomsten op allerlei gebied, van zaad tot oogst, van bank tot verzekering... ) of is het de bedoeling om de boeren kalm te houden, zodat zij verder 'uitgebuit' kunnen worden, nog meer aan de agro-industrie gebonden worden... Hoe alles georganiseerd wordt tegenwoordig, lijkt het mij meer en meer op een modern lijfeigenschap.

Vorige week verscheen een reeks bij Apache over de frietmaffia. Dit zijn de reportages die in het nieuws moeten komen en gesteund worden door de landbouwers. Maar vanuit landbouw hoor je dan weinig of niets. Journalisten zoals Chris De Stoop, die een hart heeft voor de landbouw, zouden meer ingezet moeten worden als ambassadeurs.

Hoe lang ploegt de boer

nog voort?

De spreuk En de boer ploegde voort is er nog steeds, maar een boer mag en moet niet enkel ploegen. Met alle sociale media moet hij ook aan PR doen, want anders ben je verloren. Het is iets waar Natuurpunt, Gaia... (en dan nog met gemeenschapsgelden) wel zeer goed in slagen en ze krijgen zo de jonge bevolking op hun hand.

Ik blijf fier op mijn afkomst, maar hoe lang zal de boer er nog zijn in Vlaanderen? Ofwel weg (vervangen door natuur) ofwel 100% afhankelijk van de retail en agro-industrie. Wat zal het zijn... ? ”

Chris Moyaert

Lees ook in Uw stem

Meer artikelen bekijken