Startpagina Actueel

Landbouwminister Hilde Crevits wil dat ketenoverleg in de Vlaamse varkenssector crisismechanisme uitbouwt

Vlaams landbouwminister Hilde Crevits gaat het ketenoverleg in de varkenssector bijeenroepen om een gesprek op te starten over de uitbouw van een crisismechanisme. Dat heeft ze gezegd in de commissie Landbouw in het Vlaams parlement. De Vlaamse varkenssector verkeert in een diepe crisis.

Leestijd : 2 min

In de commissie Landbouw in het Vlaams parlement werd druk gedebatteerd over de crisis in de Vlaamse varkenssector. Heel wat parlementslieden legden de vinger op de wonde en interpelleerden hierover Vlaams landbouwminister Hilde Crevits.

Steunmechanismen voor varkenshouders zijn minder adequaat

De recente opleving van de varkensprijzen de voorbije weken zijn dan wel hoopgevend, maar in combinatie met de stijging van de voederkosten blijft het perspectief op een echte heropleving vooralsnog (te) beperkt. “De varkens kunnen niet zonder eten. Dat maakt dat onze steunmechanismen nu voor de varkenshouders minder adequaat zijn. Ook Europa heeft weinig gehoor naar gepaste maatregelen voor de interne markt”, zegt minister Hilde Crevits.

Vlaams landbouwminister Hilde Crevits wil zich dan ook gaan mengen in het ketenoverleg in de Vlaamse varkenssector. “Er moet een structurele oplossing worden uitgewerkt voor de moeilijkheden waar onze varkenssector mee wordt geconfronteerd. Die keten moet sowieso weerbaarder worden, zowel structureel als in tijden van crisis. Daarom wil ik graag een faciliterende rol opnemen, met als doel een ketenbreed crisismechanisme uit te bouwen. Ik zal hiervoor op korte termijn de keten samenroepen en dit gesprek opstarten.”

Ten slotte is Vlaams landbouwminister Hilde Crevits aan het zoeken naar een mogelijk bijkomend instrument, omdat boeren geen beroep kunnen doen op de VLAIO-instrumenten die nu zijn uitgewerkt. “Ze hebben geen 60 procent omzetverlies, maar ze kampen met een mix van een pak omzetverlies en gestegen kosten. Ik ben aan het bekijken wat we kunnen doen, maar dat is natuurlijk evident. Omdat we proberen de lat gelijk te leggen voor iedereen. We blijven echter zoeken om daar toch een stukje oplossing aan te bieden.”

Een druppel op een hete plaat

Dat is slechts een druppel op een hete plaat. “Er is een structurele crisis in de sector. Ik heb uitgebreid overleg gehad met enkele boeren. Die mensen hebben wel gezond verstand en zijn mee aan het zoeken. Maar als we natuurlijk zien dat de prijzen in de winkels stijgen terwijl de boeren minder krijgen, dan zit er iets grondig scheef. Op politiek vlak is het niet zo eenvoudig om daarop in te grijpen, maar via het ketenoverleg moeten we proberen om die sector weerbaarder te maken”, besluit minister Hilde Crevits.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken