Startpagina Actueel

Voedselprijzen in Turkije met 18% gestegen in februari

De Turkse voedselprijzen zijn in februari met 18,4% gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt woensdag uit cijfers van de overheid. De stijgende voedselprijzen zetten verdere druk op de vele Turkse huishoudens die al worstelden met werkloosheid en een zwakke Turkse lira door de coronapandemie.

Leestijd : 1 min

De totale inflatie op jaarbasis bedroeg in februari 15,61%, aldus het Turkse bureau voor de statistiek (TurkStat). Een maand eerder, in januari, bedroeg de inflatie nog 14,97%. De Turkse voedselprijzen stijgen al sinds juli vorig jaar, waardoor de prijzen van granen en groenten steeds hoger worden.

De afgelopen maanden kregen Turkse inwoners te maken met dramatische prijsstijgingen van basisproducten zoals eieren, brood, zonnebloemolie en kaas. Naast voedsel stegen ook diensten en vervoer in prijs, meldt TurkStat. Turkije is sterk afhankelijk van de invoer van energie en onbewerkte voedingsmiddelen, waaronder tarwe en zonnebloemolie, wat critici wijten aan het ineffectieve landbouwbeleid van Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Erdogan introduceerde in februari nieuwe stimuleringsmaatregelen voor de landbouw. Belga

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken