Startpagina Actueel

Minister Hilde Crevits : Stikstofmaatregelen zullen misschien hard zijn

“Ik geloof in oplossingen via innovatie, maar er zullen wellicht ook een aantal extra maatregelen nodig zijn." Dat zei Vlaams minister van Economie en Landbouw Hilde Crevits (CD&V) in een actualiteitsdebat over de stikstofproblematiek.

Leestijd : 2 min

De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigde vorige week de vergunning voor de uitbreiding van een kippenstal in Kortessem. Die lokale kwestie heeft grote gevolgen voor Vlaanderen. Omdat er nog steeds geen definitief Vlaams plan voor de aanpak van stikstof is, moet voortaan bij elk project dat mogelijk een grote impact kan hebben, worden nagegaan wat de gevolgen zijn.

Rol van de landbouw in het stikstofdebat

"Tot er een definitieve Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) is, gaan we voorzichtig zijn en een passende beoordeling doen van elk dossier dat voorligt", zei minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) woensdag. De komende maanden zullen er verschillende scenario's worden uitgewerkt voor de aanpak van de stikstofproblematiek, die vervolgens in openbaar onderzoek gaan. Er wordt voor elk scenario ook een Milieueffectrapport (MER) uitgewerkt.

"We willen daarnaast met de stakeholders in overleg gaan en dan hoop ik dat we tegen de zomer een eerste voorstel voor een definitieve regeling kunnen hebben", aldus Demir. De discussie in het parlement ging vooral over de rol van de landbouw in het stikstofdebat. Volgens Groen en sp.a zet CD&V al op voorhand een perimeter rond die sector. "Neem duidelijke maatregelen voor de sectoren die veel uitstoten", zei Mieke Schauvliege van Groen. "Maak heldere keuzes en doe niet opnieuw wat men in het verleden heeft gedaan: iedereen een beetje tevreden maken." "Voor de intensieve veehouderij zijn we in het verleden veel te laks geweest", vond Bruno Tobback van sp.a.

"Ook rond waterkwaliteit en mest. Het is een sector die intussen beheerst wordt door een aantal internationale groepen. De vraag is niet doek de landbouw op, maar bekijk samen met de landbouw hoe we dit kunnen oplossen." "Europa vraagt dat we dit soort wetgeving onderbouwen met MER-studies", wierp Steven Coenegrachts van Open Vld tegen. "Pin u niet vast op die ene sector die u niet aanstaat en laat ons zonder taboes naar het geheel kijken."

Kernenergie en gascentrales

Volgens Stefaan Sintobin van Vlaams Belang gedraagt Groen zich hypocriet door op de landbouw te schieten, terwijl de partij tegelijk veel milder zou zijn voor de gascentrales, die eveneens stikstof uitstoten. PVDA ergerde zich aan de valse tegenstelling tussen kernenergie en gascentrales. Die laatste hebben we volgens Jos D'Haese intussen helemaal niet meer nodig.

Belga

Lees ook in Actueel

Versoepelde mestwetgeving goedgekeurd

Wetgeving Het Vlaams Parlement heeft woensdag 27 maart een aantal versoepelingen aan de mestwetgeving goedgekeurd. De meerderheidspartijen hadden met spoed een decreet ingediend dat een aantal afspraken uit het landbouwakkoord van vorige maand omzet.
Meer artikelen bekijken