Startpagina Actueel

Italiaanse wijnboeren zien verkopen slinken en willen handgel maken

De Italiaanse wijnboeren hebben het door de horecasluitingen in de coronapandemie veel moeilijker om hun waren aan de man te brengen. Daarom eisen ze van de regering naast steunmaatregelen ook de toestemming om alcohol te mogen stoken voor desinfecterende handgels.

Leestijd : 1 min

Omdat restaurants, cafés en wijnhandelaars door het coronavirus zowel in Italië als in het buitenland met verplichte sluitingen werden geconfronteerd, zitten de Italiaanse wijnboeren met grote overschotten wijn in hun kelders. Op 31 januari ging het volgens de Italiaanse boerenbond Coldiretti om alles samen 6,9 miljard l, 150 miljoen l meer dan een jaar eerder in de kelders lag. De export daalde in 2020 met 2,2 procent ten opzichte van 2019, wat neerkomt op 6,29 miljard euro aan misgelopen inkomsten.

Coldiretti vraagt aan de regering daarom snel nieuwe maatregelen ter waarde van 150 miljoen euro om de wijnboeren te ondersteunen. Daarnaast wil de landbouworganisatie dat de regering toelating geeft voor zogenaamde ‘nooddistillatie’. Dat zou de wijnboeren in staat stellen om 25.000 l ontsmettingsgel te produceren, terwijl het grootste deel van de handgels in Italië nu wordt geïmporteerd, luidt het.

Belga

Lees ook in Actueel

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken