Startpagina Edito

Edito: Corona nekt het internationale beursverloop

Nadat eerder John Deere en onderdelenleverancier Kramp te kennen gaven dit jaar aan geen enkele internationale beurs deel te nemen, liet eind vorige week ook Same-Deutz-Fahr (SDF) een gelijkaardig bericht horen. De reden ligt natuurlijk voor de hand: Covid-19.

Leestijd : 2 min

Zo’n half jaar terug schreven we een edito met de titel ‘Beurzen roeren zich, maar wie denkt aan de boer?’ Nu mengt zich nog een andere partij in het debat: de standhouders. Uiteraard is er zonder hen geen beurs, zoals er zonder bezoekers ook geen beurs is. De voornoemde firma’s halen allen dezelfde redenen aan om niet deel te nemen aan beurzen in 2021, namelijk de gezondheidscrisis en de impact dat dit nalaat op ons leven en werk. In hun persberichten lezen we dat ondanks de huidige beschermingsmaatregelen en de tergend traag gaande vaccinatiecampagne de toekomst te onzeker is om vele mensen fysiek bijeen te brengen. Bovendien gaat een beursdeelname gepaard met een ruime voorbereiding en de inzet van heel wat energie en financiële middelen. Tijdig de stekker eruit trekken kan dan zorgen voor gemoedsrust in de portefeuille en eventueel ook voor de gezondheid.

Een lichtpuntje is misschien dat de fabrikanten vooral handelen in het kader van de gezondheidscrisis en niet door financiële redenen. John Deere zette dit kracht bij door een ruime donatie te doen aan 2 goede doelen. Een kleine nuance kan zijn dat het hier vooralsnog over ‘internationale merken’ gaat. Plaatselijke invoerders of verkooporganisaties kunnen nog andere beslissingen nemen.

Nadat beursorganisatoren zich roerden door internationale beurskalenders overhoop te gooien om toch maar hun beurs te kunnen organiseren, laat nu een heel andere partij van zich horen. Andere fabrikanten volgen momenteel de situatie goed op alvorens definitief over beursdeelnames te beslissen. Nu er 3 schapen het hek over zijn, kan de rest van de kudde misschien snel volgen. We zijn benieuwd...

Veerkracht en innovatie zorgden ondertussen voor heel wat digitale initiatieven, waarbij het ene al beter geslaagd is dan het andere. Duidelijk is dat er een post-coronatijdperk zal zijn, waarin dingen van tijdens de crisis zullen blijven hangen. Iedereen snakt naar een leven zonder te ingrijpende virusbestrijdingsmaatregelen, waarbij we ongedwongen met elkaar kunnen omgaan. Laten we volhouden, doorzetten en uitkijken naar een fysiek ontmoetingsmoment om met een frisse pint op een traditionele landbouwbeurs terug gezellig te kunnen keuvelen.

Tim Decoster

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken